logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza 5W 4Ω zasilanego z baterii do telefonu komórkowego

Matt214 25 Wrz 2007 18:51 3073 8
  • #1 4318827
    Matt214
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    czy pomoze mi ktos zrobic lub znalesc schemat wzmacniacza bez podpięcia do sieci (np. na baterie ) ale by móc podpiąc do telefonu komorkowego?? wzmacniacz na glosnik np. 5W 4 omowy.

Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]
  • #2 4318871
    pyton
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam

Znajdź sobie odpowiednią kość np: TDA xxxx który daje 5W na głośnikach 4Ohm... zobacz na schemat jakiego napięcia zasilania układ potrzebuje... i zamiast transformatora wsadź baterię która da ci takie samo napięcie.

Na www.elenota.pl można znaleźć noty aplikacyjne.

Można by też kupić głośniczki do komputera, wyciągnąć z nich transformator i zamiast niego wsadzić baterię... dobrze było by wyciągnąć układ prostowniczy.

Mam nadzieje że wiesz że takie coś na zwykłych bateriach dużo nie pogra... baterie szybko sie wyczerpią.

Pozdrawiam
  • #3 4318897
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6160
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • #4 4318949
    darlon
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    głośniki od kompa zjedzą baterie bardzo szybko, chyba żeby zastosować jakiś akumulator np litowo jonowy, wtedy pomysł ma sens. w innym przypadku to musiały by być bardzo słabe głośniki o bardzo małym wzmocnieniu
  • #5 4319198
    pyton
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam ponownie

arlon <-- przecież napisałem ze bateria sie wyczerpie... Akumulatorek dobra sprawa no ale trzeba by do tego obudowę taką zrobić by go tam umieścić... bo mały to on nie będzie żeby wytrzymał długo.

"Bardzo słabe głośniki o bardzo małym wzmocnieniu" <-- nie zrozumiałem... chodzi o małą moc znamionową głośników.. za tym idzie słaby wzmacniacz(bo nie ma sensu mocny).

Dużo słabych głośników do komputera ma moc około 2W i często są budowane na TDA2822 lub innej firmy ale z numeracją 2822.

Opis do TDA2822, tam jest schemat wzmacniacza:)
    http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/elenota/STMicroelectronics/1462.pdf

Pozdrawiam
  • #6 4321184
    szel
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Przecież można kupić za niewielkie pieniądze gotowe niewielkie głośniki komputerowe, które są zasilane z zewnętrznego zasilacza i w jego miejsce podłączyć baterię lub akumulator.
  • #7 4321250
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    z reguły, im mają mniejszą moc tym mniejsze napięcie. Najmniejsze jaki widziałem to chyba 6 albo 9v
  • #8 4321811
    Matt214
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    dzieki wam bardzo ! faktycznie tez nad tym myslalem ze z telefonu dlugo nie pogra ! widze ze nawet to duzy problem! a moze lepiej juz bedzie zasilany wzmacniacz na prąd z gniazdka! jak myslicie? dało by sie taki wzmacniacz zobic?? czy jakis schemat byscie mi pokazali czy tym podobne??
  • #9 4323033
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    To chyba lepiej kupić zestawik głośniczków komputerkowych ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu wzmacniacza audio o mocy około 5W na głośnik 4Ω, zasilanego z baterii, przeznaczonego do podłączenia do telefonu komórkowego. Wskazano, że można użyć układu scalonego typu TDA (np. TDA2822) dostarczającego odpowiednią moc przy napięciu zasilania dopasowanym do baterii zamiast transformatora. Zwrócono uwagę, że zasilanie z baterii szybko się wyczerpie, szczególnie przy użyciu standardowych baterii, dlatego lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie akumulatora, np. litowo-jonowego, choć wymaga to odpowiedniej obudowy. Sugerowano także wykorzystanie gotowych głośników komputerowych z zasilaniem zewnętrznym, które można zasilić baterią lub akumulatorem. Omówiono, że głośniki o niskiej mocy (około 2W) często bazują na układach TDA2822, a ich schematy są dostępne w notach aplikacyjnych. W końcowej części dyskusji pojawiła się sugestia, że lepszym rozwiązaniem może być wzmacniacz zasilany z sieci elektrycznej, co zapewni dłuższy czas pracy i stabilne zasilanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA