logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podstawy programowania AVR – polecane książki, kursy online, sterowanie LCD i potencjometrami

waldek63 28 Wrz 2007 18:18 2678 6
REKLAMA
  • #1 4328884
    waldek63
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    Witam wszystkich jestem elektronikiem z 15letnim stażem prowadzę własną działalność, więc elektronika nie jest mi obca. Chciałbym się nauczyć podstaw programowania AVR prosiłbym o pomoc od czego mam zacząć. Na początek od jakiej literatury .Chętnie przyjmne od płatnie koresepodencyjne kursy programowania AVR (przez skype)Zakres programowania dotyczy sterowania potencjometrami cyfrowymi i przełącznikami , sygnalizacja na LCD .

Pozdrawiam
    Waldek63

----
    Wydzielono z tematu: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    przez dondu dnia 02 Sty 2015 07:02
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4329044
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    ja jakiś rok temu zrobiłem dokładnie to co ty ;) zacząłem z AVRkami - dzisiaj jest super ;)

.... musisz wybrać sobie jakiś język programowania i poczytać o nim. A może już znasz jakiś na PC podobny. Do wyboru masz powiedzmy 3 języki.

Asembler
    C
    Bascom

warto sobie zakupić książki np Miktokontrolery ATmega w praktyce wydawnictwa BTC (tam masz dużo opisu procków a cała rodzinka jest bardzo podobna , procki różnią się w zasadzie tylko ilością pinów i pewnymi blokami funkcjonalnymi nie wspominając o różnych ilościach pamięci) Z tych książek dowiesz się też wszystkiego (prawie) na temat języka asembler i programowania w nim - jest dużo praktycznych przykładów, układów , opisów i programów do nich w asemblerze właśnie

jeśli Asembler będzie za ciężki na początek to proponuję C lub Bascom.

z tym że jeśli chodzi o książki, które dobre są dla początkujących w programowaniu to znam tylko "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM" Marcin Wiązania. Bardzo fajnie również w wieloma praktycznymi przykładami wszystko opisane. Sam znam już w miarę dobrze Asembler i to bardzo się przydaje przy projektowaniu - teraz uczę się już BASCOMa i powoli zaczynam C - choć ten ostatni narazie wolno mi idzie ;)

najważniejsze że do programowania procków z całej rodziny możesz korzystać na początku przynajmniej z prostego programatorka STK200 (koszt 15zł) a naukę można rozpocząć na ATtiny2313 lub ATmega8.

to tak wszystko na wstępie ;)
  • REKLAMA
  • #3 4329101
    waldek63
    Poziom 16  
    Dziękuję za odpowiedź postaram się zdobyć proponowane przez Pana książki. Może zna Pan jakiś edukacyjny na atmega8 lub atmega162 lub podobny? Bo na początek jednak muszę zgromadzić literaturę oraz jakiś zestawik edukacyjny na którym się będę uczył. A na początek jaki Pan poleca język programowania? Bo jak narazie to dla mnie ciemna magia ? Pozdrawiam serdecznie
  • #4 4329149
    firefox_PL
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    assembler to język najniższego poziomu, operuje się w nim na rejestrach i generalnie dużo się można nauczyć o pracy samych AVR, ale do nauki za łatwy nie jest (chociaż można dać radę, tutaj polecam teorię + przykładowe programy ze strony Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany można się z nich dużo dowiedzieć o assemblerze AVR'ów i generalnie o prockach, jednak trzeba znać dobrze angielski),
    z języków wyższego poziomu mamy C i BASCOM, osobiście piszę w C (wcześniej znałem C++ na PC, więc C był dla mnie bardziej naturalny) ze względu na fakt szybszego i chyba też bardziej niezawodnego działania programów (nie chcę tutaj wywoływać wojny C vs BASCOM, ale z tego co można wyczytać z różnych postów to BASCOM nie nadaje się najlepiej tam gdzie kluczowe są zależności czasowe, oczywiście w takich programach najlepiej używać assemblera, ale C też daje radę), do nauki w C można ściągnąć wiele gotowych bibliotek do obsługi różnych rzeczy i bardzo szybko tworzyć działające programy (tutaj mogę chyba polecić bibliotekę Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany lub środowisko CodeVisionAVR, które też ma dużo bibliotek opracowanych)
  • REKLAMA
  • #5 4329150
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    Jeżeli chcesz być dobry w programowaniu procków to polecam zacząć od assemblera. Nie koniecznie trzeba tam pisać potem programy, ale czasem sie przydaje ta wiedza gdyż kod bezpośrednio jest tam wykonywany.

Potem język C. Co do języka C to ja sie uczyłem na linuksie, zaadaptowanie sie do avr to tylko poznanie jak pewne problemy są w C rozwiązywane.

Co do BSACOMA to nie znam, jedyna jego zaletą jest chyba to ze sporo jest gotowców. Bo już pisanie w C jest juz dosyć szybkie, a kod dość dobrze zoptymalizowany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4329285
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    waldek63 napisał:
    Może zna Pan jakiś zestaw edukacyjny na atmega8 lub atmega162 lub podobny?

jeśli chodzi o zestaw to ja dałem sobie spokój ale oczywiście można coś zakupić polecam przejrzeć sobie bądź stronkęAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany alboAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany tam są różne zestawy.

dlaczego ja dałem sobie spokój? ponieważ wolałem sobie na jakiejś płytce próbnej podłączyć sam a to kilka diod LED do linii portów procka , a to jakieś klawisze a później wyświetlacze LED i potem LCD aby po kolei sobie od najporstszych rzeczy je programować bez stresu. Naprawdę łatwo zacząć obojętnie z jakim językiem.

Polecam wziąć sobie np procka ATmega8, jak pisałem kupić nawet gotowy STK200 (np z allegro czy jakiegoś sklepu - po to kupić żeby potem nie tracić cennego czasu na uruchamianie programatorka tylko wykorzystać go na naukę programowania. Bo wielu początkujących chce zaoszczędzić 15 zł samemu robi progrmator a potem zjada zęby i chęci bo nic im nie chce się prawidłowo zaprogramować)

tak więc mając już ATmega8 oraz STK200 to nawet na pająka można podłączyć jedną diodę LED przez rezystorek do jendego z portów i napisać pierwszy prosty programik aby ją zapalać i gasić - i gwarantuję odraz ogromną satysfakcję - tym bardziej, że nie wydało się ponad 100zł na jakiś zestaw a już coś się dzieje. Dzięki temu - proponuję odrazu wymyśleć sobie jakieśkonkretne zadanie - jakiś układ, który coś tam będzie miał robić i próbować to zrealizować elektronicznie a potem oprogramować za pomocą dowolnego języka - bo cały czas będziemy używać naszego programatorka sprzętowego STK200. CO NAJWAŻNIEJSZE - ten programator pozwala na programowania procka bezpośrednio we własnym układzie !!! dzięki czemu nie trzeba wachlować nim pomiędzy podstawkami na naszej płytce i jakimś rozbudowanym programatorze z podstawkami. To się naprawdę nazywa ISP (In System Programing) i działa - wielkie dobrodziejstwo jakie zgotowała nam firma ATMEL dla całej swojej rodzinki procków ;)

ja gdy tylko pomigałem sobie diodą to już kolejny układ jaki kleciłem to był jakiś prosty zegar na wyświetlaczach LED, później kolejne - np czujniki temperatury, transmisja RS232 itd itd

zacząłem też od asemblera bo dzięki temu dużo dowiedziałem się o strukturze procków i wiem o co w środku chodzi. Natomiast teraz aby szybciej robić pewne rzeczy używam już Bascom'a jak pisałem.

i taką drogę również proponuję....

zresztą po zakupieniu i przeczytaniu chociaż tych 2 książek o których pisałem naprawdę wiele się wyjaśni i będziesz mógł spokojnie sam dalej dokonywać wyborów, układów, języków programowania itp itp

pozdrawiam i powodzenia (extra zabawa, hobby a po jakimś czasie nawet można na tej wiedzy dobrze zacząć zarabiać) ;)
  • #7 14280533
    waldek63
    Poziom 16  
    Temat zakończony

Moderowany przez dondu:

No to do kosza z nim, bo zawiera mocno przeterminowane argumenty dot. języka i literatury. :)

3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nauki podstaw programowania mikrokontrolerów AVR, ze szczególnym uwzględnieniem sterowania potencjometrami cyfrowymi, przełącznikami oraz wyświetlaczami LCD. Zalecane jest rozpoczęcie nauki od wyboru języka programowania: asembler, C lub Bascom. Asembler pozwala na dogłębne zrozumienie działania AVR, jednak jest trudniejszy dla początkujących. Język C jest polecany ze względu na szybkość działania i dostępność bibliotek, natomiast Bascom jest prostszy, ale mniej odpowiedni do aplikacji wymagających precyzyjnych zależności czasowych. W literaturze polecane są m.in. książki „Mikrokontrolery ATmega w praktyce” (wydawnictwo BTC) oraz „Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM” Marcina Wiązani. Do nauki warto zaopatrzyć się w zestaw edukacyjny, np. z mikrokontrolerem ATmega8 oraz programatorem STK200, co ułatwia szybkie rozpoczęcie praktycznych ćwiczeń bez konieczności samodzielnego budowania programatora. Alternatywnie można eksperymentować na płytce stykowej z prostymi układami LED, klawiszami i wyświetlaczami LCD, co pozwala na stopniowe opanowanie programowania i sterowania peryferiami mikrokontrolera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA