logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić fonię w telewizorze CG_11AK36-A15 Seg Premium?

Marnet 20 Lut 2007 19:57 1975 6
REKLAMA
  • #1 3596474
    Marnet
    Poziom 13  
    Witam
    Jestem serwisantem kserokopiarek i mam podstawową wiedzę elektroniczną dlatego piszę na tym forum.
    Telewizor to cg_11AK36-A15. Potrzebuję przestroić fonię. Znalazłem zasilanie płytki +5V na L201(oznaczenie ze schematu Vestel) ale gdzie podłączyć wejście i wyjście fonii. Proszę o pomoc
    Pozdrawiam
    Marnet
  • REKLAMA
  • #2 3596626
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Rozumiem,że stosujesz f.równoległą(kablową).Zasilanie 12V już masz a więc In poepnij pod IF głowicy)jest to ostatni pin od wejścia anteny a out podepnij pod kwarc 5,5Mhz.Zresztą wpisz w wyszukiwarkę chassis 11AK36 a znajdziesz wiele opisów podlaczenia fonii.pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 3596932
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Chyba źle zacząłeś, bo scalak STV nie potrzebuje w aplikacji SFE i wyjścia fonii równoległej nie ma gdzie podpiąć. Zobacz, jaki masz filtr SAW (kostka między głowicą a STV). Jeśli z literką K (K2966) to wystarczy "przestrojenie" w trybie serwisowym. Jeśli G, to można albo tryb + wymiana tego filtru albo fonia RYMI. Jeśli z literą J (anglik) to pewnie wymiana nie będzie potrzebna, ale w trybie trzeba będzie włączyć oba systemy - BG i DK (w opcji 2). W trybie ponadto można ustawić naszą tabelę kanałów (w opcji 5) i polskie znaki txt (w opcji TX1). Opis trybu jest tu: www.elektroda.pl/rtvforum/topic16809.html#298152
  • REKLAMA
  • #4 3597648
    Marnet
    Poziom 13  
    Mam tylko uniwersalnego pilota i nie mogę za jego pomocą wejść w tryb serwisowy dlatego zdecydowałem się na montaż fonii równoległej. Zasilanie jakie znalazłem to +5V. Fonia którą posiadam może być zasilana +5 i +12V.
  • REKLAMA
  • #5 3597755
    Mirek Z.
    Jak się zdaje, dość istotna jest zasada "jak coś robisz, to rób dobrze". Piloty są tanie, problemu z nabyciem nie ma. Tryb, co pisałem, to nie tylko fonia. O równoległej też wspominałem. Pozdrawiam.
  • #6 3672140
    Marnet
    Poziom 13  
    Przestawiłem w menu serwisowym na dk, ale jak się kanał automatycznie ustawi to dźwięk szumi i trzeba delikatnie ręcznie ustawić. Co można z tym zrobić
  • #7 3672749
    Mirek Z.
    Przecież pisałem wyżej o SAW. Rzuć okiem ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia fonii w telewizorze CG_11AK36-A15 Seg Premium. Wskazano, że jeśli stosowana jest fonia równoległa (kablowa), zasilanie 12V jest potrzebne, a wejście fonii należy podłączyć do IF głowicy (ostatni pin od wejścia anteny), a wyjście do kwarcu 5,5 MHz. Jednakże układ scalony STV w tym modelu nie obsługuje fonii równoległej, co wymaga sprawdzenia typu filtru SAW między głowicą a STV. Filtr z oznaczeniem K (K2966) pozwala na przestrojenie w trybie serwisowym bez wymiany, filtr G wymaga trybu serwisowego i ewentualnej wymiany, a filtr J (anglik) wymaga włączenia obu systemów BG i DK w trybie serwisowym. Wejście do trybu serwisowego jest możliwe pilotem oryginalnym, uniwersalny pilot może nie pozwalać na dostęp, co skłoniło do próby montażu fonii równoległej zasilanej +5V lub +12V. Zalecane jest użycie oryginalnego pilota dla pełnej funkcjonalności trybu serwisowego, który umożliwia ustawienie tabeli kanałów i polskich znaków. Po przestawieniu na system DK w menu serwisowym pojawia się szum dźwięku przy automatycznym strojenia, co może wymagać ręcznej korekty lub sprawdzenia filtru SAW.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA