logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf IV – jak sparować sterownik silnika z licznikiem i IMMO po wymianie?

Piotr B 19 Wrz 2007 21:37 8449 9
REKLAMA
  • #1 4301089
    Piotr B
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam.
    Kolega prosił mnie o pomoc posiada golfa IV był wymieniony sterownik i auto nie odpala, wiem że jest problem z immo. Mam sterownik i licznik na stole jak mogę je sparować żeby wszystko grało.Jakbym był w polsce to poszedłbym do serwisu ale mieszkam w hiszpani i ceny są tu okrutne.Posiadam programatory willem, itd czy jest możliwość sparowania tego w domu. Na codzień zajmuję się elektroniką ale niestety nie samochodach, więć proszę o pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4301247
    Tomasz008
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    jeżeli masz dopisane klucze do immo to wystarczy zsynchronizować sterowniki
    Zestaw wskaźników (17) Adaptacja (10) Kanał 00 Jeśli pyta o wartość to wpisujesz 0 Zatwierdzasz
  • #3 4301678
    Piotr B
    Poziom 13  
    nie mam pojęcia o czym piszesz, możesz pokolei co potrzebuję i jak tego użyć.Nic nie dopisywałem, wymieniłem sterownik nic więcej.
  • REKLAMA
  • #4 4302120
    fake_nick
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    bedzie ci potrzebny vag, sprtawa jest dosc prosta o ile znasz pin
  • #5 4304629
    Piotr B
    Poziom 13  
    ok gdzie znajdę pin w dokumentach?. czy muszę go odczytać z pamięci licznika. Zmontowałem sobie interfejs obd2 na max232 mam programy vag i vwtool, dzisiaj załatwiłem sobie nootebooka.Sorki że tak marudze ale z elektroniki samochodowej nie jestem zbyt dobry. Prosiłbym o prosty opis jeśli to nie tajemnica, ponieważ wiem ile wiedza kosztuje, sam naprawiam sprzęt elektroniczny na codzień i wiem o co chodzi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4304676
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4365075
    Piotr B
    Poziom 13  
    witam temat nie zamkniety poniewaz samochod dalej stoi na warsztacie zczytalem pamiec z wskaznikow 24c02 oryginalnych i z drugich tez poniewaz z tego drugiego kompletu jest ecu i to jego musze zaadaptowac prosze o pomoc w odczytaniu pinu moze byc na priv zaplace jak trzeba tu w hiszpani chca 180 € za zrobienie
    Załączniki:
    • immo.zip (809 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4365111
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1082
    9128 pin jesli przebieg jest okolo 82 tysie,
    i jeszcze jedno te 2 pliki sa z róznych liczników?
    Jeśli tak to coś jest tu źle zczytane.
  • #9 4365148
    Piotr B
    Poziom 13  
    tak ten immogolf jest oryginalny a ten drugi jest z kompletu z ktorego zabieram ecu
    dzieki za pomoc
    wylutowalem 24c02 i zczytalem icprogiem w programatorze raczej ok
  • #10 4365225
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1082
    Dziwne bo w obydwu sa identyczne piny i przebiegi.

To sa te same pliki.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana sterownika silnika w Volkswagen Golf IV powoduje problemy z immobilizerem (IMMO), które uniemożliwiają uruchomienie pojazdu. Aby sparować nowy sterownik z licznikiem i systemem IMMO, konieczne jest zsynchronizowanie sterowników oraz dopisanie kluczy do immobilizera. Do tego celu potrzebny jest interfejs diagnostyczny VAG oraz znajomość kodu PIN immobilizera, który można odczytać z pamięci EEPROM licznika (układ 24C02). Numery VIN muszą być zgodne w sterowniku i desce rozdzielczej. Odczyt i adaptacja wymaga użycia programatorów EEPROM (np. Willem) oraz oprogramowania diagnostycznego (VAG, VWTool). W przypadku różnych plików EEPROM z liczników pojawia się problem z identycznością PIN-u i przebiegu, co wskazuje na błędny odczyt lub niezgodność komponentów. Koszty serwisowe w Hiszpanii są wysokie, dlatego poszukiwane jest rozwiązanie do samodzielnej adaptacji w warunkach domowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA