logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne plamy. Pojawiają się w zależności od kolorów.

Dramis 25 Wrz 2007 21:17 1506 5
REKLAMA
  • #1 4319422
    Dramis
    Poziom 10  
    Witam,
    Kupiłem ostatnio dwa nowe telewizory – jeden Grundig, jeden Phillips. W obu tych telewizorach pojawia się ten sam problem. Gdy wyświetlany obraz jest jasną, jednorodną plamą i nie zmienia się przez jakieś 2-3 minuty, po lewej stronie ekranu pojawia się ciemna plama. Gdy zmienię obraz i zacznę wyświetlać ekran w innym kolorze to widać w tym miejscu odbarwienie – jeśli wyświetlony jest ciemny kolor to odbarwienie po chwili znika. Tak, jak napisałem na początku, efekt ten daje się zaobserwować w dwóch nowych telewizorach różnych producentów – zostały one kupione u różnych sprzedawców i stoją w różnych pokojach. Nie jest to chyba zwykłe namagnesowanie obrazu, ponieważ plamy pojawiają się i znikają w zależności od wyświetlanych barw. Acha – zauważyłem, że plama pojawia się szybciej, gdy w regulacji TV zwiększony jest kontrast. Co może być przyczyną takiej reakcji ekranu?
    Z góry dziękuję za pomoc .
  • REKLAMA
  • #2 4319455
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Witam,ciekawa sprawa,może te telewizory wymagają dodatkowego rozmagnesowania,ale tak naprawdę to jak nazywają się te odbiorniki i gdzie zostały zakupione?
  • REKLAMA
  • #3 4319791
    Dramis
    Poziom 10  
    Phillips to model 21PT5409. Grundig - model STF 72-1002.
    Oba telewizory zakupione zostały w sklepach internetowych - pierwszy w sklepie Domar w Bydgoszczy, drugi w sklepie zadowolenie.pl
    Mieszkam w Łodzi więc w obu przypadkach oznaczało to wysyłkę kurierem.
  • REKLAMA
  • #4 4319873
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Czyli wygląda że wszystko powinno być z nimi ok,myślę że ten kontrast powinien być ustawiony na 3/4 podziałki przy ustawieniu kontrastu na max,coś takiego moze występować,oczywiście kineskopy są w tych telewizorach płaskie?
  • REKLAMA
  • #6 4320007
    Dramis
    Poziom 10  
    Dziękuję Wam za pomoc. Nie jest to lektura optymistyczna ale przynajmniej wiem co jest grane i jestem "mądry po szkodzie".
REKLAMA