logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Akai VSF430 - Samoczynne wyłączanie w trybie LP po 2h odtwarzania/nagrywania

micro 19 Lis 2003 18:45 1974 3
REKLAMA
  • #1 406126
    micro
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    Jest to Akai VSF430.Niestety nie posiadam schematu dlatego piszę tego posta bo być może ktoś miał podobny problem.
    Klijent twierdził ,że podczas nagrywania następuje samoczynne wyłaczenie się do stanu STOP.Jest to video czterogłowicowe z funkcją nagrywania LP.
    Zauważyłem iż wyłączanie do stanu STOP następuje także podczas funkcji PLAY ,ale tylko wtedy gdy video pracuje w trybie LP i licznik wskazuje ok. 2h od początku taśmy.Im bliżej końca taśmy tym częstotliwość wyłączania jest większa i osiąga ok.10-40s.Capstan jest o.k. (był podmieniany).
    Jedyną nasuwającą się możliwością usterki jest "słaba" jakość impulsów pochodzących z prawego talerzyka...Impulsy na czujniku występują (ok. +/-1V5 takie same są na czujniku lewego talerzyka) ,ale nie wiem czy mają prawidłową amplitudę.Impulsy te wchodzą do układu scalonego IC304 typu A6358S.Po przejściu przez układ "nabierają stromości" i wyglądają jak po zróżniczkowaniu.Amplituda pozostaje bez zmian.
    Niestety dalsze śledzenie drogi impulsów bez schematu jest bardzo utrudnione (montaż powierzchniowy).
    Z góry dzięki za jakąś podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 406800
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Miałem coś podobnego (w takim m-dzie) - poczytaj.

Nie wszystkie impulsy 'REEL' z REEL SENSOR'a (tu jest: 3Vss..4Vss, a pow. być 4Vss..5Vss - przy ręcznym kręceniu talerzykiem) docierają - po przekształceniu w ukł. IC304: LA 6358 S (nie wszystkie są przekształcane w nim ! , a nie chodzi o czułość tego układu, bo - po podaniu - z zewn. trafa - impulsów 50Hz i o amplit. już 1.7Vss - działa OK) - do procesora SYS/SERVO CPU. metod.: w celu sprawdz., czy chodzi o REEL SENSOR - podaj z zewn. trafa 'siec.' impulsy o amplit. ok. 2Vss na odp. nóżkę REEL SENSOR'a (podłącz. do 3n.-IC304: LA 6358 S) - pow. działać OK; jeśli tak jest, to uszk. jest w obwodach REEL SENSOR'a ! (2001-01-15).

Uszkodzenie:
    REEL SENSOR(prawy-główny): TR2 (? / ! KN 4251) - nieco zmniejszona czułość.
    UWAGA: tak samo będzie się zachowywał m-d, jeżeli uszkodzony będzie LEWY REEL SENSOR (lub po włożeniu kasety bez taśmy/z urwaną taśmą).
  • REKLAMA
  • #3 407073
    micro
    Poziom 20  
    Dzięki amic !.
    Rzeczywiście nie wspomniałem o tym ,ale zauważyłem też to "wypadanie" impulsów ,ale winę za to zrzuciłem na słaby kontakt sondy ,gdyż później wydawało się być ok.
    Podałem na reel impulsy z zewnętrznego generatora o amplitudzie 4Vss 50Hz sinus (tak jak sugerowałeś) i....jest O.K.Czyli rzeczywiście winien jest układ reel.
    Pozostaje dociec czy to wina luserek czy czujników...ale to już na luziku :D.Jeszcze raz DZIĘKI.
  • #4 409786
    micro
    Poziom 20  
    Video naprawione!
    Winnym okazał się reel sonsor !.Po wymianie impulsy wzrosły do ok. 5Vss i i usterka ustąpiła.
    Dzięki za pomoc w temacie!
REKLAMA