logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić developer w drukarce XEROX 5416?

penetrator 20 Lis 2003 16:35 2119 9
REKLAMA
  • #1 407333
    penetrator
    Poziom 11  
    Cześć mam pytanie w jaki sposób wymienić developer w XEROX 5416 :?:
  • REKLAMA
  • #2 410488
    kondor
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Co masz na myśli pisząc,cytuję: developer. Dosłowne tłumaczenie z języka angielskiego to wywoływacz. Jeśli masz na myśli ten
    czarny proszek to bardziej znany jest pod nazwą " toner."Nazwa developer
    (w serwisie drukarek laserowych) częśćiej jest wiązana z magnetycznym składnikiem tonerów nowszej generacji.W wielu modelach drukarek firmy Xerox, zespoły drukujące wykonywane są jako kasety tak zwane jednorazowe, tym samym nie przeznaczone do ponownego napełnienia.(Także wiele innych firm stosuje tą zasadę.) Nie jest to jednak reguła,są bowiem firmy zajmujace się recyklingiem zespołów drukujacych. Wymienia się wtedy nie tylko, toner ale i bęben światłoczuły wraz z listwą. Nieraz też wymiany wymagają zebatki, lub wałki pośrednie. Dla celów nieprofesjonalnych (amtorskich)robi się jednak dość czesto dosypki tonera, jednak tylko wtedy jeśli sam bęben nie zaczernia jeszcze kartek.W kasetach tych jednorazowych, dosypkę wykonujemy przez umiejętne rozebranie kasety,podkładając cieniutkie blaszki pod zaczepy, lub prościej, przez wykonany otwor w kasecie, który po napełnieniu zaślepiamy.
  • #3 411355
    penetrator
    Poziom 11  
    pytam jaka jest procedura wymiany developera. Nie mam na mysli toneru! Nie znam sie na Xeroxach problem w tym że od jakiegoś czasu kopie są strasznie blade (nie mam odpowiedniej czerni) mimo czystej optyki bęben również wydaje się ok!
    choć nie jestem w stanie określić jego przebiegu.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 413607
    mkudaj
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Czy jest to na pewno 5416 a nie 5614, bo tej maszyny którą podałeś to nie kojarzę.
  • #5 414875
    kondor
    Poziom 13  
    Po Twojej niezbyt grzecznej odpowiedzi miałem ochotę zaniechać dalszej
    wymiany informacji. Ale przełamałem się, piszesz że nieznasz się na Xeroxach ale koniecznie chcesz wiedzieć cytuje: jaka jest procedura wymiany dewelopera. Ja pytam Cię raz jeszcze co masz na myśli pisząc
    deweloper. Piszesz że nie chodzi Ci o wymiane toneru, może jednak myślisz o magnetycznym składniku niektórych tonerów, o którym Ci już pisałem, a może w końcu o"piecyku" to jest elemęcie grzejnym który raczej utrwala nadruk a nie wywołuje,nieraz jednak tak niesłusznie nazywanym. Czesto w drukarkach laserowych przepala się w owym piecyku żarówka pracująca w roli grzałki, wtedy w zasadzie cała drukarka jest unieruchomiona przez nie aktywny czujnik tęperatury, znajdujący się w w /w zespole grzejnym. Ale spotkałem się kiedyś z drukarką która miała czujkę temperatury zmostkowaną i drukowała ale nie wtapiała tonera, wtedy nie wtopiony toner odpadał od kartki czyniąc wydruk bardzo słabiutkim i lichym. Może u Ciebie wystąpił podobny defekt.
  • REKLAMA
  • #6 414905
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    kondor napisał:
    Ja pytam Cię raz jeszcze co masz na myśli pisząc
    deweloper. Piszesz że nie chodzi Ci o wymiane toneru, może myślisz o
    "piecyku...

Developer jest to taki proszek aktywny magnetycznie, który przyklejony do wałka magnetycznego tworzy delikatną szczotkę... ta z kolei nanosi toner na bęben... ale są też urządzenia bez developera.
  • #7 417063
    penetrator
    Poziom 11  
    sorry nie chcialem zeby moja odpowiedz zostala tak odebrana,
    a jezeli chodzi o typ Xeroxa to rzeczywiście sie pomylilem 5614
    pozdrawiam i licze na jakies wskazówki ;)
  • REKLAMA
  • #8 417596
    mkudaj
    Poziom 15  
    z wymianą nośnika w 5614 będzie lekki problem. Najprościej jest to zrobić wyciągając nośnik np. odkurzaczem albo pędzelkiem lub rozkręcając moduł wywoływaczki (nie polecam), a następnie wsypać nowy poprzez wałek magnetyczny obracając kółkiem wałka. Największy problem jest z dostępnością tego nośnika bo nie jest już sprowadzany do Polski (chyba że będzie to zamiennik Sharpa ale nie wiem jak jest z jakością i chyba toner też będzie musiał być Sharpa). Na sam koniec diagnostyka i kod 20-1 dla ustawienia dozowania toneru i powinno być dobrze.
    Może kopiarka za mało dozuje toner, więc przed tamtą procedurą spróbuj dosypać trochę toneru do wywoływaczki i wpisz kod bo może za mało jest dozowane. Daj znać jak Ci poszło.

Pozd.

PS. Kondor - bez urazy - to chyba nie bardzo zna terminologię Xerox'a i prowadzi wykłady nie na temat bo jeśli słysząc słowo wymiana developera bierze się za utrwalanie to gratuluję.
  • #9 454036
    kondor
    Poziom 13  
    mkudaj w dniu19 maja 2003 w temacie :Xerox Docu Print C6 nie drukuje napisał, cytuję:„fentomen, może ty się nie spotkałeś z zimnymi lutami bo ja tak i wtedy maszyna nie pracujetak jak powinna, wiec nie naśmiewaj się z innych, którzy koledze próbują pomóc. Koniec
    cytatu, było Ci wtedy kolego mkudaj zapewne przykro Ty chciałeś pomóc koledze w rozwiązaniu jego problemu a tu ktoś się z Ciebie wyśmiewa ( czytałem te posty moim zdaniem bezpodstawnie)Ja także staram się pomagać mniej doświadczonym a w szczególności właśnie tym którzy
    niejednokrotnie mylą nawet rezystory np. z transformatorami, wtedy bez wyszydzaniastaram się ich delikatnie naprowadzać na właściwe nazewnictwo. W moim poście z dnia 23.11. 03. napisałem dla penetratora że: deweloper to magnetyczny składnik tonera.Osobiście nigdy nie wymieniałem samego developera, choć wiem że takowy jest sprzedawany solo czyli nie zmieszany z tonerem .Tu mogę podać (nie wiem tylko czy nadal aktualną) ofertę z giełdy Allegro, nr aukcji 18963442 dotyczy ona samego developera firmy KYOCERA.Ale tak jak napisał kolega chomicki przyczepiony do bardzo silnego magnetycznego wałka Developer tworzy obrotową szczoteczkę, która moim zdaniemjestniedo”zdarcia”, a za tym raz napełniony fabrycznie zespół drukujący (kaseta) nie powinna wymagać dosypywania tego magnetycznego składnika. (nie dotyczy to podobno niektórych kserokopiarek) lecz tego nie jestem pewien bowiem moja działka to rtv. W swoim Brotherze po wydrukowaniu nie 2000 jak np.HP tylko 30 000 stron wymieniłem bęben, a na wałku magnetyczny widoczna była silnie najeżona kilku milimetrowa warstwa developera, czyli po 30 000 wykonanych wydrukach moja ”szczotka” jakoś się nie zużyła .Dlatego byłem przekonany że przyczyna miernego druku tkwi gdzie indziej. Stąd było moje pytanie do kolegi penetratora czy toner jest wtapiany przez piecyk i koniecznie chciałem się wywiedzieć co ma na myśli kolega penetrator pisząc że chce wymienić tylko developer ja do tej pory przekonany byłem,( a może się mylę) że jedne zespoły drukujące zawierają w sobie tylko ”czysty” toner, w nowszych zaś drukarkach toner plus deweloper i jeśli się uzupełnia coś w takiej kasecie to tylko toner developer jest ten sam przez cały okres „życia” zespołu drukującgo.
  • #10 456730
    mkudaj
    Poziom 15  
    dzięki kondor. Co do developera to są to drobne, twarde ziarenka pokryte warstwą magnetyczną. W trakcie pracy modułu wywoływaczki developer (po naszemu nośnik) jest mieszany przez mieszadła i dosypywany do niego toner. Poniważ na tej planecie nie ma rzeczy idealnych, również warstwa magnetyczna na nośniku ulega zużyciu i w ten sposób toner nie może się na nim utrzymać - dlatego powstają kopie bez odpowiedniej czerni mimo ustawienia większego kontrastu. W urządzeniach XEROXa A4 po ok 30k. kopii należy zmienić nośnik, A3 po ok. 60k. Canon np. ma nośnik w tonerze i w miarę jak się zużywa jest odkładany do zbiornika zużytego toneru a w jego miejsce jest wsypywany nowy z nowym tonerem. Dodatkowo w urządzeniach nośnikowych wywoływaczka jest zawsze osobnym modułem, więc jeśli ktoś ma moduł drukujący, w którym bęben jest zintegrowany z modułem tonerowym to na pewno nie ma tam nośnika, mimo wszystko jest szczotka na wałku układającym to jest to sam toner.
    Mam nadzieję, że ten post wyjaśni wreszcie cały problem z nośnikiem (developerem) w urządzeniach XEROXa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wymiany developera w drukarce Xerox, początkowo błędnie wskazanej jako model 5416, poprawionej na 5614. Developer to magnetyczny składnik tonera, który nanosi toner na bęben światłoczuły poprzez wałek magnetyczny. W modelu Xerox 5614 wymiana developera (nośnika) jest utrudniona ze względu na ograniczoną dostępność części, które nie są już sprowadzane do Polski, choć możliwe są zamienniki, np. Sharpa. Procedura wymaga rozkręcenia modułu wywoływaczki i dosypania nowego developera przez wałek magnetyczny, obracając kółkiem wałka. Po wymianie konieczna jest diagnostyka i ustawienie dozowania toneru (kod 20-1). Problemy z bladymi kopiami mogą wynikać z zużycia developera, niewłaściwego dozowania toneru lub uszkodzenia elementów utrwalających. W drukarkach Xerox często stosuje się jednorazowe kasety drukujące, które zawierają toner i bęben, a wymiana developera jako osobnego elementu jest rzadkością. Developer zużywa się po określonej liczbie kopii (np. 30 tys. dla A4, 60 tys. dla A3), co powoduje pogorszenie jakości wydruku. Wskazano również, że w niektórych modelach nośnik developera jest integralną częścią tonera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA