logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program w asemblerze do obsługi klawiatury matrycowej na mikrokontrolerze 8051

creativ_pl 24 Wrz 2007 09:49 3082 11
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 4314873
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Tak, może napisać :wink:. Jak będzie wiedział jaka klawiatura i jak podpięta. Zresztą już napisałem :wink:.
  • #3 4314881
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4314945
    Jdsoul
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Oczywiście że mogę

w SDCC to będzie jakoś tak ;)

char znak;

While (i=1) do
    {

znak = getkey();
    printf ("To jest znak ", %c, znak);
    };

W Pas5x proponuję

Var
    i: Boolean;
    znak: char;

i:=true;
    ...

while (i = true)
    begin
    znak := Readkey;
    Write ("To jest odczytany znak", znak);
    end;
    ...

I powinno super działać :)
  • #7 4320599
    Jdsoul
    Poziom 23  
    Sorki ale ja nie znam Edusima :(

Napisałem proste przykłady w dwóch ogólnie znanych składniach C i Pascal.
    Jak bym jeszcze w czymś mógł pomóc służę :)
  • REKLAMA
  • #8 4341009
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    czy może ktoś mi pomuc? chciał bym zrobić sobie czytnik CD-r posiadam napęd CD-R firmy LG ale nie wiem jaki napisać program w języku C aby zaprogramować mikrokontroler firmy AVR pomocy:-)

Dodano po 4 [minuty]:

czy może ktoś mi pomuc? chciał bym zrobić sobie czytnik CD-r posiadam napęd CD-R firmy LG ale nie wiem jaki napisać program w języku C aby zaprogramować mikrokontroler firmy AVR pomocy:-)
    prosze o możliwom odpowiedź na meila laspatryk(_at_)wp.pl
  • #9 4341292
    Jdsoul
    Poziom 23  
    Cześć Mały elektronik zajrzyj na stronkę

www.8052.com

jest tam projekt sterowania CD-rom za pomocą 8052 przez łącze IDE

Powodzenia.
  • #10 4754542
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    bardzo dziękuje za propozycję ze strony www.8052.com ale niestety nie zajmuje sie tymi procesorami ponieważ powoli wychodza z użytku prosiłbym o propozycje np. ATmeg8/16 itp.
  • #11 4754596
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    zajmij sie swoja ortografia po pierwsze, a po drugie skoro masz kod na inna platforme i trzeba go przerobic na AVR, to naprawde nie widze w tym nic trudnego... zwlaszcza ze jest napisany w C, ktorego pierwsza zaleta, wymieniana w kazdeej dyskusji, jest cudowna przenaszalnosc kodu.

0x41 0x56 0x45!!
  • #12 4755297
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    maly_elektronik napisał:
    bardzo dziękuje za propozycję ze strony www.8052.com ale niestety nie zajmuje sie tymi procesorami ponieważ powoli wychodza z użytku prosiłbym o propozycje np. ATmeg8/16 itp.

poszukaj w edw , napewno był artykuł jak sterować cd-rom-em przy pomocy AVR-ka (roczniki od 2000-2006) ;-(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy napisania programu w asemblerze do obsługi klawiatury matrycowej podłączonej do mikrokontrolera 8051. Użytkownik prosi o przykład sterowania klawiaturą, gdzie naciśnięcie klawisza (np. "1") powoduje wyświetlenie tej wartości. W odpowiedziach pojawiły się sugestie użycia języków C i Pascal do implementacji funkcji odczytu klawisza (getkey, Readkey) oraz wyświetlania znaku, jednak program Edsim, w którym autor pracuje, nie obsługuje tych konstrukcji. Wątek odbiega częściowo w kierunku programowania mikrokontrolerów AVR do sterowania napędem CD-R firmy LG, z poleceniem odwiedzenia strony www.8052.com, gdzie dostępne są projekty sterowania CD-ROM przez 8052. Wskazano również, że kod w C jest przenośny i można go adaptować na platformę AVR (np. ATmega8/16). Poruszono kwestie kompatybilności narzędzi i platform oraz dostępności materiałów w czasopismach EDW dotyczących sterowania CD-ROM za pomocą AVR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA