logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak zasięgu GPS w TomTom V6.01 na Nokia N73 - co robić?

wowerman 26 Wrz 2007 23:27 14159 12
REKLAMA
  • #1 4323426
    wowerman
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Przegrałem tom toma na kartę przez czytnik i aktywowałem dwie mapy.Wszystko było by ok ale mam komunikat o braku urządzenia GPS,brak zasięgu na kreskach i brak satelit.Co się dzieje?
  • REKLAMA
  • #2 4323449
    zoltos
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    A dodałeś sobie odbiornik GPS w ustawieniach TomToma?
  • REKLAMA
  • #3 4323720
    wowerman
    Poziom 23  
    Jak to się robi? W tom tomie w tel?Inne pytanie mam.Czy program do ubsługi tom toma na komputerze zobaczy tel?Czy ten program jest potrzebny mi jesli mam nawigacje na tel?Pozdrawiam.
    By nie zasmiecać forum.Gdzie w menu się dodaje odbiornik gps?
    Jedyne gdzie wchodzę to "stan GPS".tam jest opcja wyboru tom tom lub inny gps.Jeśli wybiorę inny to szuka urządzeń ale nie znajduje.Jeśli wybiorę tom tom to nic sie nie dzieje.
  • REKLAMA
  • #4 4323805
    kemot_81
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    wybierz inny i wprowadz odbiornik w stan parowania (doczytaj w instrukcji)np ld3w przytrzymaj dłużej power.
  • #5 4323820
    zoltos
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Po pierwsze to musisz mieć zewnętrzny odbiornik GPS - sprawdź w instrukcji jaki ma kod dostępu (0000 lub 1234). Następnie w TomTomie wchodzisz Zmień ustawienia>Pokaż stan GPS tam wciskasz konfiguruj i wybierasz odpowiedni GPS (następnie szuka go przez bluetooth). GPS musi być włączony. To wszystko...
  • #6 4325791
    wowerman
    Poziom 23  
    Hmm.Myślałem ze nokia ma moduł gps w sobie.To chyba rozwiązuje sprawę.Z ciekawości...ile taki odbiornik zewn kosztuje??
  • #7 4327697
    shooto
    Poziom 11  
    koszt.to ok 270 za odbiornik nokia ld-3w,jest on najpopularniejszy i szybko lapie sygnal:moj ok minuty. Jednak jest taka opcja planowanie zawansowane,wybierasz trase,a pozniej opcje prezemtacja trasy,jezeli jeszcze nie masz odbiornika,to na pewno ci sie spodoba. Nokia ma gps w sobie ale n95,w ktorej i tak wbudowany gps nie jest kompatybilny z tomtom.
  • REKLAMA
  • #8 4334178
    wowerman
    Poziom 23  
    No to troszke bez sensu brać ze sobą do kieszeni dodatkowe ciężarki:)
    Chciałem poręcznego narzędzia,rodzaju mapy.Dzięki za porady.
  • #9 5532948
    agata28
    Poziom 2  
    Próbuję zainstalować mapkę tom tom na nokii N73 . Po uruchomieniu instalatora nagle pojawia się komunikat "ważność certyfikatu wygasła". Czy można to jakoś ominąć?
  • #10 5533437
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Cytat:
    Nokia ma gps w sobie ale n95,w ktorej i tak wbudowany gps nie jest kompatybilny z tomtom.

Proponuję poczytać :!:
    TomTom w n95 działa na wewnętrznym GPS - trzeba tylko troszkę pokombinować :!:
  • #11 5533921
    morfi020
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    marek216 napisał:
    Cytat:
    Nokia ma gps w sobie ale n95,w ktorej i tak wbudowany gps nie jest kompatybilny z tomtom.

Proponuję poczytać :!:
    TomTom w n95 działa na wewnętrznym GPS - trzeba tylko troszkę pokombinować :!:

gdzies czytalem ze trzeba cofnac rok do tylu date w teloefonie i bedzie dzialac....
  • #12 5534788
    agata28
    Poziom 2  
    Kłopot z certyfikatem już rozwiązany.wystarczyło zmienić datę na rok wcześniej :D

Dodano po 37 [minuty]:

teraz coś innego.Czy ktoś może mi podać link do mapki tom tom z całą europą, bo to co miałam jest chyba niepełne i po zainstalowaniu pokazuje się ekran startowy i nic się więcej nie dzieje.

Dodano po 4 [godziny] 45 [minuty]:

zdolnym być :/ Szukam tt 6 pod symbiana w wersji V4
  • #13 5557077
    wowerman
    Poziom 23  
    Witam.Przepraszam,że nie odpisałem wcześniej ale już sprawa załtwiona dawno temu:)
    Mam inne pytanie.Próbowałem wrzucić bazę danych speed kameras do katalogu mapy ale nie działa.Była to mapa Anglii.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem braku zasięgu GPS w aplikacji TomTom V6.01 na telefonie Nokia N73 wynika z braku wbudowanego modułu GPS kompatybilnego z TomTomem w tym modelu. Aby nawigacja działała poprawnie, konieczne jest użycie zewnętrznego odbiornika GPS, np. popularnego modelu Nokia LD-3W, który łączy się przez Bluetooth i wymaga konfiguracji w ustawieniach TomTom: w menu "Zmień ustawienia" > "Pokaż stan GPS" > "Konfiguruj" i wybór odpowiedniego odbiornika. Odbiornik musi być włączony i sparowany z telefonem. Koszt takiego odbiornika to około 270 zł. Wbudowany GPS w Nokii N73 nie jest kompatybilny z TomTomem, podobnie jak w modelu N95, mimo że ten posiada wbudowany GPS. Dodatkowo, przy instalacji TomTom na Symbianie pojawia się problem z wygasłym certyfikatem, który można obejść przez cofnięcie daty telefonu o rok wstecz. W dyskusji pojawiły się także pytania o bazę danych fotoradarów i pełne mapy Europy do TomTom, jednak bez jednoznacznych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA