mkudaj w dniu19 maja 2003 w temacie :Xerox Docu Print C6 nie drukuje napisał, cytuję:„fentomen, może ty się nie spotkałeś z zimnymi lutami bo ja tak i wtedy maszyna nie pracujetak jak powinna, wiec nie naśmiewaj się z innych, którzy koledze próbują pomóc. Koniec
cytatu, było Ci wtedy kolego mkudaj zapewne przykro Ty chciałeś pomóc koledze w rozwiązaniu jego problemu a tu ktoś się z Ciebie wyśmiewa ( czytałem te posty moim zdaniem bezpodstawnie)Ja także staram się pomagać mniej doświadczonym a w szczególności właśnie tym którzy
niejednokrotnie mylą nawet rezystory np. z transformatorami, wtedy bez wyszydzaniastaram się ich delikatnie naprowadzać na właściwe nazewnictwo. W moim poście z dnia 23.11. 03. napisałem dla penetratora że: deweloper to magnetyczny składnik tonera.Osobiście nigdy nie wymieniałem samego developera, choć wiem że takowy jest sprzedawany solo czyli nie zmieszany z tonerem .Tu mogę podać (nie wiem tylko czy nadal aktualną) ofertę z giełdy Allegro, nr aukcji 18963442 dotyczy ona samego developera firmy KYOCERA.Ale tak jak napisał kolega chomicki przyczepiony do bardzo silnego magnetycznego wałka Developer tworzy obrotową szczoteczkę, która moim zdaniemjestniedo”zdarcia”, a za tym raz napełniony fabrycznie zespół drukujący (kaseta) nie powinna wymagać dosypywania tego magnetycznego składnika. (nie dotyczy to podobno niektórych kserokopiarek) lecz tego nie jestem pewien bowiem moja działka to rtv. W swoim Brotherze po wydrukowaniu nie 2000 jak np.HP tylko 30 000 stron wymieniłem bęben, a na wałku magnetyczny widoczna była silnie najeżona kilku milimetrowa warstwa developera, czyli po 30 000 wykonanych wydrukach moja ”szczotka” jakoś się nie zużyła .Dlatego byłem przekonany że przyczyna miernego druku tkwi gdzie indziej. Stąd było moje pytanie do kolegi penetratora czy toner jest wtapiany przez piecyk i koniecznie chciałem się wywiedzieć co ma na myśli kolega penetrator pisząc że chce wymienić tylko developer ja do tej pory przekonany byłem,( a może się mylę) że jedne zespoły drukujące zawierają w sobie tylko ”czysty” toner, w nowszych zaś drukarkach toner plus deweloper i jeśli się uzupełnia coś w takiej kasecie to tylko toner developer jest ten sam przez cały okres „życia” zespołu drukującgo.