logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć przetwarzanie danych ze skanera HP PSC 1315?

pgoral 22 Wrz 2007 11:39 2178 8
REKLAMA
  • #1 4308878
    pgoral
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    PSC 1315 - powoli przetwarza dane ze skanera.

Tzn. komputer z Pentium Mobile 1.6 drugie tyle czasu "myśli" co skaner skanuje. Nawet jeżeli są to tylko odcienie szarości.

Porównywałem ze swoim staruśkim skanerem na LPT. On jest co prawda wolniejszy. Ale jak już "wciągnie" dane do komputera (głowica dojedzie do końca szyby) to efekt skanowania jest natychmiast. Szybciej niż głowica zdąży w skanerze powrócić. I można skanować kolejną stronę.

W tym hp. skanowanie jest szybsze, ale samo przetwarzanie danych okrutnie powolne. Trochę to denerwujące, że przed skanowaniem każdej kolejnej kartki jest przerwa na łyk kawy. Spowalnia to pracę.

Czy jest na to jakiś sposób? Inne drivery?
  • REKLAMA
  • #2 4308901
    pjprezes
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Przeinstaluj sterownik to po pierwsze. Po drugie jaka jest długość kabla sygnałowego? Po trzecie skopiuj coś i sprawdź czy kopiowanie trawa tak samo długo jak skanowanie.
  • #3 4308993
    pgoral
    Poziom 26  
    Niezależnie od tego jakiego kabla USB użyję to jest tak samo. Sprawdzałem na 3m i 1.8 m.

Kopiowanie jest dużo szybsze. Tzn. skaner chodzi tak samo szybko, ale zaczyna drukować już w trakcie skanowania.

Natomiast jak skanuję do komputera to stronę A4 skanuje około 12 s. Potrzebuje na powrót skanera do początku strony około 5 sekund. Ale łącznie z przetwarzaniem w komputerze to już pół minuty. Mógłbym skanować 4 strony na minutę a tak to tylko dwie.

Przy 200 dpi wychodzi praktycznie tak samo. Dopiero przy 150 dpi zaczyna nagle przyspieszać. Skaner skanuje 7 sekund, a komputer przetwarza dane zanim skaner wróci do początku. Ale 150 dpi to za mało.
  • REKLAMA
  • #5 4309479
    pgoral
    Poziom 26  
    pjprezes napisał:
    Jak kopiuje szybciej to raczej wina leży po stronie komputera. Przeinstaluj sterownik, albo najlepiej zainstaluj drukarkę na innym kompie.

A czy są jakieś inne dobre sterowniki - inne niż te ze strony hp?
  • REKLAMA
  • #6 4310763
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Nie znam innych sterowników do tego urządzenia jak te dołączane na płytce do drukarki oraz te ze strony hp.
    Wg mnie wyolbrzymiasz swój problem -twoje wyliczenia czasowe wywaliły mnie z butów.Jeżeli naprawdę uważasz że zbyt długo to trwa to może sprawdź drukarkę na lepszym kompie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4311032
    pgoral
    Poziom 26  
    Syriusz74 napisał:
    Nie znam innych sterowników do tego urządzenia jak te dołączane na płytce do drukarki oraz te ze strony hp.
    Wg mnie wyolbrzymiasz swój problem -twoje wyliczenia czasowe wywaliły mnie z butów.Jeżeli naprawdę uważasz że zbyt długo to trwa to może sprawdź drukarkę na lepszym kompie.

Pozdrawiam

A może ktoś zna inne sterowniki? Albo jakieś sztuczki z tym związane?

Hmmmm wyliczenia czasowe to po prostu pomiary stoperem. Jeżeli masz inne wyniki to powiedz jakie? Jest to dla mnie bardzo istotne - czy będę siedział 10 godzin i skanował czy też 5.

Jest to dla mnie niezrozumiałe, że mając na tyle szybki skaner zamiast robić 4 skany na minutę to mogę zrobić niecałe dwa bo driver nie potrafi kazać się skanerowi cofnąć podczas przetwarzania obrazu a samo przetwarzanie robi jak ślimak. W basicu pisany czy co?

Starszy skaner na wolniejszym kompie mimo, że samo skanowanie ma dwa razy wolniejsze to efektywnie skanuje ogólnie tyle samo stron na minutę.

Z tym lepszym kompem to może być problem. Obecnie mam 1GB RAM, i PM 1.6. Potrzebowałbym tak ze 3 razy szybciej. A to już problem. Nie wiem czy ten driver potrafi pracować wielowątkowo i wykorzystać procesory wielordzeniowe. Może ktoś wie? Obstawiam, że nie skoro tak kiepawo napisany.

Wiem, że to sprzęt nienadający się do profesjonalnego skanowania dużej liczby dokumentów. Ale o ile sam sprzęt sobie wyraźnie radzi o tyle oprogramowanie jest daleko w tyle. Soft do starszego skanera jest co najmniej rząd wielkości szybszy - tam czekałem tylko na skaner na zwykłym P II a nie głownie na program na kilka razy szybszym kompie.
  • #8 4311749
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    to nie jest profesjonalne urządzenie i nie można oczekiwac cudów co do szybkości i jakości skanowania i kopiowania.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #9 4311939
    pgoral
    Poziom 26  
    laserjack napisał:
    to nie jest profesjonalne urządzenie i nie można oczekiwac cudów co do szybkości i jakości skanowania i kopiowania.

Obstawiam, że jak by skaner był nawet kilkukrotnie szybszy to by poprostu jeszcze dłużej czekał na kompa aż to przetworzy. Nie mam na myśli tutaj jak zwiększyć szybkość samego skanowania - tylko co zrobić by driver twain od tego skanera działał szybciej?

Mi w zupełności wystarcza szybkość skanowania tego skanera - pod warunkiem, że potem komputer nie będzie tego spowalniał. Nie wiem czy tylko u mnie tak powoli działa ten skaner czy też to powszechny problem. A jeżeli tak to czy jest na niego jakiś trick.

Tak żeby się dobrze rozumieć. W interesującej mnie rozdzielczości skaner skanuje stronę A4 w 12 sekund. I to jest nawet szybciej niż trzeba. Ale komputer "myśli" nad tą stroną tak długo, że w sumie wychodzi ponad pół minuty. Jeżeli skaner byłby 10 razy droższy i 3 razy szybszy i skanował by stronę w 4 sekundy to niewiele to by zmieniło - bo komputer nadal myślałby ponad pół minuty. Skaner nie jest tu wąskim gardłem.

Obstawiam, że to driver od kompa. Bo mój stary skaner mimo, że wolniejszy jest obsługiwany przez starszego kompa to jest obsługiwany znacznie szybciej - tam wąskim gardłem jest skaner.

A ktoś może sprawdzić jak to działa u niego?
    Na tym psc 1315 albo na jakimś innym, podobnym?

A może w droższych skanerach hp jest taki sam mechanizm i tylko coś nie spowalnia przetwarzania danych? Może to celowo jest spowalniane?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z powolnym przetwarzaniem danych skanera HP PSC 1315 na komputerze z procesorem Pentium Mobile 1.6 GHz i 1 GB RAM. Skanowanie strony A4 w rozdzielczości 200 dpi trwa około 12 sekund, ale przetwarzanie obrazu przez komputer wydłuża czas całkowity do około 30 sekund, co ogranicza efektywność pracy do około dwóch skanów na minutę. Porównanie ze starszym skanerem na porcie LPT wykazało, że tam przetwarzanie jest znacznie szybsze, mimo wolniejszego samego skanowania. Próby zmiany długości kabla USB (1,8 m i 3 m) nie wpłynęły na szybkość. Sugerowano reinstalację sterowników oraz testowanie urządzenia na innym komputerze, jednak nie znaleziono alternatywnych sterowników poza tymi dostarczanymi przez HP. Dyskusja wskazuje, że problem leży prawdopodobnie po stronie sterownika i oprogramowania przetwarzającego dane, które nie wykorzystuje efektywnie zasobów sprzętowych, np. wielowątkowości procesora. Użytkownik poszukuje sposobów na przyspieszenie działania sterownika TWAIN lub innych trików optymalizacyjnych, gdyż sam skaner jest wystarczająco szybki, a wąskim gardłem jest przetwarzanie danych na komputerze. Wskazano również, że urządzenie nie jest profesjonalnym sprzętem, co może ograniczać jego wydajność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA