logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ sterujący pompą 12V z mikrokontrolerem?

kosciu 20 Wrz 2007 20:31 1013 6
REKLAMA
  • #1 4304346
    kosciu
    Poziom 2  
    Witam!
    Bardzo prosze o pomoc... Jestem poczatkujacym elektronikiem i musze zbudowac uklad sterujacy... ma on wlaczac pompe np. 12V na 4 s. i powtarzac ta czynnosc automatycznie co 2 minuty i 30 sekund , najlepiej gdyby mozna bylo ten czas dodatkowo ustawiac ... Bardzo prosze o pomoc bo od tego zalezy czy zdam do nastepnej klasy...
    Jak na razie malo z tej elektroniki rozumiem, ale staram sie jak moge, wiem ze ma byc to uklad na podstawie mikrokontrolera/mikroprocesora...

Post był raportowany.
    (--> POMOCY!!) – ozdobnik ? -- > REGULAMIN pkt 11.1 i 11.2.
    Nie używaj dużych liter w tytule -- > REGULAMIN pkt 10.9.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4305030
    Andrzej Grodzicki
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Do realizacji tego typu uzależnień czasowych wystarczył by układ 555 :)
    Ale jeśli ma to być zrealizowane na µP na jakim chcesz? (masz może jakiś zestaw uruchomieniowy).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4307802
    kosciu
    Poziom 2  
    ...niestety nie za bardzo znam sie na elektronice i nie do konca rozumiem co napisales... nie mam zadnego zestawu uruchomieniowego... mam poprostu zrobic uklad ktory wlaczy pompke 12 V na 4 s i bedzie powtarzal ta czynnosc co 2 i pol minuty... moglbys mi przyblizyc ta "czasowke"?
  • #4 4313669
    Marczeli_P
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Ma to być praca teoretyczna czy praktyczna? I do której kalasz ubiegasz się o promocje.
  • REKLAMA
  • #5 4313915
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    kod bascom dla uC
    $regfile = "m8def.dat"
    $crystal = 1000000

config portc.1 = OUTPUT

do
    portc.1 = 1
    wait 4
    portc.1 = 0
    wait 210
    loop

w atmega8 podpiasz bazę tranzystora np bc547 przez rezystor 4.7k do pinu nr.24 (pc1) w kolektor dajesz przekaźnik :) ktory załącz pompe
  • #6 4315699
    Marczeli_P
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Kolego Gothey przykładzik całkiem dobry jeden z najprostszych, ale ten czas który podałeś w funkcji 'WAIT' jest z lekka za duży. Powinno być "wait 150"
    1min =60s a skoro kolega chce opóźnienie 2,5min to:
    2*60+30=150. No to teraz pozostało koledze narysować schemat przepisać ten kawałek kodu z poprawką i udać sie na zaliczenie.
  • REKLAMA
  • #7 4315780
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    Marczeli_P napisał:
    Kolego Gothey przykładzik całkiem dobry jeden z najprostszych, ale ten czas który podałeś w funkcji 'WAIT' jest z lekka za duży. Powinno być "wait 150"
    1min =60s a skoro kolega chce opóźnienie 2,5min to:
    2*60+30=150. No to teraz pozostało koledze narysować schemat przepisać ten kawałek kodu z poprawką i udać sie na zaliczenie.

zgadza się :)

Dla mnie juz było za późno ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu sterującego pompą 12V za pomocą mikrokontrolera, który ma włączać pompę na 4 sekundy i powtarzać tę czynność co 2 minuty i 30 sekund, z możliwością regulacji czasu. Zaproponowano prostsze rozwiązanie z użyciem układu 555 do realizacji czasowych zależności. Jednakże, gdy autor nie posiada zestawu uruchomieniowego ani doświadczenia, zaproponowano kod w języku Bascom dla mikrokontrolera Atmega8, który steruje wyjściem portu PC1, załączając pompę przez tranzystor BC547 i przekaźnik. Kod zawiera pętlę, w której port jest ustawiany na stan wysoki na 4 sekundy, a następnie niski na 210 sekund. Wskazano korektę czasu opóźnienia w funkcji WAIT na 150 sekund, odpowiadającą 2 minutom i 30 sekundom. Schemat połączeń obejmuje bazę tranzystora podłączoną przez rezystor 4,7kΩ do pinu PC1 mikrokontrolera, kolektor tranzystora do przekaźnika, który steruje pompą 12V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA