logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kable sieciowe wybrać do domowej sieci LAN dla kilku sąsiadów?

Polu$ 18 Wrz 2007 21:44 2237 12
  • #1 4297385
    Polu$
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Problem jest dosc trudny do wytłumaczenia, bo w sumie jest nie jeden tylko kilka problemów :/ Najpierw moze wyjasnie od czego sie wszystko zaczęło. W zeszłym roku ja i 4 moich sasiadow postanowilismy zalozyc sobie "neta". Jeden z nich, Pan W., ktorego w dalszej czesci posta bede nazywał Panem Ch... (od pewnej części ciała mężczyzny) niby wszystko wiedział na temat sieci, to on miał o wszystko zadbać, wszystko konfigurować itd. Jednak sprzet ktory załatwił Pan Ch... był używany i jak to się zwykło mawiać "lipny", czesto sie zawieszał i zawiesza do tej pory. Za ten sprzet mu zaplacilismy bo niby go z allegro zamawiał. Skad go miał to juz w sumie nie istotne, ale zapewne nas naciągnął na kase, tak czy siak jeszcze na tym zarobił :D Pozniej cos to wszystko nie działało tak jak miało działać, co chwile komuś przerywało połączenie, tu znowu pingi duze, tu raz działa, raz nie działa itd... Po prostu jaja :D W końcu Pan Ch... sie zdenerwował i powiedział robcie sobie sami, mnie to juz nic nie interesi i zrezygnował z korzystania. Taki Pan Ch... z niego :/
    Łącze to 1Mb DSL, przyłącze znajduje się u mnie w domu, do reszty abonentów sygnał jest przesyłany drogą radiową.
    Zamieszczam schemat całej sieci do ułatwienia.

Pytanie... Jakimi kablami mają być połączone ze sobą router-modem, router-acces point, acces point-moj komputer? Chodzi o to ktory z nich ma być skrosowany a ktory nie, tak zeby sieć i internet działały, reszte pytań pozniej, a bedzie ich nie mało bo jesteśmy niestety "zieloni" w tym temacie :/
  • Pomocny post
    #2 4297545
    marek-mba
    Poziom 18  
    Jak się domyślam router jest z wbudowanym switchem 4-portowym. Najlepiej zamiast w AP wepnij siebie do routera.
    Jeśli chodzi o kable to jest taka zasada: 2 takie same urządzenia - kabel krosowany, różne - kabel prosty. Dziś większość urządzeń ma autodetekcję, czyli nie trzeba nad tym myśleć.
  • Pomocny post
    #3 4297589
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Podaj modele wszystkich urządzeń.
    Kabelki zwykle potrzebne są proste, a obecne urządzenia same rozpoznają, więc działają na obu typach zarobienia końcówek.
  • #4 4297745
    Polu$
    Poziom 20  
    Jako router pracuje w sumie ap, dokladnie taki jak tutaj http://www.nokaut.pl/routery/ovislink-airlive...t-54mbps-802-11g-2xlan-18dbm-z-appro-54g.html
    Czemu ceny tego ap sa az tak zroznicowane (to tak poza tematem)?? A jako acces point pracuje jakas szara szkrzynka :D bo nic na "tym czymś" nie pisze, tylko w dolnym prawym rogu na ciemnym tle jest napis dsl, ma dwie małe antenki, i wyjście odpowiednio z tyłu od lewej: LAN4, LAN3, LAN2, LAN1, wyjście na antene, USB, wejscie na zasilacz, przycisk power i gniazdo Rj45 nad ktorym pisze T-DSL. Z przodu ma rzad zielonych diod... jest ich 5, przerwa ok 3 cm i kolejne 5 :D Nic wiecej na temat "tego czegoś" nie jestem w stanie napisac :/
    Czyli kable wszedzie dac proste, czyli nieskrosowane tak?
  • Pomocny post
    #5 4297814
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Ten AP to prawdopodobnie jakis spadek po Deutsche Telekom w takim stylu jak ten. Nie mam z nimi doswiadczenia, ale z reguly nie maja oprogramowania i dokumentacji po angielsku (tylko niemiecki) i nie wydaje mi sie, zeby byl to porzadny sprzet, jednak niech sie uzytkownicy wypowiedza.
  • #6 4297859
    ŁuNa
    Poziom 2  
    witam, jam kolejny z tej sieci;)
    za router robi AP firmy OvisLink z oprogramowaniem tornada, przypuszczam że troche inny niż pod poniższym linkiem ale wygląda mniej wiecej tak:D http://allegro.pl/item246312083_ovislink_wl_5460v2_gwarancja_100mw_7_trybow_pracy.html

co do szarego złomu zwanego kiedyś AP przeszykałem allegro i nie znalazłem przypuszczam jednak że to coś:
    T-Sinus 154 DSL
    to oznaczenie modelu widniejące w panelu administracyjnym tego "czegoś"

to tyle ile wiem na temat sprzętu...

kożystając z okazji mam pytania:
    1. jak zabezpieczyć sieć by nikt do niej nie wchodził z zewnątrz
    2. czy istnieje możliwość skanowania ruchu w sieci by wiedzieć kto kiedy i ile ściągał?
  • #7 4297873
    Polu$
    Poziom 20  
    No coś podobnego do tego, tylko że starszy jest jeszcze, no i oprogramowanie faktycznie jest w jezyku niemieckim. Tam gdzie sa te diody na gorze, to jest takie wgłębienie, ale to juz chyba nieistotne.
    Problem jaki jest go głownie niedziałający podział transferu, czyli jak ktos zacznie cos sciagac to reszta jest praktycznie bez netu :| przykład z przed chwili, sprawdzałem szybkość łącza na dsl.cz i oto wynik (przypominam że łącze to 1Mb)

Rychlost připojení k internetu: 36,07 kbit/s
    Rychlost stahování dat: 4,5 kByte/s
    Rychlost odezvy (ping): min 908,243 ms
    max 1033,250 ms
    O 972,767 ms

smiech na sali po prostu. kiedy nikt nie sciaga nic to jest wszystko ok. Wszystkie ustawienia sa dokonywane w routerze. Ja sie nie znam kompletnie, ale jak na moje oko to chyba powinno to byc ustalone w ap jaki ma byc maksymalny i gwarantowany minimalny przesył.
  • #8 4297882
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Ad. 1 Nalezy przeczytac od deski do deski.
    Ad. 2 Zamiast skanowac caly ruch w sieci nie lepiej postawic router linuxowy i wszystkie statystyki miec dostepne w kazdej formie?
  • #9 4301595
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Czyli wychodzi na to że cały ( albo prawie cały ) problem sieci sprowadza się do braku równomiernego podziału łącza...

W takim układzie kable raczej poprawne.
    Ew. może być jeszcze problem z transmisją po radiu ( np. jeżeli jeden z was ma słaby sygnał i zacznie coś ściągać to może zamulić resztę transmisji ... )

W każdym razie na początek trzeba zająć sie podziałem łącza.
    Jeżeli macie troszkę funduszy to zaopatrzcie się np. w accessa Planex GW54 ( czy jakoś tak ) + AP PRO. Można nim dość ładnie podzielić łącze i problem zniknie ...

pozdr,
    szejk
  • #10 4301639
    Polu$
    Poziom 20  
    chodzi glownie o to, zeby lacze bylo dzielone w zaleznosci ile osob korzysta w danym momencie. Czyli gdy np. jest jedna osoba to ma całe lacze do siebie, natomiast gdy 2 to zeby maksymalnie kazdy z nich mogl "zająć" te ok 500k, gdy wszyscy tj. aktualnie 4 osoby - 250k maksymalnie/jednego uzytkownika. Moze dla ulatwienia pokaze screena jak to wszystko wyglada wchodzac na router.
    czesc pierwsza:
    i czesc druga:
    Podział to jedna sprawa, a druga jest taka... skoro kazdy ma u siebie w domu ap, to jak zrobic zeby router tylko je akcepotwal do sieci. Zapewne trzeba wpisac ich mac adresy zeby wszystko dzialalo prawidlowo, problem tylko gdzie je wpisac?
  • Pomocny post
    #11 4302340
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    W ustawieniach WiFi załącz kontrolę adresów MAC i wpisz tylko swoje jako autoryzowane.
  • Pomocny post
    #12 4302458
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    No chłopacy - tornado macie wiec wszystko jest. kwestia tylko ustawienia tego.

http://ap.wisp.pl/?page=qos

Tu są przykładowe ustawienia. Wzorując się na nich możecie sobie to spokojnie ustawić.

Cytat:
    skoro kazdy ma u siebie w domu ap, to jak zrobic zeby router tylko je akcepotwal do sieci. Zapewne trzeba wpisac ich mac adresy zeby wszystko dzialalo prawidlowo, problem tylko gdzie je wpisac?

Wireless Mode -> Mac Filter

wpisujesz MACki i dajesz że te wpisane mają dostęp ( Allowed ).

aa - MACki to tylko zabezpieczenie podstawowe ( np. żeby się ktoś przypadkiem nie podłączył jak z lapkiem będzie w pobliżu ). Dla całkowitego spokoju i bezpieczeństwa trzeba by włączyć szyfrowanie ( np. WPA-AES ) byle nie WEP :)
  • #13 4313665
    Polu$
    Poziom 20  
    Czy tornado umożliwa jakies inne szyforawnie poza wep 64 i 128b? bo wydaje mi sie ze innej mozliwosci nie ma ;/
    aaa i jeszcze jedno... postanowilismy wyebac tego starego ap i posostac przy samym ovislink'u. Problem tylko jest tego typu... zapewne trzeba w ip adressing powpisywać wszystko inaczej. Pytanie tylko jak? W linku ktory podałeś pisze tylko... "Żaden problem - Internet możesz odebrać przez WDS lub podłączyć kablem (np. łącze typu Internet DSL TP), odpowiednio skonfigurować interfejsy i gotowe!" hehe no jasne... tylko co sie kryje pod tajemniczym sformułowaniem "odpowiednio skonfigurować interfejsy i gotowe!" :D :D bo niestety po odłączeniu tego starego ap radiówka nie działa, a mi (po kablu) działa tylko przez chwilke :/
    Załączam screena jak wczesniej były ip powpisywane, czy ktoś by mógł doradzić jak to ma być skonfigurowane?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Grupa sąsiadów założyła wspólną sieć LAN z internetem o przepustowości 1 Mb/s, korzystając z używanego sprzętu, który okazał się niestabilny i powodował duże opóźnienia oraz przerwy w połączeniu. Jako router działa access point OvisLink z oprogramowaniem Tornado, a dodatkowo używany jest starszy modem/router DSL, prawdopodobnie model T-Sinus 154 DSL, z niemieckim oprogramowaniem. Problemy dotyczą głównie braku równomiernego podziału łącza między użytkowników, co powoduje, że gdy jedna osoba intensywnie korzysta z internetu, inni praktycznie tracą dostęp. Dyskutowano o typach kabli sieciowych – krosowany i prosty – jednak większość nowoczesnych urządzeń obsługuje autodetekcję, więc kabel prosty jest wystarczający. Wskazano konieczność konfiguracji kontroli dostępu po adresach MAC w routerze, aby ograniczyć dostęp do sieci tylko do autoryzowanych urządzeń. Poruszono także temat zabezpieczeń sieci – zalecane jest stosowanie szyfrowania WPA-AES zamiast WEP. W celu zarządzania pasmem i równomiernego podziału łącza zaproponowano użycie urządzeń z funkcją QoS, np. access point Planex GW54 z AP PRO. Autorzy dyskusji podkreślili potrzebę odpowiedniej konfiguracji interfejsów IP po usunięciu starszego sprzętu, aby zapewnić stabilność połączenia i działanie radiówki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA