logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć zadania i algorytmy do ćwiczeń w C/C++?

stewlik 20 Lis 2003 21:43 3218 13
REKLAMA
  • #1 407750
    stewlik
    Poziom 11  
    Moze macie jakies ciekawe linki z algorytmami albo z zagadnieniami, zdaniami, do programowania... bo mam ksiazke do programowania ale nie ma tam jakis zadan zebym mogl cwiczyc :D a jeszcze btw moze zna ktos algorytm do programu ktory wyswietla zadaną wartosc np 500 miejsc po przecinku..
    z gory dzieki
    stewlik
    [email]stewlik@go2.pl[/email]
  • REKLAMA
  • #2 407773
    apstynent
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    1. polecam "Algorytmy i struktury danych": http://www.eti.pg.gda.pl/~mima/aip/
    2. co to za książka bez przykładów?
    3. z tą wartością 500 miejsc to musi ci pomóc ktoś inny bo ja jestem na takim poziomie jak ty (muszę jeszcze poćwiczyć :) )
  • REKLAMA
  • #3 408972
    stewlik
    Poziom 11  
    to nie o to chodzi ze nie ma przykladow(bo przyklady sa) tylko nie m zadan w sensie cwiczen ... :) ale dzieki za stronke..
  • REKLAMA
  • #4 409152
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    To zacznij o czegoś prostego np, klasa zmiennej zespolonej albo klase macierz wielowymiarowej z dynamiczną alokacją pamięci i ze zliczaniem odwołań. Najlepiej te macierz zrobić jako template wtedy można podstawić zmienną zespoloną i przetesować obie klasy. Opisany wyżej problem był rozważany u mnie na uczelni a wiedza wymagana pokrywa prawie całą składnie języka C++. Wogóle temat zliczania odwołań jest bardzo ciekawy, oszczędza znacznie czas wykonywania programów, jako przykład moge podać że w języku Delphi od początkowych wersji jest on zaimplementowany dla zmiennej typu String.
  • #5 413549
    stewlik
    Poziom 11  
    w sensie chodzi mi o program ktory wylicza liczbe PI z dokladnoscia do 500 miejsc po przecinku :)
  • #6 413699
    danko
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Polecam programowanie w C i C++ ,ze względu na duże możliwości twórcze, jest cała masa stron o programowaniu w tym języku
  • #7 422947
    radi
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Polecam ksiazke Symfonia C,C++ Jerzego Grębosza.
    Korzystam z niej,jest napisana zrozumialym jezykiem popartym przykladami.

Pozdrawiam
  • #8 423130
    DetoXX
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    A ja polece stronę www.4programmers.net - nie ma pytania bez odpowiedzi :)
  • #9 428068
    Adams_d
    Poziom 2  
    Jeśli chodzi o dobrą stronę o programowaniu to polecam

http://www.shitsoft.net

Załączyłem też program w pascalu wyświetlający liczbę e z zadaną liczbą miejsc po przecinku, wykorzystujący szereg Maclurina
    Załączniki:
    • E.rar (1.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 428135
    lakrymator
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    stewlik napisał:
    w sensie chodzi mi o program ktory wylicza liczbe PI z dokladnoscia do 500 miejsc po przecinku :)

A czy nie można tego rozwiązać przez obliczanie kolejnych wyrazów szeregu nieskończonego (potrzebny jest wzór na n-ty (np. od n=1 do n=500)). Z uzyskanych wyników utworzyć liczbę i wyświetlać ją sekwencyjnie lub np. jako kolejne wartości z tablicy ?
    Pozdr.
  • #11 428790
    lszlacht
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Jeśli nadal interesują cię ćwiczenia z C++ to zobacz to
    Załączniki:
    • C++Builder 5 - Ćwiczenia praktyczne.zip (798.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 430835
    stewlik
    Poziom 11  
    dzieki za wszystkie odpowiedzi :)
  • #13 430851
    Sajberbob
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jeśli tak lubisz liczbę pi, to proszę:
    Załączniki:
    • qpi10.zip (43.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • super_pi.zip (71.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pi 5000 miejsc.rar (4.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 443374
    lakrymator
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    DetoXX napisał:
    A ja polece stronę www.4programmers.net - nie ma pytania bez odpowiedzi :)

Dzięki za stronkę.
    Czy znasz jakiś dostęp do żródeł tych algorytmów (jak w temacie).
    Pozdrawiam i wesołych świąt.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania źródeł zadań i algorytmów do ćwiczeń programistycznych w językach C i C++. Użytkownicy polecają różne materiały edukacyjne, w tym książkę "Algorytmy i struktury danych" dostępna online oraz "Symfonię C,C++" Jerzego Grębosza, które zawierają przykłady i zagadnienia do praktyki. Wskazano także popularne strony internetowe, takie jak www.4programmers.net oraz http://www.shitsoft.net, oferujące pomoc i przykłady programów. Poruszono temat implementacji programów obliczających liczbę π z wysoką precyzją (np. do 500 miejsc po przecinku) za pomocą rozwinięć szeregów nieskończonych, np. szeregu Maclaurina, oraz dynamicznej alokacji pamięci i szablonów w C++. Dyskusja zawiera sugestie dotyczące tworzenia klas zmiennych zespolonych i macierzy wielowymiarowych z liczeniem odwołań, co pozwala na praktyczne ćwiczenia obejmujące zaawansowaną składnię C++.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA