logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać sterownik LPT w Delphi dla PC?

danko 20 Lis 2003 11:20 5500 9
REKLAMA
  • #1 407017
    danko
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    mam problem - potrzebuję sterownika pod LPT w Delphi!

Przeniesiony z "Audio schematics | Schematy Audio" Regulamin!!! (za)
  • REKLAMA
  • #2 407399
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Przesyłam biblioteki,nie są mojego autorstwa i nie wiem czy działają
    Załączniki:
    • delphi_lib.zip (242.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 408098
    myrcin
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Sprecyzuj sterownik: biblioteki czy program w delphi do sterowania portem LPT. Jeżeli program to napisz jaką masz winde. W windzie 2000 i NT system blokuje dostęp do portu (kwestia odpowiedniej biblioteki) a win 98 mała wsatawka w asm i po problemie .... Pisz to pomyślimy
  • #4 408342
    danko
    Poziom 12  
    Dięki za wszelką pomoc, chodzi mi o program w Delphi sterujący portem LPT komput PC, który umożliwi sterowanie przekaznikami na wyjściach i odczyt z czujników na wejściach portu.Najlepszym rozwiązaniem byłby program dla Win 2000/Xp ale jeśli to za trudne to chociaż dla Win 95/98.

dzięki i pozdrawiam!!!

danio :)
  • #5 408384
    myrcin
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    To kwestia odpowiedniej biblioteki do delphi możesz działać pod win2000 i Xp ... No problem. Poszukaj ...
    Jak nie znajdziesz biblioteki to daj znać, ja wracam w poniedziałek to Ci podeśle.
    A resztę dasz rade sam napisać?
    Tak z ciekawości do czego to ma służyć? 8O
  • REKLAMA
  • #6 408498
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 413772
    danko
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc to ma być dowolny najlepiej uniwersalny sterownik pod LPT w Delphi. np sterownik urządzeń domowych (światło, zasłony itp.) lub obsługo systemu alarmowego np( odczyt czujników, włączanie syreny, koguta), projekt może być dowolny byle spełniał głowne założenia(LPT , Delphi). Zna,m się troszkę na elektronice lecz nie zabardzo na programowaniu!!! badzo proszę o pomoc (np. przykładowe aplikacje, opisy) niezabardzo wiem jak się za to zabrać, bo dostałem taki temat na uczelni do zrealizowania.

:)

pozdrawiam danio
  • #8 416090
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 472036
    set6666
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    ja w delphi wykożystywałem wstawki z assemblera, jak je znajde to dodam do forum. 8O
  • #10 472583
    BoskiDialer
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    O bosz ale kłopot, tak jak powiedział pan set6666 - wstawka asm:

asm
    mov dx,0378h
    mov al,dana_albo_zmienna
    out dx,al
    end;

i odczyt:

asm
    mov dx,0379h
    in al,dx
    mov zmienna,al
    end;

lpt ma 3 port: $378 $379 i $37a ...
    na www.google.pl poszukaj sobie opis portu lpt :P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy tworzenia sterownika portu LPT w Delphi na komputery PC, z naciskiem na sterowanie przekaźnikami i odczyt czujników przez port równoległy. Wskazano, że pod systemami Windows 2000 i XP dostęp do portu LPT jest blokowany i wymaga użycia odpowiednich bibliotek, natomiast Windows 95/98 umożliwia bezpośredni dostęp za pomocą wstawek assemblerowych. Zaproponowano biblioteki takie jak InpOut32, InpOut23, zlPort oraz WinIO, które ułatwiają komunikację z portem LPT w Delphi. Przykłady kodu w assemblerze pokazują operacje zapisu i odczytu na portach $378, $379 i $37A. Podano linki do przykładowych aplikacji i opisów, które mogą pomóc w realizacji projektu sterownika do zastosowań domowych, takich jak sterowanie oświetleniem, zasłonami czy systemem alarmowym. Autorzy podkreślają, że projekt wymaga podstawowej znajomości elektroniki i programowania, a dostęp do portu w nowszych systemach operacyjnych wymaga dodatkowych bibliotek DLL.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA