waldek63 napisał: Może zna Pan jakiś zestaw edukacyjny na atmega8 lub atmega162 lub podobny?
jeśli chodzi o zestaw to ja dałem sobie spokój ale oczywiście można coś zakupić polecam przejrzeć sobie bądź stronkę
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany albo
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany tam są różne zestawy.
dlaczego ja dałem sobie spokój? ponieważ wolałem sobie na jakiejś płytce próbnej podłączyć sam a to kilka diod LED do linii portów procka , a to jakieś klawisze a później wyświetlacze LED i potem LCD aby po kolei sobie od najporstszych rzeczy je programować bez stresu. Naprawdę łatwo zacząć obojętnie z jakim językiem.
Polecam wziąć sobie np procka ATmega8, jak pisałem kupić nawet gotowy STK200 (np z allegro czy jakiegoś sklepu - po to kupić żeby potem nie tracić cennego czasu na uruchamianie programatorka tylko wykorzystać go na naukę programowania. Bo wielu początkujących chce zaoszczędzić 15 zł samemu robi progrmator a potem zjada zęby i chęci bo nic im nie chce się prawidłowo zaprogramować)
tak więc mając już ATmega8 oraz STK200 to nawet na pająka można podłączyć jedną diodę LED przez rezystorek do jendego z portów i napisać pierwszy prosty programik aby ją zapalać i gasić - i gwarantuję odraz ogromną satysfakcję - tym bardziej, że nie wydało się ponad 100zł na jakiś zestaw a już coś się dzieje. Dzięki temu - proponuję odrazu wymyśleć sobie jakieśkonkretne zadanie - jakiś układ, który coś tam będzie miał robić i próbować to zrealizować elektronicznie a potem oprogramować za pomocą dowolnego języka - bo cały czas będziemy używać naszego programatorka sprzętowego STK200. CO NAJWAŻNIEJSZE - ten programator pozwala na programowania procka bezpośrednio we własnym układzie !!! dzięki czemu nie trzeba wachlować nim pomiędzy podstawkami na naszej płytce i jakimś rozbudowanym programatorze z podstawkami. To się naprawdę nazywa ISP (In System Programing) i działa - wielkie dobrodziejstwo jakie zgotowała nam firma ATMEL dla całej swojej rodzinki procków
ja gdy tylko pomigałem sobie diodą to już kolejny układ jaki kleciłem to był jakiś prosty zegar na wyświetlaczach LED, później kolejne - np czujniki temperatury, transmisja RS232 itd itd
zacząłem też od asemblera bo dzięki temu dużo dowiedziałem się o strukturze procków i wiem o co w środku chodzi. Natomiast teraz aby szybciej robić pewne rzeczy używam już Bascom'a jak pisałem.
i taką drogę również proponuję....
zresztą po zakupieniu i przeczytaniu chociaż tych 2 książek o których pisałem naprawdę wiele się wyjaśni i będziesz mógł spokojnie sam dalej dokonywać wyborów, układów, języków programowania itp itp
pozdrawiam i powodzenia (extra zabawa, hobby a po jakimś czasie nawet można na tej wiedzy dobrze zacząć zarabiać)