logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak połączyć mase we wzmacniaczu (atmega16,tda7313, stk4048)

Mateusz120986 25 Wrz 2007 17:00 3733 7
REKLAMA
  • #1 4318444
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    witam

od paru dni próbuje pozbyć się zakłóceń ze wzmacniacza lecz nie mogę sobie z nimi poradzić dlatego proszę was o pomoc:)

Schematy modułów macie w załączniku. Wzmacniacz składa się z:

-część sterująca na atmega 16
    -przedwzmacniacz na tda7313 (pcb projektowane z widoku od strony ścieżek)
    -wzmacniacz 2 kanały na STK4048
    -zasilacz 5,9,12V z przekaźnikiem załączającym napięcie do trafa 600VA ( sam układ jest zasilany z trafa 16V )
    -zasilacz do końcówek mocy +-57V
    - układ soft start ( nie załączyłem schematu bo jest zasilany wprost z 230V wiec nie ma z nim problemu)

i teraz najważniejsza kwestia : jak to zrobić by nie było przydźwięku i szumu?

pozdro i dzięki za pomoc
    Załączniki:
    • wzmak.rar (222.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4319232
    mariusz.o
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Witam zapewne to jest wina wspólnych punktów masy... czyli wszystkie masy muszą sie zbiegać w jedno miejsce, lub masz problem z kablami sygnałowymi posprawdzaj to dokładnie bo punkty masy to najważniejsza rzecz we wzmacniaczu i często sie z tym popełnia błędy
  • REKLAMA
  • #3 4319315
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Masa cyfrowa i Analogowa powinny być odseparowane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4319413
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Nie tyle separowane (oddzielone), co odpowiednio prowadzone i łączone najlepiej w jednym punkcie, blisko mas kondensatorów filtrujących poszczególne napięcia zasilania.
  • #5 4319575
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    a jakieś konkrety? bo już sie dużo naczytałem o tym, by nie robić pętli, analog i cyfre prowadzić osobno itp...
    czyli powinienem podłączyć masę sygnału analogowego z przedwzmacniacza do masy w zasilaczu 9V, mase sygnału cyfrowego do masy zasilacza 5v( która jest tak naprawdę tą samą masą :D ) bo nie kumam .. może za dużo o tym myśle i już sie gubie :) no i jeszcze prośba .. znaleźliście na necie jakieś dobre materiały na ten temat ? z czego można by sie nauczyć jak poprawnie ciągnąć mase, bo nie mogę znaleźć nic dobrego
    pozdro
  • REKLAMA
  • #6 4319614
    mariusz.o
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Wytłumaczę to po chłopsku...wywierć dziurę na środku obudowy, przykręć śrubkę wraz z oczkami do lutowania i przylutuj tam wszystkie masy jakie masz w układzie od zasilacza 9V, 5V zasilania końcówki mocy itp... Wydaje mi sie że nie trzeba oddzielać masy układu cyfrowego i reszty
  • Pomocny post
    #7 4321502
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    jak połączyć mase we wzmacniaczu (atmega16,tda7313, stk4048)
    Czerwonym kółkiem zaznaczyłem wspólny punkt masy.
    W tym przypadku są to poprawnie poprowadzone masy wejściowa, wyjściowa, zasilające wzmacniacza akustycznego mocy.
    Zauważ, że zadna ścieżka nie jest zamknieta, nie tworząc tym samym petli masy
    i każda wychodzi z jednego punktu.

Sądzę, że tym razem masz już jasność na problem :)
  • #8 4322185
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    taa teraz kumam o co biega D teraz jeszcze trzeba to wykonać w praktyce a to nie będzie takie proste :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zakłóceń i szumów we wzmacniaczu zbudowanym z modułów: sterowanie na Atmega16, przedwzmacniacz na TDA7313 oraz wzmacniacz mocy dwukanałowy na STK4048. Główną przyczyną zakłóceń są błędy w prowadzeniu masy. Zaleca się, aby wszystkie masy (cyfrowa i analogowa) zbiegły się w jednym punkcie, najlepiej blisko mas kondensatorów filtrujących zasilanie, unikając pętli masy. Masa sygnału analogowego powinna być połączona z masą zasilacza 9V, a masa cyfrowa z masą zasilacza 5V, które ostatecznie łączą się w jednym punkcie masy. Praktycznym rozwiązaniem jest wykonanie wspólnego punktu masy na obudowie wzmacniacza, gdzie lutuje się wszystkie przewody masowe. Ważne jest, aby ścieżki masowe nie tworzyły pętli, co eliminuje przydźwięk i szumy. Załączony schemat ilustruje prawidłowe prowadzenie masy w układzie audio mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA