logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aiwa AV-D77 - przekaźnik pstryka, amplituner nie startuje

omeniusz22 22 Wrz 2007 12:38 3138 10
REKLAMA
  • #1 4309045
    omeniusz22
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam taki amplituner Aiwy i jest problem ze startem. Przy prubie załączenia pstryka przekaznik i to jest cała reakcja . Czasami po kilkurazowym właczaniu czasami wystartuje.Tranzystory sterujące przekażnikiem sprawdziłem ale są ok. Czy ktoś miał podobny przypadek.? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4395393
    Marek Matysek
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Jeżeli temat jest jeszcze aktualny, to przelutuj wszystkie wątpliwe luty. Szczególnie przy większych tranzystorach i stabilizatorach. Ten sprzęt bardzo się przegrzewa i wokół elementów powstają luty zmęczone termicznie, a w konsekwencji brak styku.
  • REKLAMA
  • #3 4395990
    omeniusz22
    Poziom 10  
    Temat jest nadal aktualny. Dzieki za pomoc jak przelutuje to dam znac czy cos pomoglo.
  • #4 4850662
    omeniusz22
    Poziom 10  
    Witam: przelutowałem wszystkie wątpliwe luty i nadal to samo. Przy próbie załączenia pstryka przekaznik i to jest cała reakcja .
  • REKLAMA
  • #5 4850855
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    A nie masz przypadkiem jakiegoś zwarcia albo jakiś elektrolit stracił pojemność?
    Ale stawiam raczej na zwarcie na końcówce lub w jej otoczeniu.
    Odłącz napięć od niej i się wtedy przekonasz.
  • #6 5559142
    Alone
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Mam podobny problem i nie jest to uszkodzona końcówka mocy - zapewniam bo udało mi się go uruchomic przypadkiem gdy zwarłem pin 3 i 4 na CN110 to zaskoczył i wszystko działało, lecz gdy go wyłączyłem to znów pstrykał tylko przekaźnik i nic. Wymieniłem kondensatory w zasilaczu, dwa były wyschnięte 220uF i 100uF(C126), ale to też nic nie dało. Zimnych lutów nie brakowało, lecz to nie ich wina. Reset również robilem i bez efektu :( Przekaźnik również odpada. Wymienilem rezystor 220 om w miejscu gdzie płytka była mocno nagrzana. Podejrzewam że jest to usterka klasyczna ściśle związana dla tego modelu.
  • REKLAMA
  • #7 5586143
    kgflanela
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Miałem to samo w AV-D97 z tyłu jesy przełącznik 4-8 ohm i jeśli masz ustawiony na 4 ohm a głośniki 8 to jest taki efekt ja walczyłem z tym cały tydzień.
  • #8 5587410
    Alone
    Poziom 15  
    Dzięki za zainteresowanie, ale gdy do amplitunera nie jest nic podłączone to ten przełącznik nie ma nic wspólnego ze startem.
    U mnie jest ustawiony na 8 om.
    Może ktoś ma jeszzce jakiiś inny pomysł ?
  • #9 5593492
    hehehehuhuhu
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Zapewne z trafa do płytki głównej idą dwa napięcia ok 25vac i ok 50vac i oczywiście wspólna masa dla owych dwóch napięć, sprawdź je czy na jednym z nich bodajże tym słabszym nie ma przerwy, miałem podobnie w innym modelu aiwy, na jednym z napięć przewodzik trzymał się tylko na koszulce przy płycie głównej co powodowało że przekaźniczek pstrykał.
    P
  • #10 5607038
    Alone
    Poziom 15  
    Więc tak, sprawdziłem wszystkie przewody zasilające, ale i tu było wszystko OK. Ale dzięki za podpowiedź. Może jest jeszcze coś ?
  • #11 5737151
    Alone
    Poziom 15  
    Aiwę naprawiłem wymieniając cały panel z procesorem. I teraz działa.

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Aiwa AV-D77 ma problem z uruchomieniem – przy próbie włączenia słychać tylko pstryknięcie przekaźnika, a urządzenie nie startuje. Sprawdzono tranzystory sterujące przekaźnikiem oraz przelutowano wszystkie podejrzane luty, zwłaszcza przy tranzystorach i stabilizatorach, jednak problem pozostał. Podejrzewano zwarcia, uszkodzone kondensatory elektrolityczne oraz problemy z końcówką mocy, ale wymiana kondensatorów i rezystora oraz reset nie przyniosły efektu. Użytkownik sprawdził również napięcia z transformatora i przewody zasilające, które były w porządku. Wskazano, że w podobnym modelu Aiwa AV-D97 problemem bywał niewłaściwy przełącznik impedancji głośników, jednak w AV-D77 ustawienie na 8 omów nie rozwiązało problemu. Ostatecznie naprawa polegała na wymianie całego panelu z procesorem, co przywróciło pełną funkcjonalność amplitunera.
REKLAMA