logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić adresy Wej/Wyj w adapterze PCMCIA Cardbus XPower Moschip 9805?

hard 27 Wrz 2007 21:13 8001 24
REKLAMA
  • #1 4326302
    hard
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Witam !
    Zakupiłem na Allegro adapter PCMCIA do LPT ponieważ mój laptop jak większość obecnie sprzedawanych nie posiada portu równoległego.
    Model adaptera to Cardbus XPower Moschip 9805.
    Miało być tak pięknie, bo chciałem podpiąć do niego Smart-Clipa czy SCRD2

Problem pojawił się zaraz po zainstalowaniu sterowników do tego urządzenia.
    W panelu sterowania zobaczyłem, że adapter pracuje nie na tych adresach co potrzeba.Jest we właściwościach Wej/Wyj FEE8 zamiast 0378.
    Czy jest na to jakiś sposób aby to zmienić czy po prostu kupiłem bezużyteczne badziewie ?
  • REKLAMA
  • #2 4326477
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    No tak kolejna osoba która się nadziała na to "LPT" Z tego co wiem nie da się tego zmienić bo to jest emulator a nie prawdziwy port.
  • #3 4326616
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Udało mi się ten kontroler namówić do pracy. Niestety mam linuxa i nie wiem jak to się sprawdzi w windowsie. Zainstalowałem vmware a w nim winme. Na tej wirtualnej maszynie zainstalowałem program do programatora epromów xeltek superpro lx i programator zadziałał. Program do tego programatora wymaga adresów portu 0x378. Nie wiem czy tak samo zadziała jeśli sie zainstaluje vmware w windowsie i na nim kolejnego windowsa. U kolegi ta karta zainstalowana w lapku hp7400 z winxp home nie zadziałała z tym programatorem. W najbliższym czasie mam coś takiego instalować koledze to sprawdzę jak to się zachowa.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4326620
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4326740
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Trans Digital chyba jest jedynym LPT który działa ze wszystkim - jeszcze mi się nie zdarzyło żeby coś nie poszło i adresy też ma standardowe. Wada - cena ok 300zł
  • #6 4327301
    rasz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    wystarczy kupic LPT na CFie i przelotke na pcmcia :)
  • #7 4327407
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    tez walczylem swego czasu z brakiem lpt, ale koniec koncem... poddalem sie i kupilem drugiego lapa (dell) i bolesci sie skonczyly. fujitsu siemens jakos nie chcial w zaden sposob emulowac usb, czy to ka pcmcia czy usb.
  • #8 4329579
    chrobro
    Poziom 16  
    Potwierdzam ze te drozsze adaptery, typu TransDigital, Argosa- dzialaja w sumie w 100%

- napiszcie jakie macie doswiadczenie jesli chodzi o PCMCIA na COM, u mnie Argosa dzialala rewelacyjnie, zadnych problemow
  • #9 4332931
    krynio5
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja mam SILICOM'a i działa więcej jak rewelacyjnie bo też pod dos'em.
    Polecam.
    Lepiej wydać 200 zł za coś co chodzi niż 70 zł za coś co można sobie , wsadzić wiadomo gdzie.
    I może nie sobie tylko temu co sprzedawał. Heheheh.
  • Pomocny post
    #10 4334402
    pepecool
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Kolego hard po pierwsze użyj opcji szukaj bo ten wątek był już poruszany.

Włąż karte PCMCIA do laptopa, podepnij S-mart- Clipa (ewentualnie S-card jak posiadasz), włącz Smart Moto wejdź w zakładke Smart-Clip i w "Smart-clip port" zaznacz manual, a w "port adress (hex)" wpisz fee8. Wciskacz połącz i po chwili masz już info o Smart-Clipie i S-card'zie.

P.S.
    Do Panów, którzy piszą, że nie musieli nic zmieniać w portach (hex'ach) czy możecie się zalogować na boot-loader? Bo w momencie kiedy ja chcę zalogować smart clipa, to nie mogę bo na stronie nie ma opcji "manual" tylko LPT1, LPT2, LPT3
  • #11 4334670
    hard
    Poziom 24  
    pepecool napisał:
    Kolego hard po pierwsze użyj opcji szukaj bo ten wątek był już poruszany.

Włąż karte PCMCIA do laptopa, podepnij S-mart- Clipa (ewentualnie S-card jak posiadasz), włącz Smart Moto wejdź w zakładke Smart-Clip i w "Smart-clip port" zaznacz manual, a w "port adress (hex)" wpisz fee8. Wciskacz połącz i po chwili masz już info o Smart-Clipie i S-card'zie.

P.S.
    Do Panów, którzy piszą, że nie musieli nic zmieniać w portach (hex'ach) czy możecie się zalogować na boot-loader? Bo w momencie kiedy ja chcę zalogować smart clipa, to nie mogę bo na stronie nie ma opcji "manual" tylko LPT1, LPT2, LPT3

Dzięki ,jeśli chodzi o SmartMoto to ręczne ustawienie adresu portu zadziałało.
    Problem jest jednak z tym co napisałeś na końcu postu. Nie można się zalogować na support ze strony bo nie ma możliwości recznego wpisania adresu portu LPT
  • REKLAMA
  • #12 4334742
    pepecool
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Pytanie skierowane do Panów: krynio5, chrobro, KJ, Kris52

Czy używając na waszym laptopie PCMCIA > LPT 25PIN, możecie bez problemu zalogować się na bootloader?

Tak jak napisałem powyżje, sprzęt mi działa, ale nie moge zalogować się na support :/ Będe wdzięczny za jakieś wskazówki, ewentualnie nazwe PCMCIA, które będzie działało z moim Compaq'em w 1000%
  • REKLAMA
  • #13 4336619
    krynio5
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja raczej odpowiadałem na pytanie chrobro ponieważ posiadam Silicom ale PCMCIA na RS-232 (com).
    Nie wiem jak chodzi LPT tej firmy.
    Mogę tylko powiedzieć ze Silicom czy Aragosa to czołówka.
  • #14 4336678
    chrobro
    Poziom 16  
    No niestety ja nie pomoge bo dostepu na boot-loader nie mam juz pewnie z poltora roku, a wtedy uzywalem wbudowanego LPT
  • #15 4339734
    hard
    Poziom 24  
    Niestety SC Team nie chce dodać manualnego ustawiania adresów LPT na stronach Update i Supportu jak to jest w SmartMoto
    Zapewne nie chcą aby ktoś ubił boxa przy aktualizacji.
    Nie testowali takich adapterów i nie gwarantują ich poprawnego działania ze Smart-Clipem.
  • #16 4340048
    Kris52
    Poziom 24  
    Niestety tego nie jestem w stanie sprawdzić bo nie posiadam takiego sprzętu. Tak jak pisałem w wirtualnej maszynie port lpt1 znajduje sie pod adresami 0x378 czyli standardowymi dla lpt a prawdziwy adres tego kontrolera pod linuxem i windowsem jest zupełnie inny ( 0xfee8 ). I niestety tylko w wirtualnej maszynie ten interfejs mi działa z programatorem eprom xeltek superpro LX który wymaga adresu 0x378 i nie da sie w nim zmienić a program sam wykrywa ile jest portów zainstalowanych i do jakiego jest wpięty programator. Pozdrawiam
  • #17 4353471
    herszt
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    To ja moze podepne sie do tematu... Ostatnio zakupielem adapter LPT na PCMCIA firmy REDCHIEF (na allegro aukcja nr 248580029). I za zadne skarby nie moge go zmusic do wspolpracy z programatorem STICK. W sumie to nawet nie wiem czy on nie pracuje ze STICK'iem bo oprogramowanie do programowania ST7 i obslugi programatora nie chce sie wogole zainstalowac. Wyglada to mniej-wiecej tak ze wyskakuje komunikat ze instalator bedzie instalowal teraz sterownik LPT i gdy ma juz to zrobic mam zrzut pamieci na dysk (taki niebieski ekran ;)) i na tym koniec zabawy. W sumie to newet bez roznicy czy karta jest w slocie czy nie... zawsze tak samo... Ma moze ktos jakis pomysl? Czy to co kupilem nadaje sie wogole do czegokolwiek czy moge to tylko wyrzucic? :P

z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • #18 4358656
    herszt
    Poziom 18  
    I jeszcze jedno pytanie... jesli nic nie da rady zrobic z tym moim adapterem, to co ewentualnie polecacie w jakiejs rozsadnej cenie? Bo widze, ze te bardziej markowe adaptery stoja po 300 ziko, ale za taka cene to mozna w sumie kupic jakiegos starego laptopa i cieszyc sie LPT. A mi kolejny komputer nie jest potrzebny ;)

z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • #19 4358827
    hard
    Poziom 24  
    herszt napisał:
    I jeszcze jedno pytanie... jesli nic nie da rady zrobic z tym moim adapterem, to co ewentualnie polecacie w jakiejs rozsadnej cenie? Bo widze, ze te bardziej markowe adaptery stoja po 300 ziko, ale za taka cene to mozna w sumie kupic jakiegos starego laptopa i cieszyc sie LPT. A mi kolejny komputer nie jest potrzebny ;)

z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt

Właśnie jak tak kiedyś zrobiłem i zakupiłem za 250zł laptopa zamiast adaptera LPT za 300zł.Używam tego straruszka tylko do kilku programów ale się przydaje jak chce mieć prawdziwy port COM czy LPT.
    Coś mnie jednak podkusiło i kupiłem ten tańszy adapter na Allegro bo czasami byłoby wygodniej skorzystać z nowego laptopa niz podłaczać stary.
    Ze Smart Clipem mi działa jak doradził wyżej kolega bo oprogramowanie ma mozliwość ustawienia adresu na którym pracuje ten adapter ale już np. SCRD2 takiej opcji juz nie posiada i nie bedzie działał na innych adresach LPT niż standartowe (0378 ,03BC).
    Podobno te adaptery co są sprzedawane po 300zł działają ze wszystkim ale to juz każdy musi sam zdecydować czy taki zakup się opłaca czy może dac pare złotych wiecej i kupić starszego laptopa z portami COM i LPT.
  • #20 4386125
    Kris52
    Poziom 24  
    Dzisiaj przetestowałem: winxp + vmware a w nim winme. W tej konfiguracji nie działa
    Cardbus XPower Moschip 9805. Możliwe że nie potrafiłem odpowiednio skonfigurować udostępnienia portów lpt dla vmware. Pozdrawiam
  • #21 4386144
    herszt
    Poziom 18  
    Ja sie zabralem za VirtualPC + WIN 95, ale poki co bez rewelacji ;) W kazdym razie pomecze jeszcze ta konfiguracje... moze cos sie uda zdzialac.

pozdrawiam
    herszt
  • #23 4623724
    herszt
    Poziom 18  
    Dokladnie taka sama karte mialem... Juz ja sprzedalem bo nie byla wogole chetna do wspolpracy z moim STICK'iem. Zdecydowalem sie na rozwiazanie w postaci komputera stacjonarnego sterowanego przez wirtualny pulpit z laptopa.

pozdrawiam
    rester
  • #24 4624485
    hard
    Poziom 24  
    DEMkO napisał:
    a to bedzie mi działało ze dowolnego rodzaju programatorem?
    http://www.allegro.pl/item285666668_promocja_port_rownolegly_lpt_25_pin_pcmcia_fv.html

PS sorki ze odpokuje temat

Jeśli masz w sofcie do programatora możliwość wpisania dowolnego adresu (hex) dla LPT do jest szansa że Ci zadziała.Jednak gdy w sofcie dla LPT1 jest ustawiony sztywno adres 0378 to na pewno NIE ponieważ adapter instaluje się na adresie FEE8 i nie ma możliwości zmiany tego ustawienia
  • #25 4989629
    emper
    Poziom 12  
    Skoro tak to z Labview powinien działać. Można zmianiać adres portu nawet z poziomu użytkownika. Czy toś kiedyś próbował. Będe wdzięczny za info.

Podsumowanie tematu

✨ Adapter PCMCIA Cardbus XPower Moschip 9805, służący do emulacji portu LPT, instaluje się pod adresem wejścia/wyjścia 0xFEE8 zamiast standardowego 0x0378, co powoduje problemy z kompatybilnością z urządzeniami wymagającymi standardowych adresów portów równoległych, takimi jak Smart-Clip czy SCRD2. Nie ma możliwości zmiany adresu portu w sterownikach tego adaptera, ponieważ jest to emulator, a nie prawdziwy port LPT. Rozwiązaniem częściowym jest użycie maszyn wirtualnych (np. VMware z Windows ME), które mogą mapować port LPT na standardowy adres 0x378, co pozwala na działanie niektórych programatorów epromów, jednak skuteczność tego rozwiązania w systemach Windows jest ograniczona i wymaga dodatkowej konfiguracji. Alternatywą są droższe, markowe adaptery PCMCIA LPT, takie jak Trans Digital, Argosa czy Silicom, które oferują pełną kompatybilność i standardowe adresy portów, ale kosztują około 200-300 zł. Inne metody to zakup starszego laptopa z natywnym portem LPT lub użycie adapterów LPT na CF (CompactFlash) z przejściówką na PCMCIA. Oprogramowanie SmartMoto umożliwia ręczne ustawienie adresu portu dla Smart-Clipa, lecz na stronach wsparcia SC Team nie ma opcji manualnego wpisu adresu portu, co ogranicza możliwość logowania do bootloadera przy użyciu emulatorów. Wiele tanich adapterów PCMCIA LPT nie współpracuje poprawnie z programatorami i urządzeniami wymagającymi standardowych adresów portów, co czyni je mało użytecznymi do profesjonalnych zastosowań.
REKLAMA