logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proste obwodziki RLC - pomocy!! symulacje w PSPICE...

Kanan 20 Lis 2003 11:32 2119 5
REKLAMA
  • #1 407026
    Kanan
    Poziom 10  
    Problem moj polega na tym, ze niestety progra PSpice pisze, iz symulacja zostala zakonczona, jednak nic sie nie dzieje. Jest ona wykonywana dla dwoch obwodow - szeregowego obwodu RLC i rownoleglego tego samego typu.

Parametry elementow: C=100nF, L=33mH, R=1k (ohm) i do tego jeszcze jest podlaczone napiecie skuteczne o wartosc Vin=5V. Nie moge sobie z tym nijak poradzic. Czy ktos moglby mi napisac co trzeba zrobic w tej sytuacji? Uzywam elemtow zgodnie z ich przeznaczeniem, jako zrodlo pradowo wybralem VSIN, a do tego jeszcze podlaczam mase.

Z gory dziekuje za pomoc!! :-)
  • REKLAMA
  • #2 407345
    traper
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Co znaczy, ze "nic sie nie dzieje"?
    Moze nie umiesciles nigdzie markerow :?:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 407414
    Kanan
    Poziom 10  
    Nie dzieje sie nic, tj. zalacza sie symulacja pisze: "simullation is completed" i tyle. Nie pojawia sie pole wykresu. Prad jest zmienny, o wartosci skutecznej 5V. W jaki sposob ustawic, by to sie udalo? Drugi problem polega na tym, ze nie do konca wiem, gdzie mozna odczytac wyniki symulacji napiec i pradow dla danej czestotliowsci.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 412340
    numark
    Poziom 11  
    tak prad w Voltach :D
    u mnie chodzi jakos
    dalem prosty uklad oczywiscie gnd_analog gdzie trzeba, postawilem markera przy obciazeniu i wyszedl filterek jakis
    moze nie ustawiles w menu -> analysis ->setup parametrow symulacji
    jak chcesz char. czestotliwosciowa to w AC ustawiasz zakres czestotliwosci i smiga
    parametry zrodla V_sin ustawiles tez dobrze mam nadzieje
    pozdrawiam
  • #6 412527
    Kanan
    Poziom 10  
    Prad mial napiecie skuteczne, drobne przejezyczenie :D Kazdem pewnie sie zdarza :wink Rysuje wykresiki bardzo ladnie to wszystko wyglada... problem, jaki teraz nade mna chodzi to skad mozna pobrac wyniki symulacji - dane na podstawie, ktorych tworzone sa wykresy???

Pozdrawiam
REKLAMA