logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu taniego klonu ZX Spectrum - części i opis układu

spazz4 18 Lis 2003 16:07 4624 22
REKLAMA
  • #1 404589
    spazz4
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Szukam schematu i opisu układu elektronicznego który mógłby robić za klon tego mikrokomputerka. Ważne żeby części do niego nie były za drogie.
    Wiem że istnieje odpowiednik ZX 81 o nazwie ZX 97, ale o spectrumnie nic nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • #2 404621
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 404692
    spazz4
    Poziom 16  
    Nie interesuje mnie emulator na PC :lol: , mam pustą obudowe i potrzebuje coś do niej włożyć, szukam układu elektronicznego a nie programu. :)
  • #4 404783
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 405091
    spazz4
    Poziom 16  
    Mam zawartość ROM, nie ma z tym problemu .
    Problem jest z zastąpieniem ULA
  • REKLAMA
  • #7 405165
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    ULA ze Spectrum, albo VIC z Atari to układy, których nie zastąpisz w prosty sposób. Obawiam się, że będziesz musiał użyć oryginałów. Być może da się część z funkcji zaimplementować w jakimś FPGA, ale nie wiem czy wszystkie. W sumie nie będzie to proste.
    Pozdrawiam.
  • #8 405997
    spazz4
    Poziom 16  
    Dlatego chodzi mi o układ elektroniczny który może emulować Spectrumne.
    Części można dostać , pozostaje tylko kwestia zaprojektowania, na co jeszcze jestem za głupi :D
  • #9 440550
    dedeks
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Nemo napisał:
    ULA ze Spectrum, albo VIC z Atari to uk?ady, kt?rych nie zast?pisz w prosty spos?b. Obawiam si?, ?e b?dziesz musia? u?y? orygina??w. By? mo?e da si? cz??? z funkcji zaimplementowa? w jakim? FPGA, ale nie wiem czy wszystkie. W sumie nie b?dzie to proste.

Ta ULA w Spectrumie jest jeszcze stosunkowo prosta (w stosunku do ukladow grafiki i dzwieku z Commodorkow i Atarynek 8-bit) i da sie ja zbudowac na zwyklyklych, ogolnie dostepnych i tanich ukladach TTL (w sumie ok 30szt.) i taka ULA bedzie nawet nieco lepsza od oryginalu - bedzie miala wyprowadzone RGB co umozliwi uzyskanie na TV lub monitorze obrazu duuuuuzo lepszej jakosci niz z oryginalnego Spectruma.
    Jesli sie komus wydaje ze 30 scalakow to duzo to moze przypomne, ze w Spectrumie 48KB jest lacznie (zaleznie od wersji - ISSUE) nieco wiecej lub nieco mniej niz 25 scalakow. Robiac takiego wlasnego Spectruma mozna sie spokojnie zmiescic w ok. 45 scalakow (w sumie), a taki uklad jest jeszcze mozliwy do wynonania przez osobe "troche" znajaca sie na rzeczy.
  • REKLAMA
  • #10 440569
    dedeks
    Poziom 16  
    > Mam zawarto?? ROM, nie ma z tym problemu .
    Doklanie, pliczki z ROMem Spectruma nozna znalezc na necie bez problemu, z reszta wystarczy "wydlubac" z dowolnego emulatora ZX spectrum na PC.
    No a majac zawartosc to juz tylko trzeba zaprogramowac EPROM-a.

> Problem jest z zast?pieniem ULA
    patrz poprzedni post
  • #11 440848
    spazz4
    Poziom 16  
    Jeśli chcecie to moge zamieścić schemat wew ULA (składa sie z 2 odrębnych bloków)
  • #12 441146
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Spazz4, jeżeli masz schemat ULA to go umieść w dziale schematów. Ja jestem zainteresowany.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #13 442195
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    30 scalaków TTL, hmm... sporo. Płytka do tego też będzie sporawa (chyba, że partyzantka). :D Po połączeniu kosztów wyjdzie więcej, niż oryginalna ULA (tak myślę).
    Pozdrawiam.
  • #14 442731
    dedeks
    Poziom 16  
    Nemo napisał:
    30 scalaków TTL, hmm... sporo. Płytka do tego też będzie sporawa (chyba, że partyzantka). :D Po połączeniu kosztów wyjdzie więcej, niż oryginalna ULA (tak myślę).
    Pozdrawiam.

30 scalalkow TTL razy srednio kilkadziesiat groszy to wychodzi cos w granicach 15-30zl, a ULA nie jest latwa dp zdobycia, poza tym jak sie zwali to jest problem i kolejne duze koszty, a tak to wymieniasz kilka TTL-i i po klopocie.
    Z reszta jak wspomnialem wczsniej taka "recznie" zrobiona ULA da zdecydowanie lepszej jakosci obraz.
  • #17 445784
    spazz4
    Poziom 16  
    A tu macie ROM ZX Spectrum.

CZEKAM NA WASZE PROPOZYCJE I SUGESTIE :P
    Załączniki:
    • spectrum.zip (12.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 446729
    spazz4
    Poziom 16  
    Znalazłem klon o nazwie SpeccyBob.
    Jest pełny schemat i opis na stronie oraz zdjęcia w trakcie pracy.
    Ja zamieszczam schematy.

Mimo to jest troche za dużo scalaków.
    Link http://www.speccybob.2y.net/
    Załączniki:
    • SBLDocs.zip (483.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 451212
    dedeks
    Poziom 16  
    spazz4 napisał:
    Znalazłem klon o nazwie SpeccyBob.
    Jest pełny schemat i opis na stronie oraz zdjęcia w trakcie pracy.
    Ja zamieszczam schematy.

Mimo to jest troche za dużo scalaków.
    Link http://www.speccybob.2y.net/

Eeee tam, jest tyle ile powinno byc gdy ULA jest robiona "na piechote", czyli mniej taka ilosc o jakie wspominalem wczesniej (w sumie ok. 45).

Masz schemat, projekty plytek, na co jescze czekasz?? Trzaskaj Spektrusia!
    IMO latwejsze do zrealizowania niz uczyc sie jak zaprogramowac jakiegos CPLD, zeby robil za ULE. Nie wspominajac juz o koszcie odpowiedniego CPLD.
  • #20 454519
    spazz4
    Poziom 16  
    W przypadku ULI z ZX81 jest już gotowy odpowiednik (scalak+program) i kosztuje on około 56 zł.
    Niestety z tego co mi wiadomo to te dwie siostry nie są bliźniaczkami(inne wyprowadzenia).

[hr:b3dc34de73]
    I ma jeszcze inne pytanie a mianowicie gdzie i za ile można kupić Z80A
  • #21 465452
    dedeks
    Poziom 16  
    No wiadomo, ze ULA w ZX81 a ZX Spectrum to co innego.

Nie wiem skad jestes, ale w W-wie na Ursynowie jest miejsce gdzie mozna kupic Z80A za oklo 2-3zl, z reszta w wielu sklepach gdzie maja pamieci, maja tez Z80A (do 4MHz), ewentualnie Z80B (do 6MHz).
  • #22 4358872
    andbar
    Poziom 2  
    ja też potrzebuje ULA od spectruma i nie wiem co mam zrobić ... za 59 to troche za drogo...
  • #23 4375533
    Zocha24
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    ja bym kupił od koboś ULE do spektruma+...Jeśli ktoś ma to prosze o szypki kontakt... GG 5783331

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu i opisu układu elektronicznego do taniego klonu mikrokomputera ZX Spectrum, z naciskiem na dostępność i niską cenę części. Problemem jest zastąpienie oryginalnej ULA, która zawiera m.in. interpreter BASIC i jest trudna do zastąpienia gotowym układem. Dyskutowano możliwość zbudowania ULA na bazie tanich, ogólnie dostępnych układów TTL (około 30 sztuk), co pozwoliłoby na uzyskanie nawet lepszej jakości obrazu (wyprowadzenie RGB) niż oryginał. Wspomniano, że łączna liczba scalaków w takim klonie może wynieść około 45, co jest wykonalne dla osoby z podstawową wiedzą elektroniczną. Alternatywnie rozważano implementację funkcji ULA w FPGA, jednak jest to bardziej skomplikowane i kosztowne. Udostępniono linki do dokumentacji technicznej ZX Spectrum, schematów oraz klonu SpeccyBob, który posiada pełne schematy i opis, choć wymaga sporej liczby układów. Poruszono także temat dostępności procesora Z80A oraz kosztów i miejsc zakupu. W dyskusji pojawiły się także pytania o gotowe układy ULA do Spectrum i ich ceny, które bywają wysokie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA