logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Historia klonów ZX Spectrum w ZSRR: Lwów, Charków, Krasnodar i ich rozwój

andreyatakum 02 Gru 2024 06:29 2361 21

TL;DR

• ZX Spectrum zdominował rynek komputerów 8-bitowych w ZSRR na przełomie lat 80. i 90., wypierając nawet lepsze i tańsze radzieckie konstrukcje dzięki ogromnemu wyborowi oprogramowania.
  • Najpopularniejszy rosyjski klon, „Leningrad”, Sergieja Zonowa, uprościł układ z 47 do 44 kostek i dodał obszar prototypowy; później pojawił się „Leningrad-2” z Kempston Joystick.
  • „Pentagon-128” oferował 128 kb RAM i generator AY-3-8910, a „Scorpion-256” dołożył Shadow Service Monitor, 256 kb RAM, RS232C, Centronics i Z80B.
  • W ZSRR i później w Rosji powstały setki odmian, od „Bajt” i „Wega” po „Master”; dziś fani nadal rekonstruują i modernizują klony, mimo braku nowych układów pamięci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • W poprzednich artykułach opowiadałem o historii powstania radzieckich komputerów amatorskich oraz o nieudanym klonie Apple. Jednak najbardziej popularnym sprzętem początku lat 90., tak samo, jak na Zachodzie i w Polsce w końcu lat 80., w ZSRR był zdecydowanie ZX Spectrum. Urządzenie to faktycznie wyparło z rynku komputery 8-bitowe, opracowane przez radzieckich inżynierów, nawet te, które były lepsze i tańsze, a komponenty bardziej dostępne. Jak napisałem w poprzednim artykule, kwestia sukcesu polegała raczej na bardzo szerokim wyborze oprogramowania. Żaden inny radziecki komputer nie mógł się tym pochwalić.

Stary komputer z podłączonym czerwonym monitorem, joystickiem i kasetą magnetofonową na biurku.

Klon ZX Spectrum (Scorpion ZS 256) we współczesnym interierze. Zdjęcie Julii z kanału Telegram: Scorpion ZS @ Leningrad, za zgodą autora.

Przekrój i charakterystyka klonów ZX Spectrum
    Na terenie Rosji najbardziej popularnym w końcu lat 80. był klon określany mianem: „Leningrad”. Został on opracowany i zoptymalizowany przez Sergieja Zonowa (inna nazwa to: „Zonowski”) na podstawie sprzętu wcześniej produkowanego w Leningradzie przez nielegalne przedsiębiorstwa. Wspomniane ulepszenie polegało na zmianie niektórych układów scalonych oraz ich lokowaniu na płytce. W wyniku tej pracy powstała płytka zawierająca 44 kostki, zamiast 47, i mniejszy od poprzednika rozmiar. Całość zawierała też obszar prototypowy dla dodatkowych przyrządów. W moim Spectrumie znajdowała się właśnie taka płytka i na tej sekcji umieściłem komponenty do portu równoległego, którego potrzebowałem, żeby podłączyć drukarkę.

Autor sprzedawał płytki oraz zestawy. Ten wariant składało się samodzielnie lub można było dostać gotowy do użytku w plastikowej obudowie, ale wyglądało to dosyć amatorsko. Klawiatura też nie robiła najlepszego wrażenia i trzymała się w obudowie na wlutowanych do plastiku drutach.
    W 1991 roku powstała ulepszona wersja „Leningrad-2”, która otrzymała złącze do Kempston Joystick i nieco poprawiony tryb wideo (320 linii). Następcą tego modelu był „Scorpion”, produkowany przez oficjalnie założoną firmę Sergieja Zonowa. Specjalizowała się ona w klonach Spectrum aż do początku 2000 roku.

Jednak oba te modele były spóźnione, bo pojawił się wówczas: „Pentagon-128”. Na początku lat 90. sprzęt ten był szczególnie popularny. Zawierał, jak świadczy nazwa, 128 kb pamięci RAM, generator dźwięku AY-3-8910 (wersja „Pentagon-128+”). Posiadał złącza do różnych peryferii, w tym Quasi-Dysk, Floppy driver itd.

W odpowiedzi na konkurencję Sergej Zonow opracował też: „Scorpion-256”. Główną cechą tego modelu był „monitor cieniowy” (Shadow Service Monitor), dzięki któremu można było w dowolnej chwili zatrzymać działający program i sprawdzić/zmienić jego kod. Płytka zawierała złącze do stacji dyskietek, ZX Bus, port szeregowy RS232C i równoległy Centronics, generator dźwięku AY-3-8910 (lub AY-3-8912), procesor Z80B i 256 kb RAM-u. Później (1994-1996 r.) powstały kolejne wersje: Scorpion ZS-256 Turbo i ZS-256 Turbo+, ale w tym kraju zapanowała już era pecetów.

Następny popularny klon to komputer ATM Turbo. Możliwości miał podobne do Scorpion-256, ale stosował inne rozwiązania dla lepszej kompatybilności z oryginalnym ZX Spectrum.
    Opisane powyżej klony zostały opracowane i były produkowane przez amatorów lub małe firmy. Chociaż powstało kilka wytwarzanych przez duże przedsiębiorstwa lub instytucje.

Pojawiły się wśród nich:

NazwaRok produkcji Typ procesora RAM/ROM Producent Kraj
    ALF TV Gamex-xТ34ВГ1 128/x Cwetotron Brest, ZSRR/Białoruś
    (faktycznie była to konsola do gier na podstawie ZX Spectrum)
    Arus1990-xZ80 48/16 Iset Kamensk-Uralski, ZSRR/Rosja
    (miał wbudowany kontroler stacji dyskietek)
    Bajt1989-1996Z80/Т34ВГ1 48/16 Brestskij elektromechaniczeskij zawod Brest, ZSRR/Białoruś
    Bejsik1990-xZ80 48/16 Radiopribor Władywostok, ZSRR/Rosja
    (obudowa w kształcie walizki, procesory były sprowadzane z Korei Południowej)
    Wega1990-1991Z80 64-128/x Prometej Odessa, ZSRR/Ukraina
    Westa1990-1991Z80/Т34ВГ1 48/16 Sygnal Stawropol, ZSRR/Rosja
    Wostok19xx-19xxZ80 48/16 Iżewskij radiozawod Iżewsk, ZSRR/Rosja
    (miał wbudowany magnetofon)
    Gamma19xx-19xxZ80 48/16 OKB Processor Woroneż, ZSRR/Rosja
    Dubna-48k1987-1988Z80 48/16 Pribornyj zawod Tenzor Dubna, ZSRR
    (miał dwa razy mniejszą częstotliwość zegara 1.875 MHz, odpowiednio programy działały dwa razy wolniej)
    Duet19xx-19xxКР1858ВМ1 48/x Liaznowskij elektromechaniczeskij zawod Moskwa, ZSRR/Rosja
    Master19xx-19xxZ80 48/16 Wspólna produkcja realizowana przez 3 zakłady: Komponent, Angstrem, Promokom Moskwa, ZSRR/Rosja
    (stosowano ROM z czeskiego Didaktik Skalica)

W obiegu znajdowało się też wiele innych. Mówi się, że na terenie byłego ZSRR powstało 400 klonów.

Obecne zainteresowanie komputerami tego typu w Rosji
    Ciekawe, ale w Rosji czasy ZX Spectruma nie minęły. Istnieją wspólnoty miłośników tego komputera: kilka zainteresowanych grup. Niektóre z nich poszukują wcześniej produkowanych egzemplarzy, remontują je i włączają do kolekcji. Inne dążą do samodzielnego ich składania ze współczesnych lub retro-komponentów. Miłośnicy oryginalnych (czyli oryginalnych klonów) tak samo, jak 40 lat temu borykają się z brakiem części. Jednak teraz problem polega nie na tym, że nie są dostępne dla cywilów, a na tym, że już nie są produkowane. Dotyczy to głównie kostek pamięci.

Laptop z napisem Power Up na ekranie, stojący na tle roślin.

Klon ZX Spectrum w obudowie starego laptopa. Zdjęcie: Igor-azx987sa (miasto Widnoje) z kanału Telegram: Scorpion ZS @ Leningrad, za zgodą autora.

Niektórzy amatorzy składają sobie nawet laptopy na podstawie płytek różnych klonów ZX Spectrum. Na zdjęciu powyżej widać właśnie taki sprzęt w obudowie starego, przenośnego komputera. O tym jednak napiszę osobny artykuł.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    andreyatakum
    Poziom 15  
    Elektronik, podróżnik, dziennikarz niezależny
    Specjalizuje się w: komunikacja bezprzewodowa
    andreyatakum napisał 752 postów o ocenie 1083. Mieszka w mieście Antalya. Jest z nami od 2021 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21328762
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7747
    A nie był produkowany klon ZX81? Tak mi się coś kojarzy że mniej więcej w połowie lat 80-tych widziałem na warszawskim Wolumenie PCB bardzo podobną do ZXa, ale obsadzoną sowieckimi układami a i druk też wyglądał na rosyjski. Swoją drogą, uważam Timex'a 2048 za jeden z najlepszych klonów ZX Spectrum. Miałem najpierw ZX81 a później Timex'a, skonstruowałem do nich dużo różnych interfejsów. W Timex'ie po paru latach uszkodziła się ULA i oddałem komuś na części. Mam chyba jeszcze parę książek z oboma związanymi.
  • #3 21328805
    andreyatakum
    Poziom 15  
    Ocena: 1083
    ArturAVS napisał:
    Miałem najpierw ZX81 a później Timex'a, skonstruowałem do nich dużo różnych interfejsów.

O szacun! Też się bawiłem.
    ArturAVS napisał:
    A nie był produkowany klon ZX81? Tak mi się coś kojarzy że mniej więcej w połowie lat 80-tych widziałem na warszawskim Wolumenie PCB bardzo podobną do ZXa, ale obsadzoną sowieckimi układami a i druk też wyglądał na rosyjski.

ZX81 nigdy nie spotkałem. Układy radzieckie często stosowano na konstrukcjach polskich. Płytke też mogli opracować gdzieś na zakładach w ZSRR ale mi wydaje na zamówienie z Polski, że to nie było na zauważalną skalą.
  • #4 21328820
    ArturAVS
    Moderator
    Literatura, lewa 1990, prawa 1989;

Dwie książki: Komputer i pomiary Huberta Joasa z 1990 roku oraz Układy mikroprocesorowe Z80 Konrada Fedyny i Marka Mizerackiego z 1989 roku.

Wcześniej szukałem informacji w różnych czasopismach oraz z trudem zdobytej literatury, internet wtedy nie istniał w obecnej formie. Były to moje pierwsze podejścia do mikroprocesorów i komputerów.
    Aż łza się w oku kręci. Dziś można sobie zbudować emulator na np. ESP32 czy RP Pi Pico i powspominać dawne czasy...
  • REKLAMA
  • #5 21329317
    andreyatakum
    Poziom 15  
    Ocena: 1083
    ArturAVS napisał:
    Aż łza się w oku kręci. Dziś można sobie zbudować emulator na np. ESP32 czy RP Pi Pico i powspominać dawne czasy...

Ha.. ja też. Kiedyś marzyłem zrobić laptopa z mojego ZX Spectrum. Wyświetlaci zaś byli strasznie drogie. Szukałem roywiązania jak zrobić samemu, Teraz to żaden problem. Można kupić zepsutyj laptop, wsadzić tam odpowiedni dla wyswietlacza scaler i jakaś płytkę czy z klona, czy z emulatora.
  • #6 21329715
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21330246
    ArturAVS
    Moderator
    ledo99 napisał:
    za wyjątkiem CPU który był robiony tylko w NRD

Chyba coś pomieszałeś, klon Z80 nie był produkowany tylko w NRD.
    ledo99 napisał:
    Co do ZX81 to tam też była ULA

ULA 2C210 firmy Ferranti (chyba nawet gdzieś mam), w Spectrum, w pierwszych wypustach były ULA 6C610 a w kolejnych wersjach już bywały inne. W moim ZX81 był klon Z80 od Nec czyli D780C-1.
  • #8 21330312
    Resist_34
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    Gdzieś na przełomie lat 80/90 dostałem sprzęcior o nazwie "байт" wraz z około pół reklamówki cyfrówek.

Dzisiaj trochę żałuję, że oddałem te układy cyfrowe, bo był tam miks - od zwykłych plastików po wykonania wojskowe w formie np. ceramicznych kanapek ze złoconymi pinami...

Komputerkiem trochę grałem, ale w większości próbowałem tworzyć coś w Basic'u.

Co ciekawe, Siergiej (od którego to dostałem) twierdził, że w tych brzeskich zakładach pracowała kobieta, która tak była otrzaskana w sofcie, że programy pisała bezpośrednio w języku maszynowym... Wtedy to był dla mnie kosmos...
  • #9 21330721
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 817
    ULA od Ferranti to dość ciekawa występująca w wielu produktach, głównie brytyjskich, a zarazem mało znana seria układów. Powstał w brytyjskiej firmie Ferranti na początku lat 70'. Pierwszym komercyjnym produktem, w którym go zastosowano, był aparat fotograficzny niemieckiej firmy Rollei z 1972 r. ULA, a właściwie 'Uncommitted Logic Array', to tak naprawdę pierwszy układ programowany, który zaprojektować mógł sobie klient, czy to we współpracy z Ferranti, czy z wykorzystaniem zakupionego systemu komputerowego. Stopniowo rosła gęstość upakowania układów i tak pierwszy zawierał 100 mikrocel, a w 1983 były już dostępne układy zawierające ich 10 tys. Jedna mikrocela zawierała tranzystory i rezystory, a aby je połączyć, należało wykonać maskę fotograficzną. Układy przy dużym zamówieniu były dość tanie, dlatego wiele firm z tego korzystało, np. Sinclair czy Acorn.
    Jeśli chodzi o jego możliwości, to w 1977 były układy dostępne do 3 MHz i 10 MHz. Układy były zgodne z TTL i np. aby zaprogramować układ 7400, należało użyć 4 cel, 7404 3 cele, a np. 7474 12 itd.
    Był to pierwszy układ tego typu oferowany dla klientów zewnętrznych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21331849
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21331889
    gregor124
    Poziom 28  
    >>21331849
    Nie do końca, pierwszym komercyjnym komputerkiem Clive'a Sinclaira był MK14, był sprzedawany przez firmę Science of Cambridge Ltd, ZX80 powstał później. Aby było jeszcze ciekawiej, to w firmie Sinclair Radionics, zanim została przejęta przez państwo, powstała jeszcze linia komputerów biznesowych "Grundy NewBrain".
    Grundy NewBrain z klawiaturą i wyświetlaczem
    I to ten komputer miał trafić do szkół, tyle że Sinclair w ogóle go nie zgłosił do przetargu, mimo że wygrana miał w kieszeni ;)
    A ZX80 było później ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #12 21332244
    rooter75
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Resist_34 napisał:
    Co ciekawe, Siergiej (od którego to dostałem) twierdził, że w tych brzeskich zakładach pracowała kobieta, która tak była otrzaskana w sofcie, że programy pisała bezpośrednio w języku maszynowym... Wtedy to był dla mnie kosmos...

Nie wiem czy to ważne ale 8-bitowce były programowane w maszynowym bezpośrednio wszystkie.
    Asm to nic innego jak bezpośrednie komendy procesora.
  • #13 21332291
    gregor124
    Poziom 28  
    >>21332244
    Nie do końca, np. takie komputery jak MK14, KIM-1, i setki podobnych miały, jeśli w ogóle, tylko klawiaturę numeryczną, najczęściej HEX, oraz prosty monitor(program nie ekran), który pozwalał na bezpośrednie wprowadzenie jedynie kodów numerycznych (najczesciej HEX lub osemkowych)do pamięci.
    Assembler to już program, który pozwala operować na rozkazach w formie czytelniejszej dla człowieka, ale wymaga większych zasobów albo innego komputera do kompilacji.
    Jako ciekawostka, Wozniak najpierw napisał system operacyjny Apple II i Apple I tylko w kodzie maszynowym, a dopiero później, na potrzeby podręcznika, napisał to w asemblerze ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #14 21332313
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    rooter75 napisał:
    Nie wiem czy to ważne ale 8-bitowce były programowane w maszynowym bezpośrednio wszystkie.
    Asm to nic innego jak bezpośrednie komendy procesora.

Tu się nie zgadzam - język maszynowy jest dwójkowy i tak pisałem na laboratorium proste programy na Mera 305 (procesor Momik 8b). Pisałem to chyba nie precyzyjne słowo - wprowadzałem do pamięci.
    Na klawiszach pulpitu ustawiało się adres pamięci i wpisywało go do rejestru licznika rozkazów (LR) a potem na innych przyciskach ustawiało się zawartość binarna słowa i ładowało do pamięci potem jednym klawiszem inkrementowało się LR i ustawiało następne słowo maszynowe. Akurat Momik miał 8 bitowe słowo maszynowe więc był procesorem 8 bitowym zbudowanym akurat z układów TTL.
    Rozkazy w książce były opisane ósemkowo (wtedy był to zapis popularniejszy niż szesnastkowy) i Mimik miał ich 35 więc pewno w połowie semestru tego laboratorium wszyscy znali je na pamięć.

Assembler faktycznie opisuje rozkazy 1:1 - czyli jedna linia z mnemonicznym opisem rozkazu jest zamieniana na jeden rozkaz maszynowy ale już nie koniecznie na jedno słowo maszynowe (czy jedne bajt) bo rozkazy szczególne te z adresem pamięci są wielobajtowe. Dodatkowo assembler zapewnia symboliczne odwołania do adresów przez etykiety - nie trzeba na palcach liczyć gdzie skoczyć lub z jakiej komórki pamięci pobrać daną.
    Dodatkowo od dawana assemblery są w wersji makro-assembler czyli przed właściwa kompilacją przetwarzają tekstowo marka/definicje i tak jedna linia w kodzie źródłowym .asm może wygenerować wiele rozkazów opisanych w zawołanej makrodefinicji.
  • #15 21333452
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21335049
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21335852
    gregor124
    Poziom 28  
    >>21335049
    Ale miał za to kilka gier, np. Snake, Tetris, Space Invaders, Solitaire, Moonlander, Mastermind, a nawet OS ;)
    A nawet "kartę wideo" ;)
    Zresztą sprzedawał się całkiem nieźle i dał podwaliny kilku ważnym firmom komputerowym Sinclair i Acorn no i oczywiscie ARM ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21336825
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    @ledo99
    A to już zależy, w jakiej okolicy mieszkałeś. Bo w wielu miejscach stopniowo lub bardzo szybko zdobywał popularność Commodore. Szczególnie tam, gdzie ludzie mieli rodziny w DE. Podobnie było z Amigami CDTV, one chyba w sklepach górniczych się pojawiły na początku lat 90-tych, a ludzie to kupowali jako CD player.
  • #20 21336841
    ArturAVS
    Moderator
    @Tommy82 Zgadza się, w moich stronach to były głównie C64/C64C oraz Atari 65/130 XE. Dopiero później pojawiły się Amigi i Atari ST. Większość kupiona albo w Pewexie albo przysłana zza wody.
  • #21 21337855
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21774714
    liseczq
    Poziom 21  
    Ocena: 193
    Mam Lwowa PK-01.

Wykonanie tragiczne :)

Radziecki komputer Lwów PK-01 z klawiaturą w cyrylicy, z widocznymi śladami zużycia
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy historii i charakterystyki klonów ZX Spectrum w ZSRR oraz ich popularności w Polsce i na Zachodzie w latach 80. i 90. ZX Spectrum wyparł z rynku radzieckie 8-bitowe komputery amatorskie dzięki szerokiemu wyborowi oprogramowania. W ZSRR popularny był klon „Leningrad”. Poruszono także temat klonów ZX81 i ZX80, ich konstrukcji opartej na układach TTL i ULA (SCL) firmy Ferranti, która produkowała programowalne układy logiczne stosowane m.in. w komputerach Sinclaira. W krajach RWPG procesor Z80 był produkowany głównie w NRD jako klon U880, co wpływało na dostępność komponentów. Wspomniano o innych komputerach Sinclaira, takich jak MK14 i Grundy NewBrain, oraz o programowaniu w kodzie maszynowym i asemblerze. W Polsce w latach 80. popularne były także komputery Commodore, Atari, Amstrad i Acorn. W ZSRR istniały różne modele klonów, m.in. Lwów PK-01, choć ich wykonanie bywało niskiej jakości. Dyskusja zawiera także refleksje na temat dostępności i kosztów sprzętu komputerowego w tamtym okresie oraz wspomnienia o emulatorach współczesnych, które pozwalają odtworzyć działanie tych maszyn.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA