logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak pliku NTLDR po instalacji Windows XP na czystym laptopie – co zrobić?

paczka007 25 Wrz 2007 21:24 1107 6
REKLAMA
  • #1 4319463
    paczka007
    Poziom 2  
    Witam!
    Mam problem z laptopem gdyz kupiłem go zupełnie czystego bez zadnego systemu i postanowiłem ze wgram sobie Xp,włozyłem płytke w biosie ustawiłem aby rozpoczęto czytanie z płyty i pierwszy etap instalacji przebiegł pomyslnie wszystko ładnie sie zgrało,podzieliłame sobie dysk na partycje po czym nastapiło standardowo ponowne uruchomienie komputera i miała sie rozpocząc instalacja systemu (pojawiło sie ze po wcisnięciu dowolego klawisza nastapi rozruch z dysku CD)przeczekałem to i zamiast instalacji pojawił mi sie komunikat ze brak pliku NTLDR ;-(i nie wiem co mam teraz zrobic?bo gdy daje eneter gdy pojawia mi sie po zresetowaniu laptopa ze nastapi rozruch z dysku CD to nic sie nie pojawia:(
    Prosze o pomoc i z góry dziekuje!
  • REKLAMA
  • #2 4319506
    pepe94
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    No więc CD nie chce odpalić ani nie zainstalował Xp za pomocą rys, a tak w ogóle płytka nie jest oryginalna bądź porysowana
  • REKLAMA
  • #3 4319516
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    a masz oryginalnego windowsa? moze czytnik nie radzi sobie z kopiowana plytka?
  • REKLAMA
  • #4 4319520
    paczka007
    Poziom 2  
    Płytka oryginalna nie jest ale, na innych kompach sie system instalował sie bez kłopotu,a co teraz zrobic zeby zainstalowac go z innej płyty?jakies sugestie jak moge cos zrobic zeby ten laptop zaczął działac?
  • #5 4319522
    pepe94
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Dokładnie oto mi chodzi

Dodano po 1 [minuty]:

A więc skombinuj sobie płytke z Windowsem I spróbuj zainstalować jeśli nie wypali poszukaj w BIOSIE
  • REKLAMA
  • #6 4319527
    paczka007
    Poziom 2  
    no ale skoro pierwszy etap przebrną bez kłopotu to myśle ze czytnik nie ma tu żadnego znaczenia :-/
  • #7 4319553
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Niech kolega uprzejmie zastosuje się do regulaminu Forum, użyje szukajki z następującym ciągiem znaków +brak +plik +ntldr i poczyta nieco, a w szczególności pierwszy znaleziony w ten sposób temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP na czystym laptopie, gdzie po pierwszym etapie instalacji i podziale dysku pojawia się komunikat o braku pliku NTLDR podczas próby uruchomienia systemu z dysku twardego. Użytkownik ustawił w BIOS-ie bootowanie z płyty CD, jednak po restarcie instalacja nie kontynuuje się, a pojawia się błąd. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z użycia nieoryginalnej lub uszkodzonej płyty instalacyjnej, która działa na innych komputerach, ale może być nieczytelna dla napędu laptopa. Zalecane jest użycie oryginalnej płyty Windows XP oraz sprawdzenie ustawień BIOS-u. Ponadto sugeruje się skorzystanie z funkcji wyszukiwania na forum pod hasłami związanymi z brakiem pliku NTLDR, aby znaleźć szczegółowe rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA