logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięki BIOS-u przy starcie - Geforce 7600GS na płycie Gigabyte K8NS

grzechu146 28 Wrz 2007 22:00 1802 6
REKLAMA
  • #1 4329801
    grzechu146
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam! Gdy włączę komputer dostaje 1 długi i 3 krótkie dźwięki i nic dalej się nie ładuje, tylko po chwili sam sie restartuje. Mam płytę Gigabyte K8NS bios - award. Przeczytałem że ten błąd oznacza "Brak karty graficznej lub uszkodzenie pamięci RAM na karcie". Gdy wyjmę kartę i włączę to mam te same dźwięki w tym przypadku oznaczają Brak karty graficznej, ale co może być jeżeli karta jest włożona i te dźwięki - możliwe, że uszkodzony jest RAM na karcie? A co do portu AGP to raczej jest dobry bo na innej karcie graf. komputer działa dobrze. Reset biosu nic nie dał(wyjąłem i włożyłem po chwili baterię - reset chyba był bo data się zmieniła:)). Proszę o jakieś rady, sugestie. Z góry wielkie dzięki.

EDIT:
    Chciałbym jeszcze dodać że ta karta geforce 7600gs dobrze chodziła wcześniej na tym komputerze. Więc zasilacz chyba nie ma nic do tego.
  • REKLAMA
  • #2 4329819
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    A co tu radzić ? Masz uszkodzoną kartę graficzną.
  • REKLAMA
  • #3 4329833
    rumi
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam,
    odpowiedź zawarta jest w treści postu - "po zamianie kart komputer działa", wniosek - uszkodzona karta graficzna. Naprawa karty raczej nieopłacalna, bez odpowiedniego sprzętu niemożliwa.
    Pozdrawiam
    rumi
  • #4 4329949
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Niekoniecznie uszkodzona.
    Może zasilacz jest za słaby ?
  • REKLAMA
  • #5 4330193
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Proponował bym jeszcze lekko podpiłować krawędzie karty w okolicy styków aby karta głębiej wchodziła w gniazdo.jeśli nie wejdzie na właściwą głębokość, mogą sie zwierać sąsiednie styki.
  • REKLAMA
  • #6 4423979
    antares
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Nie zalecam piłowania krawędzi karty, już kiedyś tak zrobiłem i spaliłem kartę i port AGP.

A nie masz czasem dodatkowego gniazda zasilania na karcie graficznej?
    Jak masz to podepnij.
    Czasem miałem przypadki w innych kompach, ze wystarczyło lekko przechylić kartę (w szerz na bok), poluzowując śrubkę i dokręcić. Wszystko na wyłączonym kompie.
    Najlepiej jednak sprawdzić kartę u kolegi
  • #7 4424805
    se-ko
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam,

miałem identyczny problem z kartą graficzną 7600.

Proponuje wgrać nowy bios do płyty głównej i po problemie.

Ps. zasilacz minimum 400W też się przyda ale jakiejś normalnej firmy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas uruchamiania komputera z płytą Gigabyte K8NS i kartą graficzną Geforce 7600GS pojawia się sygnał dźwiękowy BIOS-u: 1 długi i 3 krótkie dźwięki, po czym system się restartuje i nie ładuje. Ten kod błędu wskazuje na brak wykrycia karty graficznej lub uszkodzenie pamięci RAM na karcie. Wyjęcie karty powoduje ten sam sygnał, co potwierdza problem z kartą. Inna karta graficzna działa poprawnie na tym samym porcie AGP, a reset BIOS-u nie rozwiązał problemu. W dyskusji sugerowano uszkodzenie karty graficznej jako główną przyczynę, z uwagi na fakt, że komputer działa z inną kartą. Możliwe przyczyny to uszkodzenie pamięci RAM na karcie lub problemy z zasilaniem, choć zasilacz jest prawdopodobnie wystarczający. Zalecano także sprawdzenie fizycznego osadzenia karty w gnieździe AGP, unikanie piłowania krawędzi karty, a także ewentualne podłączenie dodatkowego zasilania, jeśli karta je posiada. Jeden z użytkowników rozwiązał podobny problem poprzez aktualizację BIOS-u płyty głównej oraz zastosowanie zasilacza o mocy minimum 400W renomowanej firmy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA