logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-29X2D - czerwony ekran z paskami, problem z kineskopem?

adrian20 21 Wrz 2007 11:44 1940 15
REKLAMA
  • #1 4306000
    adrian20
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam szystkich. Od razu zaznaczam że TV to nie moja mocna strona.
    Dostałem w/w Soniaka wszystko startuje z tym że na kineskopie wyświetla się czarwony ekran z paskami, lub kwadracik dosłownie 8cm na 8cm kolor czerwony i niebieski. Czyżby kineskop? Będę wdzieczny za każdą rade i dziękuje z góry za pomoc...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4306098
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Niewykluczone;
    P/wszystkim rozbierz i wykonaj oględziny i pomiary na PK(płytce kineskopu)- wszystkie nóżki cokołu. Postukaj z czuciem rękojeścią śrubokrętu w szyjkę.
    Poszukaj na forum.
  • #4 4306134
    adrian20
    Poziom 14  
    Dzięki Wielkie za pomoc postram się coś zakombinować. Cóż widocznych zimnych lutów nie, oczywiście nie wykluczone że są :]. Acha źle napisałem.. Pojawia się cały czarwony ekran a podczas wyciągnięcia wtyczki z prądu Kwardat ale z kolorami R G B mniej więcej o wymiarach 8/8 cm. Może coś to pomoże.

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Pomierzyłem napięcie na Katodach okazało się że na R jest małe ok 20V DC na pozostałych G i B jest w/g wskazań miernika za 20zł ok 370V DC. Więc czego szukać dalej:] Tak jak mówie zielony jestem ;) Dzięki za pomoc
  • #5 4306596
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Więc na R masz zwarcie- stąd świecenie na czerwono; powinno być mierzalne- zwyczajnie go poszukaj(bardzo prawdopodobne, że w kineskopie...). A te 370V to trochę za dużo, gdzieś dwa razy, ale może jakiś błąd w pomiarze, brak masy? To jest AE3, schemat jest, i jak często w Sony'ch- zasilanie wzm.. wizji jest powiązane z G2- a więc i usterka wchodzi w grę przy tak podniesionym napięciu na katodach.
    Najpierw usuń zwarcie.
  • REKLAMA
  • #6 4306706
    adrian20
    Poziom 14  
    Co do masy to wziełem z PK a dla porównania z Głowicy pomiary identyczne więc raczej to nie masa a miernik..być może. Hmm zwarcie w kineskopie raczej odpada dlatego że zdemontowałem PK i zmierzyłem bez kineskopu i dalej brak na R napięcia a napięcia na pozostałych G i B są po 370VDC.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4307995
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Masz trzy identyczne tory wzmacniaczy. Na wyłączonym TV porównuj po kolei omomierzem/testerem diod elementy w torze R z którymkolwiek innym.
    Może tylko szeregowy opór bezpośrednio na podstawkę uszkodzony?

Pożycz inny miernik - nawet tandeta za 20zł, zakładając nawet, że jednocześnie składowa zmienna zakłóca pomiar, nie powinna pokazywać 370V.

Jak chcesz naprawiać a my mamy Ci podpowiadać to przynajmniej pomiary muszą być wiarygodne, powiedziałbym nawet pewne.
  • #8 4308147
    adrian20
    Poziom 14  
    Jasne wezme swój miernik z domu do pracy on mierzy uczciwie :] Napiszę jak wyszły pomiary oraz zobacze na ten tor wizji:]. Dzięki wielkie za pomoc...
  • REKLAMA
  • #9 4309041
    adrian20
    Poziom 14  
    Ponownie zmierzyłem R G B - normalnym miernikiem i na R = 7VDC G i B =200VDC. Jeśli jakieś inne pomiary mam dokonać proszę o radę..
  • Pomocny post
    #10 4309426
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    W torze R podmień elementy , a wcześniej przerwy i zimne luty .
  • #11 4314987
    adrian20
    Poziom 14  
    Witam po drobnej przerwie. Coż znalazłem że uszkodzony jest rezystor R718 = 100, ale z dopiska "FPRO" czyli w/g mnie jakieś zabezpieczenie Cóż podstawiłem podstawić inny 100 ohm od razu uległ uszk. Ten, który uległ uszk.pierwotnie wizualnie był w stanie idealny 0 oznak spalenia czy w ogóle czego innego. Wiadomo że jeśli coś pada to nie bez przyczyny. Tak że jak wam coś ze Starszyzny przychodzi do głowy to czekam na jakąś podpowiedź
  • #12 4315061
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Odłącz jednym końcem R 715 , Sprawdź lub podstaw Q 703 .
  • #13 4315627
    adrian20
    Poziom 14  
    Udało mi się odpalić TV uszk był q703 zwarcie EC. Cóż działa co prawda nie dokońca OK. Tzn na czarnym tle widać niebieskie skośne pasy czy ma ktoś jakiś pomysł o co tutaj chodzi?. Dzięki wielkie za pomoc co do tej pory rady były bardzo przydatne :).
  • #14 4315693
    jaculas
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Najprawdopodobniej masz za duże napięcie maski zmniejsz i powinno być dobrze.
  • #15 4316044
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Pokręć RV 701 na płytce kineskopu .
  • #16 4317772
    adrian20
    Poziom 14  
    Witam Dzięki Wszystkim za celne rady. Udało mi się go uruchomić i wyregulować. Chodzi całkiem OK co prawda ma problem delikatny z geometrią, ale... Najważniejsze że żyje. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SONY KV-29X2D pojawił się problem z kineskopem objawiający się czerwonym ekranem z paskami lub kwadratem o wymiarach około 8x8 cm w kolorach czerwonym i niebieskim. Wstępne diagnozy sugerowały możliwe uszkodzenie kineskopu lub zwarcie na katodzie czerwonej (R). Pomiar napięć katod wykazał niskie napięcie na R (około 7 V DC) oraz wysokie na G i B (około 200 V DC). Sprawdzono zimne luty i przerwy na płytce kineskopu oraz elementy toru wzmacniaczy sygnału R. Znaleziono uszkodzony rezystor R718 (100 Ω, oznaczony "FPRO"), który ulegał natychmiastowemu uszkodzeniu po wymianie, co wskazywało na dalsze problemy w układzie. Po odłączeniu rezystora R715 i wymianie tranzystora Q703 (zwarcie EC) udało się uruchomić telewizor. Pozostały jednak niebieskie skośne pasy na czarnym tle, co najprawdopodobniej wynikało z zbyt wysokiego napięcia maski kineskopu. Regulacja potencjometru RV701 na płytce kineskopu poprawiła geometrię obrazu. Ostatecznie telewizor został uruchomiony i wyregulowany, choć z drobnymi problemami geometrycznymi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA