logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 230V do transformatora z UPS-a?

jarod3 22 Wrz 2007 19:00 1590 6
  • #1 4310060
    jarod3
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam mam małe pytanko posiadam trafo od upsa i nie mam pojęcia do których przewodów podłaczyć 230v prosze o pomoc
    Załączniki:
    • Jak podłączyć 230V do transformatora z UPS-a? trafo 006.jpg (54.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć 230V do transformatora z UPS-a? trafo 005.jpg (18.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć 230V do transformatora z UPS-a? trafo 002.jpg (100.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć 230V do transformatora z UPS-a? trafo 001.jpg (63.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 4310081
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Sugerowałbym się tymi dwoma (biały i czerwony) cieńszymi i dłuższymi zakończonymi złączką z osłoną. Masz autotransformator?
  • #3 4310102
    jarod3
    Poziom 11  
    Próbowałem podłaczyć sie pod jedną pare czarny z czerwonym ale nie dośc ze wywalił mi korek w domu to na dodatek miałem własnie podpiety miernik pod najdłuzsze przewody z kostką biało czerwony i miernik szlag trafił co ważne zapytanko czy te trafo bedzie dobre do zasilania zasilacza od cb??
  • Pomocny post
    #4 4310148
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Myślę, ze to jest normalne trafo sieciowe toroidalne.Tak na pewno jest. Cieńszą pare (biały+czerwony)podepnij do sieci a grubsze (czerwone+czarne ) to wyjscie bedzie.
  • #5 4310869
    amino
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    A ja myślę, że niepotrzebnie kombinujecie z odgadywaniem kolorów i grubości przewodów (izolacji). Nie prościej wziąć omomierz i pomierzyć rezystancję uzwojeń? Wtórne uzwojenie (podłączane do sieci) będzie miało większy opór. Może się też zdarzyć, że dwa uzwojenia będą miały identyczny opór a jednocześnie dużo większy niż pozostałe, wtedy te uzwojenia należy połączyć szeregowo (może to być trafo z możliwością zasilania ze 110V). Nawet najprostszy miernik dużo pomaga w rozwiązywaniu przedstawionych problemów.

Marcin
  • #6 4316935
    jarod3
    Poziom 11  
    Udało mi się podłaczyć zasilanie tak jak koledzy mówiliscie pod najdłuższe przewody biały z czerwonym tylko teraz mam inny problem są dwie pary czarno czerwonych każda para daje po 8 volt czy mozna je łaczyć ze sobą a jeżeli tak to który do którego ?? bo jest jeszcze jedna para biało biały która daje 16 volt ale bardzo słabe po wyprostowaniu prądu przy obciąrzeniu około 2 amper napiecie zmienne spada z 16v do 8.
  • Pomocny post
    #7 4317106
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Na początek sprawdź omomieżem, które uzwojenia są indywidualne, bo podczas pracy obciązone samym multimetrem cuda się pokazują. Jak masz dwa osobne uzwojenia to możesz je połączyć w szereg dla uzyskania wyższego napięcia i tu masz dwie możliwości; jak połączysz je w fazie to napięcia się dodadzą - i oto zapewne chodzi - a jak w przeciw fazie to się odejmą. Jak po połączeniu miernik nie pokaże nic interesujacego na skrajnych wyjściach to poprostu zamień końca któregoś uzwojenia.
    To uzwojenie może być tylko jakimś pomocniczym, od którego nie wymaga się dużej wydajności, np do zasilania źródłą referencyjnego, sterownika, który sam z siebie dużo nie potrzebuje czy nawet jakiegoś układu wskaźnika/miernika. Z tego co piszesz to zdrowo obciążyłeś to uzwojenie. Niestety strona producenta trafa jakaś niedostępna jest to narazie nie można za dużo powiedzieć o każdym z uzwojeń.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia transformatora toroidalnego z UPS-a do sieci 230V. Zaleca się zidentyfikowanie uzwojeń za pomocą omomierza, gdyż wtórne uzwojenie (zasilane z sieci) ma zwykle większą rezystancję. Cieńsza para przewodów (biały i czerwony) powinna być podłączona do 230V, a grubsze przewody (czerwony i czarny) stanowią wyjście transformatora. W przypadku kilku par uzwojeń wtórnych o napięciu 8V, można je łączyć szeregowo, zwracając uwagę na fazowanie, aby napięcia się sumowały, a nie znosiły. Uzwojenie o napięciu 16V, które przy obciążeniu 2A spada do 8V, może być przeznaczone do zasilania układów o niskim poborze prądu, np. sterowników lub wskaźników. Podłączenie transformatora do zasilacza CB wymaga sprawdzenia parametrów uzwojeń i ich obciążalności. Brak dostępu do dokumentacji producenta utrudnia dokładną identyfikację poszczególnych uzwojeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA