Na obecną chwile lepiej sobie podaruj wstawianie żarówek diodowych. Remontowałem teraz mieszkanie i zaplanowałem wstawienie właśnie w oprawy halogenowe żarówek diodowych gu10. Na próbę zamówiłem po 4 sztuki z różną ilością diód ( z ciepłym światłem 60 diód, 21, 38, 48). Montowałem je w łazience (4,7 m², 4 halogeny na suficie) i nie mile się zdziwiłem. Nie dość że wszystkie dawały bardzo mało światła, to miało ono lekki odcień zieleni.
Przedstawiciel u którego zamawiałem żarówki powiedział że nie będzie ściemniał jak inni goście z allegro odnośnie porównania ilości oddawanego światła diody i halogenu i porównał 60 diód do MAX 15wat halogen.
Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę mały kąt padania światła.
Ogólnie diody nie nadają się do oświetlenia mieszkania, ja się o tym kosztownie przekonałem, bardzo słabe światło i tragiczna barwa światła.
Pozostaje ci zawsze możliwość wstawienia żarówek energooszczędnych gu10. Takie z małą spiralką. Są dostępne od 5 do 11 watów i dają światło porównywalne do halogenów od 30 do 50 watów. Cenowo wyglądają jak diody, a świecą jak halogeny.