logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

tv "sanyo cem2141ptx" problem z rgb czerwony obraz

Sztorc Tomasz 01 Paź 2007 06:17 1916 7
REKLAMA
  • #1 4337080
    Sztorc Tomasz
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    witam kolegów mam problem z tv sanyo takim jak w temacie ekran swieci na czerwono nie ma powrotów przy włączaniu przez jakieś 5 sek. widać ozedees potem znika w czerwonym tle, po pomiaracz nap. doszłem do wniosku że mam ubity scalak na module pionowym C1417CA ale okazało się że po wymianie jest tak samo, napięcia na R 18V G160V B160V, zamieniałem miejscami wzmacniacze wizji i nic zmianiałem miejscami R z B i ekran zaswieciła na niebiesko znakiem tego baniak zdrowy pomóżcie bo nie mam pomysłów
  • REKLAMA
  • #2 4337380
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Sprawdź procesor wizji ,czy są odpowiednie sygnały sterujące samymi wzmacniaczami , zasilanie procesora wizji.
  • REKLAMA
  • #4 4337900
    Sztorc Tomasz
    Poziom 13  
    kolego a troszku konkretniej który to tem proc. jakie powinny być nap. mniej więcej

Dodano po 1 [minuty]:

czy to nie ten c1417ca co wymieniłem z niego wychodzi sygnał na RGB wn G B jest około 10v a na R niecałe 2v

Dodano po 3 [godziny] 53 [minuty]:

a jak z kondensatorami na module pionowym mogą być one przyczyną ??
  • REKLAMA
  • #5 4339424
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Pion to jest tylko układ odpowiedzialny za odchylanie pionowe anie za wyświetlanie kolorów.
  • REKLAMA
  • #6 4341790
    Sztorc Tomasz
    Poziom 13  
    no tak ale przecież jakby nie było ramki to by była pozioma kreska a nie czerwony obraz chyba że się myle w tym tv ??
  • #7 4341924
    antek124
    Poziom 32  
    Ocena: 146
    Pewnie że sie mylisz. Pion w tym wypadku nie ma nic do kolorów. Masz pełne odchylenie pionowe tylko, że jest czerwony kineskop. Sprzwdż cały tor R. Zwróć uwagę na pk porównując napięcia np. z torem G. Jeśli na pk jest ok, to szukaj w dekoderze. Czy jest wejście sygnału do dekodera R i czy jest wyjście z dekodera w torze R. Jeśli jest wejście do dekodera, a nie ma wyjścia, to masz uszkodzony dekoder. Schemat chassis A3B, powinien być w bazie. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic18780.html
  • #8 4344552
    Sztorc Tomasz
    Poziom 13  
    koledzy okazał się że był przeżarty druk od jednego z zaś 1417ca było to bardzo mało widoczne spowodowane było to wycieknięciem zawartości kond. dziekuje za podpowiedzi zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył telewizora Sanyo model CEM2141PTX, który wyświetlał obraz z czerwonym tłem i nie powracał do normalnego obrazu po włączeniu. Pomiar napięć wskazywał na uszkodzony układ scalony C1417CA na module pionowym, jednak jego wymiana nie rozwiązała problemu. Sprawdzono napięcia na torach R, G i B oraz zamieniano wzmacniacze wizji miejscami, co potwierdziło, że wzmacniacz R działa nieprawidłowo. Sugerowano kontrolę procesora wizji, rezystorów i diod w torze R oraz sprawdzenie sygnałów sterujących i zasilania procesora wizji. Wyjaśniono, że moduł pionowy odpowiada jedynie za odchylanie pionowe, a nie za kolory. Zalecano sprawdzenie całego toru R, w tym wejścia i wyjścia sygnału w dekoderze koloru, gdyż uszkodzony dekoder może powodować brak sygnału na torze R. Ostatecznie przyczyną usterki okazało się uszkodzenie ścieżki drukowanej pod układem C1417CA spowodowane wyciekiem elektrolitu z kondensatora. Po naprawie ścieżki problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA