logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć LAN z Liveboxem 1MB i różnymi systemami?

morfeo13 17 Wrz 2007 14:38 1371 8
REKLAMA
  • #1 4292311
    morfeo13
    Poziom 10  
    Witam wszystkich serdecznie

Moze moje pytanie wydawac sie dziwne i smieszne, ale jakos szukam w sieci odpowiedzi badź jakiejś wskazówki na nie i znaleźć nie moge.
    Otóż mam problem z zrobieniem sieci na kilku kompach w domu.
    Posiadam Livboxa 1MB, mój komputer jest podpięty do niego za pomocą skrętki (od Livboxa idzie skrętka do switcha i od swichta do mnie do komputerka) drugi komputer jest tez podpięty od tego switcha skrętka.
    Dodatkowo mam dwa notbooku skonfigurowane bezprzewodowo do tego Livboxa (zostały wpisane adresy MAC kart sieciowych notbookow) i wszystko ładnie śmiga, jeśli chodzi o internet.
    Natomiast jesli chce zrobic siec wewnętrzna siec LAN, to jest problem.
    Dwa komputery które są podpięte skrętka widza sie bez problemu, natomiast dwa notbooki w wi-fi ani nie widac ich ani one nie widza dwoch kompów po skrętce.
    Zaznaczam ze na dwóch kompa stacjonarnych jest XP PRO SP2, na jednym notbooku tez, natomiast na drugim notbooku jest Vista Beasic.
    Na wszystkich kompach jest włączone udostępnianie plików i drukarek

Prosze o pomoc badź jakas wskazówke

Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 4292512
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Jakie adresy IP maja poszczegolne komputery? Czy ping miedzy komputerami dziala?
  • REKLAMA
  • #3 4292555
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    DooMinick napisał:
    Jakie adresy IP maja poszczegolne komputery? Czy ping miedzy komputerami dziala?

Skoro działa dostęp do Internetu to adresy IP mają poprawne i jest możliwa miedzy nimi komunikacja.

Problemem będzie firewall lub wolna transmisji między WiFi a komputerami podłączonymi przewodowo prze Livebox'a.
  • REKLAMA
  • #4 4292677
    DooMinick
    Poziom 21  
    Nie twierdze, ze nie maja poprawnych, tylko nie wiem, jak LB przydziela IP dla LAN a jak dla WLAN. Mysle, ze nalezy zaczynac diagnoze od poczatku, zeby nie przeoczyc czegos.
  • #5 4292874
    morfeo13
    Poziom 10  
    Witam
    Dzieki za zainteresowanie

Jeśli chodzi o adresy IP, to są przydzielane automatycznie przez DHCP Livboxa, nie ma zadnych wpisanych na sztywno, jesli chodzi o komputery stacjonarne jak i zarówno o notbooki.
    Probowalem juz wszelkich metod, i nic.
    pingi oczywiście dochodzą do komputerów, bez problemu nie ma zadnych opóźnien.
    No ale tych notbooków z wi-fi nie mozna zobaczyc w sieci i odwrotnie
  • REKLAMA
  • #6 4292960
    DooMinick
    Poziom 21  
    A co daje wpisanie w "Uruchom" "\\IP_drugiego_komputera\"? Dobrze tez na kazdym komputerze udostepnic przynajmniej jeden dysk/katalog.
  • #7 4293354
    morfeo13
    Poziom 10  
    A wiec tak zrobiłem w ten sposób:

Na głównym kompie za pomoca kreatora sieci bezprzewodowej ktory znajduje sie w panelu sterowania, skofigurowalem jakis tam plik Microsoftu i zostalo to przeniesione na pamiec flash.
    Następnie postepujac zgodnie ze wskazowkami pamięc podpialem pod notbooka i odpalilem ten maly programik konfiguracyjny Microsoftu.
    Cos tam pewnie sie zainstalowało, tylko ze wtedy automatycznie zerwało połączenie w ogole z internetem :)) i nawet nie dalo sie rady wyświetlić połączeń sieci bezprzewodowych ktore były w pobliżu :)) śmieszne co?
    Próby odzyskiwania i ustanawiania na nowe polączenia na nic sie zdaly, po prostu system Windows XP nie mogł odświeżyc listy sieci bezprzewodowych. Posiedzialem chwile nad tym i jako ze w tym notbooku jest włożona bezprzewodowa karta D-Linka G630, to wyłączyłem wyszukiwanie sieci bezprzewodowych w Windowsie a skonfigurowałem siec na tej karcie D-Linka. I o dziwo, ruszył internet i udostępnione dyski były widoczne z pozycji mojego komputera stacjonarnego. Natomiast z pozycji notbooka na swoj komputer nie mozna sie dostac. Heheheh
    Makabra dosłownie.
    Coś jest z tym nie tak.
    Będę probował jeszcze z tym notbookiem na ktorym jest Vista, i zobacze co sie stanie.
    Probowalem na sztywno wpisywac IP, DNS, itd. nic to nie daje. Po prostu uwazam ze konfiguracja jakiejkolwiek sieci czy to przewodowa czy bezprzewodowa na systemach Micorsoftu jest delikatnie rzecz biorac do dupy. Albo ten caly Livbox TPSA jest do bani, i to ona jest wszystkiemu winien, no ale jeszcze sie pobawie.

Jesli ktos by mial jakies pomysly, bede wdzieczny, i kazdy pomysl jest tu na wage złota.
    Tylko prosze pisac zrozumiale, bez jakis tajemnych słów:))

Pozdrawiam serdecznie
  • #8 4294368
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    DooMinick napisał:
    Nie twierdze, ze nie maja poprawnych, tylko nie wiem, jak LB przydziela IP dla LAN a jak dla WLAN.

DHCP ma jedno, więc przydziela IP z tej samej klasy.
  • #9 4294609
    DooMinick
    Poziom 21  
    Nie nalezy raczej kombinowac z tym tworzeniem dysku konfiguracji sieci itp, najprosciej ustawic adresy IP i DNS na automatyczne (DHCP) i nastepnie jak znamy adresy IP swoich komputerow probowac wchodzic na nie z innego komputera przez START->Uruchom i wpisac tam adres IP drugiego komputera poprzedzony \\, czyli jesli chcemy dostac sie na komputer 192.168.0.7 to wpisujemy:

Jesli uda nam sie dostac na tamten komputer w ten sposob, to juz wiadomo ze dziala cale udostepnianie, a jedynie nazwy NetBIOS sa kiepsko rozglaszane (jak zwykle zreszta). Jesli sie nie uda to znaczy, ze cos blokuje komunikacje miedzy komputerami (firewall, jak wspomnial kolega mbo, lub moze zle ustawienia kont uzytkownikow) i wtedy trzeba sie bedzie blizej przyjrzec tym ustawieniom.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfiguracji sieci LAN w domu z wykorzystaniem Liveboxa 1MB, gdzie dwa komputery stacjonarne podłączone przewodowo przez switch widzą się wzajemnie, natomiast dwa notebooki łączące się bezprzewodowo z Liveboxem nie są widoczne w sieci LAN ani nie widzą komputerów przewodowych. Wszystkie urządzenia korzystają z automatycznego przydzielania adresów IP przez DHCP Liveboxa, a ping między komputerami działa poprawnie. Podejrzewane są problemy z zaporą sieciową (firewallem) lub ograniczeniami transmisji między siecią Wi-Fi a przewodową. Próby konfiguracji sieci bezprzewodowej za pomocą kreatora Microsoftu na Windows XP spowodowały zerwanie połączenia internetowego i problemy z wykrywaniem sieci. Ustawienia kart sieciowych D-Link G630 na jednym z notebooków pozwoliły na przywrócenie dostępu do internetu i widoczność udostępnionych zasobów. Zalecane jest testowanie dostępu do udostępnionych folderów poprzez wpisanie w "Uruchom" adresu IP drugiego komputera poprzedzonego dwoma ukośnikami (np. \192.168.0.7), co pozwala zweryfikować działanie udostępniania i wykluczyć problemy z NetBIOS lub zaporą. DHCP Liveboxa przydziela adresy z tej samej klasy sieci, co powinno umożliwiać komunikację między urządzeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA