Witam!
Dostaliśmy w szkole projekt do wykonania. Ma to być prosty i oryginalny układ (nie zestaw do samodzielnego montażu) z dowolnym tanim mikrokontrolerem np. z serii PIC. Ja za bardzo nie mam doświadczenia z dziedziny programowania (teraz w szkole doszedł mi ten przedmiot i od razu chcą jakiś projekt) więc proszę o pomoc w wybraniu prostego i ciekawego projektu. Mam co prawda 9 miesięcy na wykonanie tego, ale wolę zawczasu wiedzieć co będę robić. Z góry dzięki!
Pozdrawiam
Ja za bardzo nie kumam po angielsku. A tak waszym zdaniem... jaki układ byłby najprostszy z najefektywniejszych? Cała klasa na mnie liczy, że wybawię ich moim projektem, a ja nie mam doświadczenia w tego typu układach i nie chcę ich zawieść.
Ja bym polecił mikrokontrolery z rodziny AVR Atmela.
Są tańsze od PIC, w internecie jest bardzo dużo projektów. Łatwy do zbudowania programator. Na początek polecałbym jakiegoś ATTiny.
Jak znasz assemblera nie powinieneś mieć problemu. AVR mają moim zdaniem przejrzyste i przystępne noty katalogowe.
Jeśli chodzi o asemblera to uczymy się w szkole. I właśnie z tej okazji mam zrobić urządzenie i zaprogramować je. Dla mnie te mikroprocesory to na razie czarna magia... A jaki np. układ mogę wykonać na AVR Atmela? Chodzi mi o coś efektywnego i prostego
Może np. dwukolorowe diody led (8 sztuk) podłączone do portu i różne sekwencje. Sterowanie jednym przyciskiem. Np. czerwone w lewo, prawo, zielone, jeden punkt, dwa itd. Jak chcesz coś bardziej skomplikowanego to wyświetlacz LCD, może jakiś termometr. Ale to już jest trudniejsze.
słyszałem o sterowniku akwarium - bardzo dobry pomysł, ale taki projekty są w Młodych Technikach i to na tranzystorach a ja chciałbym coś niecodziennego, co by samo z siebie mówiło, że tam jest w środku coś z mikrokontrolera (myślałem też o zamku szyfrowym).
Masz w niej opisaną stronę sprzętową (co i jak połączyć) oraz programową a także opisane sterowanie różnymi ustrojstwawami: świecącymi, brzęczącymi i kręcącymi się.
Zastosowanie Bascoma daje dużo większe możliwości niż stosowanie asemblera i zmniejsza ilość błędów oraz problemów przy uruchamianiu
Poza tym zawiera on masę gotowych funkcji do obsługi typowych elementów zewnętrzych (przyciski, wyświetlacz LCD, silniki krokowe, itd)
sam Bascom (wersja demo z ograniczeniem do 4k kodu jest dostępna np. tu (strona producenta - najświeższa wersja) (istnieje też wersja polska pliku Help).
Do programowania użyj programatora ZL2PRG dostępnego np. tu:
http://www.semiconductors.com.pl/ (zainwestuj w wersję zmontowaną)
pozwala on programować mpsory AVR przez kilkustykowe złącze nawet w gotowym układzie (musisz mieć PC-a z ze złączem drukarkowym 25 stykowym). Programator ten współpracuje z pakietem Bascom jako programator STK200.
A zrobić możesz np.
- makietę skrzyżowania z przejściami dla pieszych i sygnalizacją świetlną
- model windy osobowej
- model robota czy pojazdu jeżdżącego wg zadanego toru lum wzdłóż linii naryzowanej na podłożu
- model zamka szyfrowego
- model systemu alarmowego (wejścia z czujników, wyjścia do alarmu)
- układ do pomiaru czasu refleksu na różne sygnały pobudzające (światło, dźwięk) - mierzysz czas od losowo podanego sygnału do wciśniecia przycisku
- szkolny układ losowania delikwenta do odpowiedzi )
- sterownik dzwonka szkolnego
- układ do pomiaru różnych wielkości do pracowni fizycznej (jakiś model z mikroprocesorowym przeliczaniem czasów, prędkości, okresów drgań)
- układ pomiarowy z przeliczaniem wielkości elektrycznych (pomiar mocy, przesunięcia fazowego, częstoliwości)
- układ do pomiaru przyspieszenia ziemskiego (z okresu wahadła, czy np. czasu spadania przedmiotu z danej wysokości)
możliwości jest wiele tylko trzeba wyobraźnię wysilić
Jeśli chodzi o asemblera to uczymy się w szkole. I właśnie z tej okazji mam zrobić urządzenie i zaprogramować je.
Dlatego nie wiem czy bascom to dobra opcja. Nikt mi nie wmówi że bascom daje większe możliwości niż assembler. Jest łatwiejszy przez co szybciej się w nim programuje, natomiast kod nie jest optymalny i zajmuje dużo miejsca.
Do potrzeb szkolnych wystarcza aż nadto, a wnosząc z gatunku pytań autora wątku to jakoś bardziej wierzę w jego skuteczność w BASCOM-ie nieoptymalnym niż optymalnym asemblerze ...
A poza tym czy gdzieś jest napisane, że programy muszą być optymalne i minimalnoobjętościowe (patrz µsoft i jego sztandarowy produkt optymalny i zajmujący co raz "mniej" miejsca z wersji na wersję )
Podobno się trzeba wzorować na lepszych
Z resztą to tylko propozycja, nie musi z niej korzystać ...
Witam.
Jak pamiętam ze szkoły to uczą asemblera uC 8051.
bardzo łatwy w nauczeniu i programowaniu. Osobiście programuje w asemblerze ' 51. Jeżli interesuja Cię projekty na ten uC zajrzyj na http://8051.ovh.org/ Mogę pomóc przy budowie urządzenia i pisaniu oprogramowania.
Pozdrawiam
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Dyskusja dotyczy wyboru prostego i taniego mikrokontrolera do szkolnego projektu elektronicznego, z naciskiem na łatwość programowania i oryginalność układu. Proponowane są mikrokontrolery z rodziny AVR Atmela, szczególnie modele ATTiny i Atmega, ze względu na niską cenę, dostępność dokumentacji oraz dużą liczbę gotowych projektów i peryferiów (ADC, PWM). Jako język programowania rekomendowany jest Bascom AVR, który ułatwia tworzenie programów dzięki gotowym funkcjom obsługi elementów zewnętrznych (przyciski, LCD, silniki krokowe), choć pojawiły się uwagi o jego mniejszej optymalności w porównaniu do asemblera. Propozycje projektów obejmują sterowanie dwukolorowymi diodami LED, prosty termometr z wyświetlaczem LCD, programowalny sterownik silnika krokowego z użyciem układu ULN2803 oraz zamek szyfrowy. Alternatywnie wspomniano mikrokontrolery 8051, które są łatwe do nauki i programowania asemblerem, z dostępem do materiałów i wsparcia. Podkreślono, że projekt powinien być oryginalny i wyraźnie wykorzystywać mikrokontroler, unikając typowych rozwiązań na tranzystorach. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.