logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przetwornik napięcia dla wentylatora z użyciem LM317?

zgf1 28 Wrz 2007 06:21 1604 11
REKLAMA
  • #1 4327155
    zgf1
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Otoz mam taki problem.

Plyta glowna komputera steruje napieciem w zaleznosci od temperatury, ale steruje nieudolnie czyli, przy bardzo niskiej temperaturze podaje 11V, przy bardzo wysokiej 12V.

Teraz chcialbym zbudowac jakis przetwornik ktory jesli na wejsciu wykryje powiedzmy to 11V na wentylator pusci 5V, jesli na wyjsciu wykryje 12V to pusci 12V na wentylator...

Oczywiscie najlepiej aby to plynnie dzialalo, bo plyta steruje rosnaco i plynnie od 11-12V...
    Chodzi o to aby stopniowo wentylator przyspieszal, daloby sie to zrobic na kostce LM317?

Oczywiscie na wyjsciu nie musi byc pelne 12V, 10V w zupelnosci wystaczy.

Bardzo prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 4327267
    zgf1
    Poziom 23  
    Wlasnie z tego co wiem to ta kostka steruje napieciem za pomoca dolaczanego potencjometru, a tu chodzi o to, ze zmienia sie napiecie w bardzo malym zakresie 11-12V, a na wyjeciu mialoby sie zmieniac w zakresie 5-10 przypuscmy, albo i lepiej 4-10V. Jak cos takiego wykonac? Wiem, ze dla zaawansowanego elektronika nie bedzie stanowilo to problemu jednak ja sam nie poradze sobie...
  • REKLAMA
  • #4 4332218
    zgf1
    Poziom 23  
    Nikt nie wie jak zrobic cos takiego?
    No prosze zaawansowanych uzytkownikow o pomoc. No chyba, ze to takie skomplikowane...
  • REKLAMA
  • #5 4332232
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    zgf1 napisał:
    Nikt nie wie jak zrobic cos takiego?
    No prosze zaawansowanych uzytkownikow o pomoc. No chyba, ze to takie skomplikowane...

Wzmacniacz operacyjny + tranzystor, albo wzm. operacyjny z większym prądem wyjściowym.
  • #6 4335036
    zgf1
    Poziom 23  
    No ale jakis przyklad? Wiesz spokojnie to zrobie jesli bede mial schemat, jak to ma wygladac... Nie jestem niestety tak zaawansowanym elektronikiem aby samemu opracowac schemat niestety...
  • REKLAMA
  • #7 4335066
    Marczeli_P
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Pomysl nad uzyciem potencjometru cyfrowego sterowanego przez mikroprocesor i podlaczonego do ukladu LM317 i masz regulacje w szerokim zakresie o stalych parametrach.
  • #8 4338810
    zgf1
    Poziom 23  
    Jej ale to ma byc proste. Po co konstruowac calkiwicie nowy uklad sterowania skoro plyta steruje tylko, ze w malym zakresie (11-12V) gdyby to rozszerzyc byloby najlepsze rozwiazanie...

Do tego Speedfanem moglbym sobie z poziomu windowsow ustawiac obroty wentylatora...

Koledzy no dalej, nikt nie wie jak cos takiego rozwiazac?

Dla kogos kto pomoze mam mala nagrode, kalendarz/notes F1 2007 (nieuzywany). Zdjecia opisy wyscigow itp, chyba warto :)
  • #9 4339591
    deseng
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Proszę bardzo. Napięcie na wyjściu zmienia się od 4V do ok. 10V (może uda Ci się wyciągnąć 10.5V, zależnie od egzemplarza układu) dla napięć wejściowych 11V-12V. Może da się prościej, ale mam sporo innej roboty. Tak przy okazji, to nie jestem pewien, czy na Twoim wyjściu sterującym sygnał faktycznie zmienia się tak, jak piszesz. Najlepiej byłoby sprawdzić oscyloskopem.
    Załączniki:
    • wentylator.pdf (11.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4359306
    zgf1
    Poziom 23  
    Niestety nie dziala, nie wiem dlaczego ale podlaczony uklad daje po prostu tylko bardzo male napiecie na wentylator, ledwo sie kreci. Napiecie na wejsciu zmienia sie tak jak pisalem, mierzylem miernikiem...

Nie mam oscyloskopu, ale starowanie jest chyba przez pwm - to chyba sa krotkie impulsy czy cos?
  • Pomocny post
    #11 4359594
    deseng
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    To właśnie miałem na myśli. Jeżeli chcesz sprawdzić czy układ działa, to podłącz jedną końcówkę potencjometru np. 10k do plusa, drugą przez rezystor 100k do masy, a suwak podłącz na wejście. Zmierz miernikiem, co masz na wejściu i co na wyjściu. Musi działać.
  • #12 4360647
    zgf1
    Poziom 23  
    No uklad jest ok, wiec co nic nie da sie poradzic?
    Lepiej zrobic oddzielny czujnik temp i do niego podlaczac wentylatory?

Bo chyba nie bedzie proste uzycie tych z plyty?

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy przetwornika napięcia do sterowania wentylatorem komputerowym, który na wejściu przy napięciu 11-12V miałby na wyjściu dostarczać napięcie w zakresie około 4-10V, umożliwiając płynną regulację prędkości obrotowej wentylatora. Użytkownik rozważał zastosowanie układu LM317, jednak standardowa regulacja tego stabilizatora wymaga potencjometru, a tu potrzebna jest automatyczna zmiana napięcia wyjściowego zależna od niewielkich zmian napięcia wejściowego. W odpowiedziach zasugerowano użycie wzmacniacza operacyjnego z tranzystorem lub wzmacniacza o większym prądzie wyjściowym, a także potencjometru cyfrowego sterowanego mikroprocesorem w połączeniu z LM317 dla uzyskania regulacji w szerokim zakresie. Zaproponowano również sprawdzenie sygnału sterującego na płycie głównej oscyloskopem, gdyż może być to sygnał PWM, co komplikuje bezpośrednie zastosowanie LM317. Ostatecznie zasugerowano, że lepszym rozwiązaniem może być zastosowanie oddzielnego czujnika temperatury i dedykowanego układu sterowania wentylatorem, zamiast próby modyfikacji sygnału z płyty głównej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA