logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chciałem sie dowiedzieć czy opłaca sie dokupywać takie ramy?

karol77 28 Wrz 2007 21:59 1468 8
REKLAMA
  • #1 4329797
    karol77
    Poziom 10  
    Chciałem sie dowiedzieć czy opłaca sie dokupywać takie ramy.
    PDP Patriot 1GB DDR2 800 MHz CL5
    Jeżeli posiadam już takie ramy:
    PDP Patriot 512MB DDR2 800 MHz CL5
    I czy te dwie kości ram działały by dobrze i stabilnie.
    I ostatnie to czy bardziej opłaca sie dokopywać druga 512?
  • REKLAMA
  • #2 4329839
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Osobiście nie był bym zwolennikiem mieszania 512MB +1024MB i chyba dokupił bym kość 512. Obydwie razem pójdą 2x szybciej w Dual-Channel (2x szersza magistrala).
    Jak masz 4 sloty - to jeszcze zostanie zapas na przyszłość. Jeśli masz 2 sloty, zawsze możesz sprzedać swoją i kupić tą 1GB albo 2x1GB (Dual). Zależy jaki masz sprzęt, jakie wymagania, co na sprzęcie robisz i jak zasobny masz portfel.
    Na dzień dzisiejszy 1GB to podstawowa ilość. 2GB to w miarę luksus (Vista, etc.) Więcej raczej się nie kładzie chyba, że ktoś używa specjalnie wymagających aplikacji.
  • #3 4330439
    Piotrekxx89
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Zgadzam się. Jak już byś chciał dokupywać to tylko 512MB, albo 2x 1GB.
    Bo najprawdopodobniej 512MB i 1 GB nie pójdą w trybie Dual channel.
    A bez dual channel masz o całe 2x mniejszy transfer danych.
  • REKLAMA
  • #4 4330838
    karol77
    Poziom 10  
    Dobra dzięki. A jeżeli mam ramy patriota 512 i dokupię druga 512 ale innej firmy np. kingstona to czy będzie jakaś rusznica. A i poco jest taktowanie w ramach i czy mam druga kość kupić z tym samym taktowaniem jakę ma pierwsza
  • REKLAMA
  • #5 4330849
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Najlepiej, żeby były jednego producenta - wtedy masz pewność, że będą działały razem.

Taktowanie pamięci - inaczej szybkość jej pracy, a wiadomo - im szybciej, tym lepiej.
  • REKLAMA
  • #6 4331061
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Wiele firm produkuje na dokładnie takich samych PCB i z dokladnie takimi samymi chipami.
    Parametry muszą się zgadzać. Ja mam jednego Good Rama PC5300 a drugi A-Data PC5300 - Sa identyczne. Widziałem jeszcze takie same KingStony.
    Ale pewność, że wszystko będzie chodziło ładnie bez zwiech będziesz miał tylko jeśli obie kości będą identyczne. Większość szanowanych producentów poleca nawet specjalnie parowane komplety do Dual-Channel.
    Radzę kupić taką jak posiadana (IDENTYCZNĄ) lub sprzedać ją i kupić inny, większy komplet.
  • #7 4331138
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    :arrow: Przemyslaw - bezsensownie uogólniasz.
    Ani identyczna kosc nie zagwarantuje w 100% poprawnej pracy, tak samo jak inna kosc nie oznacza w 100% występienia kłopotów.
    Dual-channel to marketingowa papka - po co to powtarzac?

:arrow: karol77 - jaki masz komputer, tak dokładniej?
    Widze, ze koledzy wyzej jakos to wywróżyli.
    I do czego go używasz?
    Wzrost wydajnsci z duala moze byc mniejszy niz z ilosci pamieci wiekszej o 50%.
  • #8 4331208
    karol77
    Poziom 10  
    :arrow: Platon
    Płyta główna:
    Asus M2N4-SLI nForce 4 SLI
    Procesor.
    AMD Athlon 64 X2 EE 4200+ BOX (Socket AM2, 65W)
    Karta graficzna:
    GeForce 8600 GT Palit 256MB HDTV & DVI(PCI-E) Sonic
    Ramy:
    PDP Patriot 512MB DDR2 800 MHz CL5
    Dysk twardy.
    WD Caviar SE-16 250 GB WD2500KS 16MB cache SATA-II
    Zasilacz 400 wat
    Komputer chce używać do grania w gry.
    Moderowany przez TONI_2003:

Jak widzę kolega nie ma wyobraźni jak rozjechał stronę zamieszczając kilometrowe linki do swych wybranych produktów składowych wymarzonego PC-ta.
    Popatrz jak to mniej więcej może wyglądać bez szkody dla innych i zastosuj w przyszłości.
    Jeśli napisałeś post patrz na podgląd przed wysłaniem swego postu.

• #9 4331224
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    No dobra Platon - powiedz, czy założyłbyś u siebie 512+1024?? - Chociażby jak to wygląda?! Jaki ma komp? - Jeśli ma DDR2 /800MHz - to chyba nie jest to Duron ani Celeron? Gość pyta o RAM to mu odpowiadam - nie interesuje mnie jaki ma sprzęt ważne, że pasują takie kości.
    Co do Dual Channel - wymyślono to po to, aby podczas jednego cyklu zegarowego, można było zapisać/odczytać 2x tyle danych - kości łączą się równolegle - ja to tak rozumiem. Więc tak czy siak musi być szybciej a że tego nie widać w praktyce to już inna historia.
    Radzimy człowiekowi zgodnie z dzisiejszymi standardami ale widzę, że Ty wolisz zaparcie trzymać się swoich przyzwyczajeń. Składaj dalej te Celerony :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności dokupienia pamięci RAM PDP Patriot 1GB DDR2 800 MHz CL5 do istniejącej kości PDP Patriot 512MB DDR2 800 MHz CL5 oraz stabilności ich współpracy. Zaleca się unikanie mieszania modułów o różnych pojemnościach (512MB + 1GB), gdyż nie pracują one efektywnie w trybie Dual-Channel, co obniża transfer danych. Lepszym rozwiązaniem jest dokupienie drugiej kości 512MB, co pozwoli na wykorzystanie trybu Dual-Channel i zwiększy wydajność. W przypadku różnych producentów (np. Patriot i Kingston) ważne jest, aby parametry taktowania i opóźnień były zgodne, choć najlepszą gwarancję stabilności daje stosowanie identycznych modułów, często sprzedawanych jako pary do Dual-Channel. Taktowanie pamięci określa szybkość pracy RAM i powinno być takie samo dla obu modułów. Wzrost wydajności z Dual-Channel może być mniejszy niż z samego zwiększenia ilości pamięci. Komputer z płytą Asus M2N4-SLI, procesorem AMD Athlon 64 X2 EE 4200+ i kartą GeForce 8600 GT ma być używany do gier, gdzie 1GB RAM to minimum, a 2GB to komfort. Warto rozważyć wymianę na zestaw 2x1GB dla lepszej wydajności i stabilności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA