logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość dźwięku echa w projekcie CB radia z Praktycznej Elektroniki?

qbag1 27 Wrz 2007 18:19 2756 13
REKLAMA
  • #1 4325484
    qbag1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam mam problem z echem do cb radia. Jest to projekt z czasopisma praktyczna elektronika. Problem polega na tym, że dźwięk echa jest strasznie zniekształcony. Próbowałem różnych mikrofonów od dynamicznych po elektretowe, różnych ustawień i lipa, efekt mierny. Moje pytanie jest następujące, czy komuś udało się złożyć to z innym efektem? Może coś jest u mnie nie tak ? Może poprzez jakieś przeróbki (wymianę elementów na inne) można polepszyć jakość dźwięku?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4326203
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    SP5IT napisał:
    Poprzez wymianę kości od linii opóźniającej na lepszą.
    To co napisałeś jest jak lokata :D

Żaden czip produkowany seryjnie nie jest aż tak trefny że zaaplikowany poprawnie działa bardzo źle. Pomijam fakt babolców z lini produkcyjnej.

:arrow:qbag1 Lepiej wrzuć schemat - dużo zależy czy to linia opóźniająca analogowa czy cyfrowa (na pamięci DRAM)
  • #5 4328804
    qbag1
    Poziom 11  
    Witam już wysyłam schemat.
    Załączniki:
    • Jak poprawić jakość dźwięku echa w projekcie CB radia z Praktycznej Elektroniki? schem.JPG (72.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 4329146
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Sygnał echa jest zniekształcony (ten domiksowany) czy wszystko co wychodzi z mikrofonu?
  • REKLAMA
  • #9 4329489
    qbag1
    Poziom 11  
    Sygnał z echa jest tragiczny, a ten bezpośrednio z mikrofonu kiepski jakiś nie idzie ładnie.
  • #10 4329515
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    Sprawdź tor beż echa, moze sygnał jest przesterowany? Wylutuj C4 i C18 i sprawdź czy masz zniekształcenia na wyjściu. Ustaw poziom sygnału. Wlutuj kondensatory C4 i C18. Wylutuj C7, sygnał na wyjściu powinien być opóźniony - sprawdź jego jakość. Ewentualnie wylutuj C6 i sprawdź jakość sygnału. Sprawdź jaki wpływ na jakość ma częstotliwość sygnału zegarowego z 74047 (C9, R13+P3) - a ma sporą.
    W ten sposób dojdziesz, który 'blok' wprowadza zniekształcenia.

Może któryś UL1322 jest uszkodzony?
  • #11 4331997
    qbag1
    Poziom 11  
    Po wylutowaniu c4i c18 sygnał idzie dobrze i wyraźnie. Da się wyregulować i jest git. Wlutowałem c4, c18 i wylutowałem c7 sygnału nie ma tylko jakieś charki lekkie się przebijają. Co może powodować takie objawy? Uwalony UL?
  • #12 4332516
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    Wygląda na to, że to część opóźniająca coś paskudzi.
    Posłuchaj co ci wychodzi z 5 1/1 US1 (między R7 i R10). Sprawdź wpływ czętotliwości zegarowej na jakoś sygnału.
  • #13 4342489
    qbag1
    Poziom 11  
    Witam, trochę czasu mnie nie było, ale cóż obowiązki.
    Między r7, a r10 nic nie słychać. Jak zmieniam częstotliwość zegara to zmienia się pisk, taki w tle, słabo słyszalny i oczywiście zmienia się echo.
  • #14 4350414
    qbag1
    Poziom 11  
    Dzisiaj trochę posiedziałem nad układem, i myśle że to chyba wina któregoś wzmacniacza. Zauważyłem że na wyjściu jest w miarę sygnał tylko wtedy jak wzmocnienie mikrofonu i wyjścia są prawie na max. Być może do lini opóźniającej dochodzi jakaś znikoma część sygnału. Kupie nowe kości i wymienię zobaczymy co to zmieni. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy zniekształconego dźwięku echa w projekcie CB radia z czasopisma Praktyczna Elektronika. Użytkownik testował różne mikrofony (dynamiczne, elektretowe) i ustawienia, jednak efekt pozostawał niezadowalający. Wskazano, że przyczyną mogą być elementy linii opóźniającej, zwłaszcza układy scalone (kości) odpowiedzialne za opóźnienie sygnału. Zalecano sprawdzenie schematu, zwrócenie uwagi na typ linii opóźniającej (analogowa lub cyfrowa na pamięci DRAM) oraz testowanie poszczególnych bloków układu poprzez wylutowywanie kondensatorów (C4, C7, C18, C6) i obserwację jakości sygnału. Podejrzewano uszkodzenie wzmacniaczy UL1322 oraz wpływ częstotliwości sygnału zegarowego z układu 74047 na jakość echa. Wskazano, że sygnał bezpośrednio z mikrofonu jest również słaby, a echo jest tragiczne. Po wylutowaniu kondensatorów C4 i C18 sygnał poprawiał się, natomiast wylutowanie C7 powodowało brak sygnału. Zmienianie częstotliwości zegara wpływało na charakterystykę echa i pojawiający się pisk. Ostatecznie zasugerowano wymianę układów scalonych linii opóźniającej na nowe, co może poprawić jakość dźwięku echa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA