logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saba m5107 ICC6664 - jak wejść w tryb serwisowy do przestrojenia foni?

fsilap 19 Wrz 2007 14:11 1085 10
REKLAMA
  • #1 4299312
    fsilap
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam sznownych Panów. Tv jak w tytule, chassis chyba icc6, choć na płycie znalazłem oznaczenie icc6664. Czy da się przestroić jego w trybie serwisowym? Nie wiem jak ewentualnie w niego wejść, podany sposób na elektrodzie nie działa. :|
  • REKLAMA
  • #2 4299343
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    fsilap napisał:
    Czy da się przestroić jego w trybie serwisowym?

Czy na płycie w torze fonii znajdują się elementy umożliwiające odbiór standardu D/K? Często mimo możliwości ustawienia w Serwice Mode nie ma fonii 6,5MHz, ponieważ płyta nie jest obsadzona potrzebnymi elementami.
  • REKLAMA
  • #3 4299360
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    W menu strojenia nie ma możliwości przestawienia systemu na OIRT/SECAM czy podobnie? O ile kojarzę - menu strojenia po dłuższym przytrzymaniu żółtego przycisku - zawsze była taka możliwość.
  • REKLAMA
  • #4 4299549
    fsilap
    Poziom 15  
    Dobrałem się do modułu pośredniej, trzeba było całość wylutować bo nie było dojścia. Brak w nim filtra 6,5, jest tylko 5,5Mhz. Generatorek 1 Mhz nie dał rady, nie odbiera. W menu strojenia brak pozycji typu oirt czy też bg-dk.
  • Pomocny post
    #5 4299772
    Remeknapr
    Poziom 33  
    fsilap napisał:
    Brak filtra 6,5, jest tylko 5,5Mhz.

Wymień go na dwustandardowy 5,5/6,5MHz. Co jest filtrem odniesienia? Indukcyjność, czy rezonator? Dobrze też jest wymienić SAW na dwustandardowy. W takim układzie bez przełączania będzie możliwy odbiór obu standardów. Trzeba jeszcze wyjaśnić problem filtru odniesienia demodulatora foni.
  • REKLAMA
  • #6 4300390
    fsilap
    Poziom 15  
    Ta metoda przestrojenia wydaje mi się bardzo ciekawa, choć o takiej jeczcze nie słyszałem. Na dzień dzisiejszy nie posiadam w/w elementów, żeby spróbować tej metody. Co się robi z tym filtrem odniesienia? Pytam na przyszłość bo z tym tv się już uporałem montując fonię równoległą.
  • #7 4300508
    Remeknapr
    Poziom 33  
    fsilap napisał:
    Co się robi z tym filtrem odniesienia?

Takich pytań nie wypada zadawać w tym dziale. A jeśli chodzi o metodę. Jest ona stosowana profesjonalnie przez producentów sprzętu, natomiast fonia równoległa to kit.
  • #8 4303361
    fsilap
    Poziom 15  
    To może inaczej, jaką różnicę przy przestrajaniu robi to co jest filtrem odniesienia, rezonator czy indukcyjność?
  • #9 4303840
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Filtr odniesienia, to jest indukcyjność, lub rezonator ceramiczny w obwodzie demodulatora fonii. Jeśli to indukcyjność, to dla uzyskania drugiego standardu trzeba szeregowo włączyć drugi filtr nastrojony na właściwą częstotliwość. Jeśli rezonator, to trzeba zamontować dwustardadowy typ CDA 5,5/6,5MHz (trudno raczej osiągalny), lub dwa pojedyńcze. Jedno i drugie rozwiązanie jest stosowane i nie jest niczym nadzwyczajnym. Zależy od scalaka w torze fonii.
  • #10 4337640
    fsilap
    Poziom 15  
    OK. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy telewizora Saba m5107 z podwoziem oznaczonym jako ICC6664 i problemu wejścia w tryb serwisowy w celu przestrojenia toru fonii. Występuje brak możliwości zmiany standardu fonii na OIRT/SECAM w menu strojenia, a na płycie brak filtra 6,5 MHz, jest tylko 5,5 MHz, co uniemożliwia odbiór standardu D/K. Proponowane rozwiązanie to wymiana modułu pośredniej częstotliwości na dwustandardowy 5,5/6,5 MHz oraz zastosowanie dwustandardowego filtra SAW, co pozwoli na odbiór obu standardów bez konieczności przełączania. Filtr odniesienia w demodulatorze fonii może być indukcyjnością lub rezonatorem ceramicznym; w przypadku indukcyjności stosuje się szeregowe dołączenie drugiego filtra, a przy rezonatorze ceramicznym wymagana jest wymiana na dwustandardowy typ CDA 5,5/6,5 MHz lub dwa pojedyncze. Metoda ta jest stosowana profesjonalnie przez producentów, natomiast fonia równoległa jest uznawana za mniej profesjonalne rozwiązanie. Podano również linki do źródeł z ofertą dwustandardowych filtrów SAW.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA