logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym wzmocnić zestaw JBL? Coś basowego aktywnego?

jacekkargul 29 Wrz 2007 10:08 1749 15
REKLAMA
  • #1 4330787
    jacekkargul
    Poziom 10  
    WItam...mam amatorski zespół. Trochę elektroniki i trzy wokale...Od kilku lat napędzam to dwoma paczkami JBL 350 MK II- i końcem HAND BOX atx1000. Całość sygnału przed końcem przepuszczam procesorem sygnałowym ultrafex pro ex 3200- mała korekcja i poszerzenie stereo...TYLE.
    Nie korzystam z usług akustyków...ustawiam wszystko sam, tak przód jak i odsłuch. Mimo wszystko chciałbym przód nieco wzmocnic- tak pod kątem plenerków jak i polepszenia jakości w pomieszczeniach.

CO MILI PANOWIE PROPONUJECIE...Mogę w sumie czytać bez końca opinie i propozycje dla innych, których tu pełno.

Czy lepiej zainwestować w coś basowego aktywnego, czy lepiej coś trójdrożnego i do tego drugi koniec...

350 MKII to stare dobre paczki....chętnie kupiłbym drugi taki sam zestaw...ale nie jest łatwo znaleźć.

PROSZĘ O POMOC- w cenowej granicy rozsądku ;-)
  • REKLAMA
  • #2 4331178
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Myślę, ze dodanie dołów znacznie poprawi brzmienie i ogólną wydajność. Aktywne? To już kwestia woli, aczkolwiek ja wolałbym pasywne + druga końcówka.
  • #3 4331434
    adammus
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    mam do sprzedania jeden aktywny Mackie SWA1801 stan idealny, może by Ci przypasował (900Watt RMS) , jak coś gg:1620811

chodzi super, chociaż standardowo odcinany jest na 120hz ale ja go tnę niżej.
  • REKLAMA
  • #4 4331435
    amelx
    Poziom 16  
    Witam , plenerki , troszę za mało RMS ,ale ogólnie jakość tych JBL , jest spoko !tylko możesz sobie dokupić centralkę aktywną subbasa , ito ci na małe imprezki wystarczy (100-150 osób ), ale na plenerki to troszeczkę za mało !!!! POZDRAWIAM ...
  • REKLAMA
  • #5 4331843
    jacekkargul
    Poziom 10  
    a gdybym sobie kupił JRX125 i to wpiął wszystko razem....bo mój koniec i tak jest za mocny do 350mkII- to co? będę dziadem bo skorzystam z taniej oferty JBLa? czy zniszczę jakość taką jaką miałem czy może jeszcze coś innego?

TAK szczerze...
  • REKLAMA
  • #6 4332143
    amelx
    Poziom 16  
    Tak. Spaprasz całą jakość dżwięku ,te JRX ,są najniższą półką JBl , i nie pakuj się . chociaż połączysz tego JRX , to i tak nie uzyskasz odpowiedniego basu!!! masz fajne górki (MK) i dorzuć subbas-asy, i to ci zagra . Ale nie plenery, bo tam potrzeba duuuuuuużo RMS .
  • #7 4332149
    jacekkargul
    Poziom 10  
    ....plener...proszę czytać grill przy hotelach i małe scenki na dworze- w stadiony póki co nie zamierzam. Proszę polecić fajne basy ,,,,skoro mam fajne górki? Dwa? jeden? moc? Ja naprawdę średnio się znam... nawet nie chcę!
  • #9 4332237
    amelx
    Poziom 16  
    Ja osobiście do tych MK , wziąłbym jeden aktywny , aleeeee !! jakbyś miał górę min. 500W wziąłbym dwa , myślę co do stosunku góry z dołem mnie by wystarczył jeden ........ ale zaczekaj na opińję innych, może bardziej zaangażowanych akustyków ...POZDRAWIAM ....
  • #10 4332293
    Boten
    Poziom 11  
    Jak piszesz że to dobre kolumny i chcesz cos dobrego dokupic ( raz a dobrze ) to RCF - 4 PRO 8002-AS i bedziesz zadowolony na długie lata jeden taki Sub i zobaczysz jak to zagra. Niestety dobre boxy kosztują .
  • #11 4332604
    jacekkargul
    Poziom 10  
    czemu wszystko co juz można zaliczyć do kategorii FAJNE - kosztuje od 5 tysięcy zł w górę ?

Czy coś basowego z JBL w amatorskiej cenie nie ma?
    Basowy JRX to też ZŁOM?
  • #13 4334914
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    A może sam sobie zmontuj suba np. na Jakimś 18 calowym B&C...wyjdzie sporo taniej jak firmowa paczka, a ma szanse zagrać lepiej ;)
  • #14 4336981
    adammus
    Poziom 13  
    jacekkargul napisał:
    czemu wszystko co juz można zaliczyć do kategorii FAJNE - kosztuje od 5 tysięcy zł w górę ?

Gwarantuję, że mackie SWA1801 spełni twoje oczekiwania a cena duzo niższa od tych 5tysi :)
  • #15 4337296
    jacekkargul
    Poziom 10  
    jak niższa- jak wyższa...... www.sklepmuzyczny.pl cena 6700
  • #16 4337556
    adammus
    Poziom 13  
    Ja proponowałem moją. mam dwie sztuki a do zestawu używam jedną bo w zupełności wystarcza jedna.
    Tak więc mam tą drugą do odsprzedania. Chcę 3500zł - myślę, że rosądna cena bo stan jest idealny (kupiona 11.05). Jak coś pisz na gg: 1620811
    Robię przemeblowania sprzętu bo chce kupić mixer cyfrowy :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wzmocnienia zestawu nagłośnieniowego opartego na kolumnach JBL 350 MK II i końcówce mocy HAND BOX atx1000, używanego przez amatorski zespół. Użytkownik poszukuje rozwiązania poprawiającego bas, zarówno do małych plenerowych wydarzeń, jak i do pomieszczeń, z ograniczonym budżetem. Propozycje obejmują dodanie aktywnego subwoofera lub pasywnego subbasa z dodatkową końcówką mocy. Wskazano, że JBL JRX125 to niższa półka jakościowa i nie zapewni odpowiedniego basu, a lepszym wyborem są subwoofery aktywne o większej mocy, np. Mackie SWA1801 (900W RMS), RCF 4 PRO 8002-AS lub zestawy Polaudio TP 118. Zwrócono uwagę na konieczność większej mocy RMS do plenerów oraz na możliwość samodzielnego zbudowania subwoofera na głośniku 18-calowym B&C jako tańszej alternatywy. W dyskusji pojawiły się także uwagi o cenach dobrych subbasów, które zaczynają się od około 5000 zł, a tańsze modele aktywne JBL są trudne do znalezienia w rozsądnej cenie. Podsumowując, rekomendowane jest dołożenie aktywnego subwoofera o mocy dostosowanej do wielkości imprez, unikając niskobudżetowych modeli JBL JRX, aby nie pogorszyć jakości dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA