logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KM 1635 - niedostateczne dozowanie toneru, wałek magnetyczny niepokryty tonerem

Baz 27 Wrz 2007 07:11 2702 16
REKLAMA
  • #1 4323687
    Baz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam w w/w maszynce mam problem z dozowaniem toneru. w wywoływaczce jest go znacznie za mało w związku z tym wałek magnetyczny nie jest pokryty w całości tonerem. Toner jest orginalny. W wywoływaczce krecą sie wszystkie mieszadła. Toner nie jest zablokowany po recznym przekręceniu leci. Kilka dni temu byłem już przy tej maszynce z tym samym problemem. wówczas po rozebraniui wywoływaczki, recznym dodozowaniu tonera, kopiarka zrobiła ok 1000 kopii i znów ten sam problem. Co radzicie.
  • REKLAMA
  • #2 4324274
    maribt
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    a przypadkiem nie zerwała się folia w tonerze przy otworze z którego toner wysypuje się do wywoływaczki ?
  • #3 4324365
    Baz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    nie widziałem że folia jest na tym plaskitu który stanowi zamknięcie tonera oczywiście tak jak pisałem przy pokreceniu tonerem recznie toner leci bez problemu. problem tkwi w tym ze w wywoływaczce moim zdaniem (choć to moja jedyna km) jest za mało tonera.

Dodano po 1 [minuty]:

tzn chodziło mi że folia jest:D
  • #4 4324832
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Witam

A czy ten "ktoś" był z autoryzowanego serwisu?. Ręczne dozowanie toneru tu nic nie pomoże. Powinno się wyczyścić dokładnie wywoływaczkę i wykonać inicjalizację aby maszyna sama dosypała odpowiedią ilośc toneru.
    Pozatym przy małej ilości toneru kopiarka powinna wyswietlić brak toneru.

Jesli się na tym nie znasz proponuję abyś zgłośił to w odpowiednim serwisie który się na tym zna.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4324880
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Fakt że ręczna próba dosypania nie zda się na wiele, A jak wygląda napęd kasety z tonerem? Może tam jest przyczyna? Jeżeli napęd nie podaje tonera (jest uszkodzony) to tak się będzie działo. Ta kopiarka reaguje na brak tonera wtedy, kiedy zadziała czujnik pod kasetą z tonerem.

C.
  • #6 4325278
    Overold
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Witam
    Podstawowe pytanie czy toner jest oryginalny miałem problemy z podróbkami nie chciała działać na trzech kolejnych tonerach po zakupie oryginalnego porządnym wyczyszczeniu wywoływaczki problem nie istnieje do dzisiaj a minęło kilkanaście miesięcy kyocera bardzo nie lubi kiepskiej jakości podrób jak masz dostęp do innej maszyny tej serii to podmień wywoływaczkę a sam się przekonasz że problem jest tylko w tonerze nie innych problemów z tymi kopiarkami. Pozdrawiam i życzę powodzenia
  • #7 4325869
    copyman
    To nie jest do końca prawda z podróbkami w KM. W kopiarkach UTAX stosuję zamienniki na równi z oryginałami i mam kilka maszyn tego typu (KM 1620/1635 - UTAX CD-1016 i obecnie 1216) z przebiegami ok. 400 tys. pracujące doskonale na nieoryginalnych tonerach. Szczerze powiedziawszy jestem mile zaskoczony ich jakością. Nawet się teflony nie oblepiają :-) :-) :-)
    Podobne doświadczenia z kopiarkami UTAX CD-1316/1018/1315. Zamiennik śmiga aż miło :-)

C.
  • REKLAMA
  • #8 4329233
    Overold
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Witaj copyman.
    Poniekąd masz rację nie twierdzę że wszystkie zamienniki są do kitu lecz jest pewna grupa której nie należy stosować bo jest po prostu kicha kaszana i generalnie do d... do tego jaka to grupa dojdziemy sami stosując je i obserwując jak zachowuje się kopiarka ja natomiast twierdzę że nie ma problemów z dozowaniem toneru w kopiarkach kyocery serii 1620 1635 jak również w ich odpowiednikach Utax i olivetti zazwyczaj jest to problem niewłaściwego toneru. Pozdrawiam
  • #9 4330112
    copyman
    Overold napisał:
    ja natomiast twierdzę że nie ma problemów z dozowaniem toneru w kopiarkach kyocery serii 1620 1635 jak również w ich odpowiednikach Utax i olivetti zazwyczaj jest to problem niewłaściwego toneru. Pozdrawiam

Sądząc po objawach to właśnie jest problem z dozowaniem. Objaw jest dziwny i sugeruje niedosypywanie tonera do wywoływaczki. Czyli jakby napęd nie podawał obrotów na kasetę lub kaseta była np. niedrożna. Warto sprawdzić i podmienić kasetę tonera na inną. Ale fakt że to niesamowicie dobre kopiarki !

C.
  • #10 4330158
    amireczek
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam
    Przychylam się do zdania Overolda ja osobiście wyleczyłem się z zamienników i nie chcę ich widzieć na oczy, dlatego moja propozycja jest następująca - wyczyść dokładnie wywoływaczkę załóż oryginalny toner Kyocery i puść 130 i to właściwie wszystko- jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby nie zadziałało (a robię tych kopiarek sporo).
    W pierwszym poście napisałeś , że toner jest oryginalny - tak mówił klient czy sam mu go sprzedałeś , bo jeśli tak mówił klient to sprawdź to dokładnie ja stawiam że to podróba.
    Pozdrawiam i powodzenia

Copyman które zamienniki tak ładnie śmigają jak wypróbowane to chętnie ja też spróbuję.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 4331016
    copyman
    amireczek napisał:
    Witam
    Przychylam się do zdania Overolda ja osobiście wyleczyłem się z zamienników i nie chcę ich widzieć na oczy,

Copyman które zamienniki tak ładnie śmigają jak wypróbowane to chętnie ja też spróbuję.
    Pozdrawiam

Piersze sprzedaje CentrumKopiarek - BETACO - oficjalny dystrybutor UTAX na Polskę. To chyba świadczy o jegego jakości skoro sami polecają i informują że jest w pełni kompatybilny. Drugiego KATUN-a , dostaniesz w ARBIKO. Teraz będę testował GENERICA i tu spodziewam się problemów, bo jego cena jest super niska. Ale słyszałem opinię że GENERIC to ten sam toner który sprzedaje BETACO :-). Tonery zamienne stosuję już dłuuugo i kopiarki UTAX robią na nim przebiegi take same jak na oryginale- nawet do 23 tys. z kasety ! Nie kleją wałków teflonowych i jakość kopii jest bez różnicy. Doprawdy nie wiem dlaczego masz alergię na ten toner. Podziel się zatem informacją jakie Ty zamienniki sypiesz .Może jest faktycznie syfny typ tonera , wię bylibyśmy wdzięczni za info czego się wystrzegać. A może poprostu Twoi klienci zaopatrują się na ALLEGRO :-) . W takiej sytuacji zdejmij trochę cenę, zaproponuj alternatywny i po problemie ! Klient zadowolony bo ma tani i pewny toner a ty parę groszy skubniesz na tonerach :-) . Ogólnie i wilk syty i owca cała !

C.
  • #12 4332741
    marcin34
    Poziom 17  
    GENERIC może chodzić, ale bez "domieszki" resztek oryginalnego z kopiarki - jeżeli się zmiesza z resztkami oryginału to wychodzą niezłe numery na kopii, a potem w kopiarce. Domyslam się czyja to produkcja, ale licho nie śpi..:).

Ten z betaco chodzi bez zastrzeżeń i na dokładkę nie gryzie się z oryginalnym.

Katuna nie sprawdzaliśmy jeszcze.

pozdrawiam

copyman napisał:
    amireczek napisał:
    Witam
    Przychylam się do zdania Overolda ja osobiście wyleczyłem się z zamienników i nie chcę ich widzieć na oczy,

Pozdrawiam

Piersze sprzedaje CentrumKopiarek - BETACO - oficjalny dystrybutor UTAX na Polskę. To chyba świadczy o jegego jakości skoro sami polecają i informują że jest w pełni kompatybilny. Drugiego KATUN-a , dostaniesz w ARBIKO. Teraz będę testował GENERICA i tu spodziewam się problemów, bo jego cena jest super niska. Ale słyszałem opinię że GENERIC to ten sam toner który sprzedaje BETACO :-). Tonery zamienne stosuję już dłuuugo i kopiarki UTAX robią na nim przebiegi take same jak na oryginale- nawet do 23 tys. z kasety ! Nie kleją wałków teflonowych i jakość kopii jest bez różnicy. Doprawdy nie wiem dlaczego masz alergię na ten toner. Podziel się zatem informacją jakie Ty zamienniki sypiesz .Może jest faktycznie syfny typ tonera , wię bylibyśmy wdzięczni za info czego się wystrzegać. A może poprostu Twoi klienci zaopatrują się na ALLEGRO :-) . W takiej sytuacji zdejmij trochę cenę, zaproponuj alternatywny i po problemie ! Klient zadowolony bo ma tani i pewny toner a ty parę groszy skubniesz na tonerach :-) . Ogólnie i wilk syty i owca cała !

C.

Dodano po 5 [minuty]:

Copyman: a te do CD-1316/1018/1315 to z Betaco czy z Arbiko ?

pozdrawiam

copyman napisał:
    To nie jest do końca prawda z podróbkami w KM. W kopiarkach UTAX stosuję zamienniki na równi z oryginałami i mam kilka maszyn tego typu (KM 1620/1635 - UTAX CD-1016 i obecnie 1216) z przebiegami ok. 400 tys. pracujące doskonale na nieoryginalnych tonerach. Szczerze powiedziawszy jestem mile zaskoczony ich jakością. Nawet się teflony nie oblepiają :-) :-) :-)
    Podobne doświadczenia z kopiarkami UTAX CD-1316/1018/1315. Zamiennik śmiga aż miło :-)

C.
  • #13 4333369
    copyman
    Z Arbiko. A co dziwnych rzeczy na kopii, to nie będzie nic się gryzło między tonerami jeżeli będzie dokładnie rozmieszany. Te informacje "shake well before use" nie są na wiatr rzucane. Gryzienie tonerów pomiędzy sobą ma też miejsce jeżeli wrzucimy wilgotny toner. Tu nawet oryginał nic nie da. Raz się już tak strachu najadłem gdy z zimnego samochodu toner do ciepłej kopiarki założyłem (oryginał !). Kopia miała gigantyczne siwe tło i kiepską czerń. Trzeba było wszystko czyścić i 130 :-)

C.
  • #14 4334584
    m1b
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Toner GENERIC jest jednym z najbardziej problematycznych, przynajmniej w moim przypadku, kopiarki nie chcą ich dozować w wystarczającej ilości. Objaw jest taki jak opisany w pierwszym poście. Jeżeli chodzi o problem z oryginalnym tonerem to być może że zawilgotniał, co za tym idzie stał się bardziej lepki idlatego kopiarka go nie dozuje tyle ile powinna. Poprieram innych którzy napisali że ręczne dosypanie nie na wiele się zda do tego jest odpowiednia symulacja.
  • #15 4337549
    marcin34
    Poziom 17  
    Z tonerem GENERIC bywały u nas właśnie takie problemy - kopiarki nie chciały ich dozować w odpowiedniej ilości. Na początku myśleliśmy, że to efekt wilgotnego tonera, ale wykluczyliśmy ten powód po kilku sprawdzeniach.
    Myślę, że powodem jest źle dobrany skład chemiczny proszku (ciężar właściwy itp.) - dopiero po kilkuset kopiach, po dokładnym wymieszaniu się, temat ten znikał, ale nie zawsze, kilka tonerów nie nadawało się do użytku.

pozdrawiam

m1b napisał:
    Toner GENERIC jest jednym z najbardziej problematycznych, przynajmniej w moim przypadku, kopiarki nie chcą ich dozować w wystarczającej ilości. Objaw jest taki jak opisany w pierwszym poście. Jeżeli chodzi o problem z oryginalnym tonerem to być może że zawilgotniał, co za tym idzie stał się bardziej lepki idlatego kopiarka go nie dozuje tyle ile powinna. Poprieram innych którzy napisali że ręczne dosypanie nie na wiele się zda do tego jest odpowiednia symulacja.
  • #16 4339753
    martinkrys
    Ocena: 44
    ta maszyna nie wie tak naprawdę ile ma toneru, czujnik pod pudłem z tonerem mówi tylko "toner jest, lub toneru nie ma" napęd toneru jest na stałe - coś jak kiedyś w Canonach, tylko, ze tam była zębatka z występem. W tym konkretnym przypadku, ktoś nie wstrząsnął toneru i pourywały się łopatki w zasobniku z tonerem - za duży opór - wymień toner, zrób sim 130 i będzie dobrze, zamiast symulacji 130 możesz po prostu puścic przez maszynę np 160 białych kartek A4 - efekt ten sam - miałem już takie przypadki
  • #17 8268870
    serwek
    Poziom 25  
    Ocena: 260
    Witajcie.
    Widzę że dyskusja dość gorąca to i ja się podłącze ze swoimi doświadczeniami z Utax-em vel./ Kyocera i tonerami n/o.
    Po wsypaniu nowego, świeżego toneru n/o, zakupionego w wyżej wymienionej firmie (dystrybutor Utax / W-wa) po 10-20 kopiach maszyna zaczęła nagle robić szare "tło".... Miałem już kilka takich przypadków... Nie wiem dlaczego? Toner w kopiarce był zawsze ten sam :!:... Coś jest tajemniczego w tym zjawisku. Bardzo prawdopodobne, że te tonery są bardzo higroskopijne i mimo opakowania z zabezpieczeniem chłoną wilgoć z powietrza. To tylko przypuszczenie... Inna nasza teoria podpowiada że różnią się składy danej serii. Toner po zmieszaniu ze starym prostu się zważył...
    Pozostawmy temat jednak otwarty... !
    Pozdrawiam
    "serwek" ;))

Podsumowanie tematu

✨ Problem niedostatecznego dozowania toneru w kopiarkach Kyocera KM 1635 i odpowiednikach Utax objawia się brakiem pełnego pokrycia wałka magnetycznego tonerem w wywoływaczce. Przyczyną może być uszkodzenie mechanizmu dozującego toner, np. zerwana folia zabezpieczająca w tonerze, uszkodzone łopatki mieszadła w zasobniku lub niewłaściwy napęd kasety tonerowej. Ręczne dosypywanie toneru nie rozwiązuje problemu, konieczne jest dokładne wyczyszczenie wywoływaczki oraz wykonanie symulacji (np. symulacja 130 lub przepuszczenie 160 białych kartek) w celu inicjalizacji i prawidłowego dozowania. Toner oryginalny Kyocera jest preferowany, gdyż zamienniki, zwłaszcza niskiej jakości (np. GENERIC), mogą powodować problemy z dozowaniem i jakością kopii, choć niektóre zamienniki (np. z dystrybutorów BETACO, ARBIKO) działają poprawnie. Wilgotność toneru i jego skład chemiczny mają istotny wpływ na prawidłowe dozowanie i jakość wydruków. Czujnik toneru w KM 1635 jest prosty i sygnalizuje jedynie obecność lub brak toneru, nie mierzy jego ilości. Zaleca się serwis autoryzowany do diagnostyki i naprawy, zwłaszcza gdy problem powtarza się po ręcznym dosypaniu toneru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA