Witam.
Mam problem z wirowaniem w ww pralce.
Dokładnie pralka nie wiruje. Bęben wykonuje ruchy rewersyjne - silnik OK.
Pierwsza diagnoza - kondensator.
Zakupiłem i wymieniłem ww. 2 prania przeszły poprawnie. Na następnym już nie wirowała.
Obmacałem przewody przy kondensatorze, przy wyłączniku wirowania.
Zaczęło działać. Ale po załadowaniu prania lipa.
Pogrzebałem na forum - i znalazłem opis połączeń elektrycznych.
Wyciągnąłem na wierzch programator i próbowałem zwierać opisane końcówki: 7 z 7B, 10 z 10B, 9 z 9B (oczywiście po doprowadzeniu pralki do wirowania (program 4, po wypompowaniu wody i zakończeniu ruchów rewersyjnych bębna)). Nie miałem za bardzo czym zewrzeć więc ustawiłem miernik na 10A i próbowałem mierzyć nat prądu między parami styków - ale nic rozsądnego mi miernik nie pokazał.
Ale nic z tego nie wychodziło, włożyłem programator do pralki i działa.
3 razy sprawdziłem - wyłaczona pralka, programator na 4 pralka właczona i działa jak zadziałąło wyłączyłem pralkę, przekręciłem programator na 4 i znowu to samo.
Na razie działa ale co może być?????
Zużyty programator?, któryś przewód?
Mam problem z wirowaniem w ww pralce.
Dokładnie pralka nie wiruje. Bęben wykonuje ruchy rewersyjne - silnik OK.
Pierwsza diagnoza - kondensator.
Zakupiłem i wymieniłem ww. 2 prania przeszły poprawnie. Na następnym już nie wirowała.
Obmacałem przewody przy kondensatorze, przy wyłączniku wirowania.
Zaczęło działać. Ale po załadowaniu prania lipa.
Pogrzebałem na forum - i znalazłem opis połączeń elektrycznych.
Wyciągnąłem na wierzch programator i próbowałem zwierać opisane końcówki: 7 z 7B, 10 z 10B, 9 z 9B (oczywiście po doprowadzeniu pralki do wirowania (program 4, po wypompowaniu wody i zakończeniu ruchów rewersyjnych bębna)). Nie miałem za bardzo czym zewrzeć więc ustawiłem miernik na 10A i próbowałem mierzyć nat prądu między parami styków - ale nic rozsądnego mi miernik nie pokazał.
Ale nic z tego nie wychodziło, włożyłem programator do pralki i działa.
3 razy sprawdziłem - wyłaczona pralka, programator na 4 pralka właczona i działa jak zadziałąło wyłączyłem pralkę, przekręciłem programator na 4 i znowu to samo.
Na razie działa ale co może być?????
Zużyty programator?, któryś przewód?