logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Apple Cinema Display 20" LCD - paski na ekranie

drew 17 Wrz 2007 15:12 2876 8
  • #1 4292431
    drew
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    witam,
    mam uszkodzony monitor Apple Cinema Display 20", ponoć się to stało w transporcie. Na początku wszystko jest z nim ok a z czasem pojawiają się paski i ustępują jednak im monitor dłużej działa tym częstsze są paski aż w końcu są one same...

mam prośbę o diagnozę usterki lub informacje gdzie by to można w Krakowie zdiagnozoać by nie zepsuł go ktoś do końca?

pozdrawiam,
    Andrzej
  • Pomocny post
    #2 4292454
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Wygląda to na uszkodzenie matrycy.
    Ale jak to się stało w transporcie to proponuję przelutować gorącym powietrzem całą płytkę z elektroniką tam gdzie jest procesor.
    Ale i tak stawiam, że to wina matrycy.
  • #3 4292782
    drew
    Poziom 13  
    nie mam takich mozliwości lutowania... ale z tego co widzę to raczej naprawa będzie nieopłacalna skoro to wina matrycy bo pewnie się takiej nie dokupi... jutro bede miał mozliwość zrobienia zdjęć usterki to moze cos rozjaśni problem

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

w załaczniku obraz matrycy z paskami
    Załączniki:
    • Apple Cinema Display 20" LCD - paski na ekranie paski.jpg (378.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4295406
    drew
    Poziom 13  
    ja mam maca i działam pod nim... jutro go przetestuję i rozkrecę

pozdr
  • #6 4299491
    drew
    Poziom 13  
    dotarł do mnie ten Monitor i po włączeniu dziala jakieś 10 minut bez problemu później natomiast pojawiaja sie paski jak na załączniku... rozkrecilem go i przeczyscilem wszystkie wtyczki etc
    jednak to nic nie dalo - jedyne co zaobserwowalem to źe jak się go stuka lekko palcami w elektronikę to się poprawia ten efekt

proszę o pomoc w naprawie tej usterki lub namiar na serwis który moźemi pomóc

pozdrawiam,
    Andrzej
  • Pomocny post
    #7 4299519
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    Jezeli stukasz w elektronike i sie poprawia to znak ze sa na plycie zimne luty.Jezeli nie masz mozliwosci przelutowania to zwroc sie do najblizszego zakladu elektronicznego aby Ci to wykonali.Najlepiej zeby to bylo zrobione lutownica na powietrze bo usterka moze byc w zlym kontakcie ukladu scalonego(scalera lub procesora).Taka usluga nie jest droga.
  • #8 4300273
    drew
    Poziom 13  
    w takim razie poszukam w Krakowie takiego miejsca... a gdyby ktos z Krakowa znał takie miejsce to proszę o kontakt - spróbujemy takiego posunięcia...

generalnie po aplikacji sprężonego powietrza i postukania chodził prawie godzinę i teraz gdy się zmienia obraz i sie postuka w niego to się stabilizuje wiec wygląda, ze to wina czegoś takiego..
  • #9 4307544
    drew
    Poziom 13  
    witam,
    najlepsze jest to ze po przeczyszczeniu i kilku godzinach odpoczynku dla monitora :) zaczął działać bez problemowo... nic mu się nie dzieje!! ;) nie wiem czy to przypadek - na razie testuje go drugi dzień i działa...

pozdr, i uważam temat za zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Apple Cinema Display 20" wykazuje problem z pojawiającymi się paskami na ekranie, które nasilają się wraz z czasem pracy urządzenia. Przyczyną najprawdopodobniej jest uszkodzenie matrycy lub zimne luty na płytce elektronicznej, szczególnie w okolicy procesora lub scalera. Stukanie w elektronikę chwilowo poprawia obraz, co wskazuje na problemy z połączeniami lutowanymi. Naprawa wymaga przelutowania gorącym powietrzem, co może być wykonane w specjalistycznym serwisie elektronicznym. Po oczyszczeniu i odpoczynku monitora problem czasowo ustąpił, jednak zalecane jest profesjonalne sprawdzenie i naprawa lutów. Monitor jest używany z komputerem Mac, co wyklucza problemy z konwerterem sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA