logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sanyo CEM 2108PV - jak naprawić czerwony obraz po czyszczeniu?

lolo83 24 Mar 2009 22:17 1526 5
REKLAMA
  • #1 6328428
    lolo83
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Witam,
    Otworzyłem telewizor w celu odkurzeniu go no i przy okazji by podlutować czuję od pilota. Pilot działa ok jednak po włączeniu obraz jest czerwony. Nie pomaga regulacja kolorami na podkówkach PK (owszem niebieski i zielony po podkręceniu wchodzą lecz biel jest nie jest czysta lecz purpurowa, po prostu jest za dużo czerwonego koloru).

Patrzyłem oględnie czy podczas czyszczenia nie odpadła jakaś wtyczka, jednak wszystko wygląda ok. TV ma dokładaną telegazetę (boczna płytka o oznaczeniu "dekoder telegazety TF6) z której wypadły mi trzy wtyczki. Wkładałem je na chybił-trafił aż pojawił się obraz. Gdy się pojawił od razu był czerwony bez żadnych regulacji, gdzie przed rozkręceniem tv były dobre kolory.

Bardzo proszę o pomoc, wskazówki czy sugestie gdyż sam sobie z tym tv nie dam rady. Pozdrawiam serdecznie, lolo83...........
  • REKLAMA
  • #2 6328592
    jurek849
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Czy po włączeniu telegazety kolory są prawidłowe?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 6328711
    lolo83
    Poziom 15  
    Po włączeniu telegazety widoczne jest to co ma kolor czerwony, reszta jest czarna.

Na płycie kineskopowej luty poprawiłem podobnie jak w zasilaczu i dekoderze, wszędzie łącznie z PG. Zwarte ścieżki na 99 proc. też wykluczyłem przypatrując się dokładnie każdej płytce po kolei.

Na PK nie ma układów scalonych, są jedynie dwie małe płytki (o wym. 2cm na 4,5cm) wlutowane. Na jednej są trzy układy C2802, natomiast druga wlutowana płytka jest pusta.

Mam pytanie jak pomierzyć te napięcia na kineskopie i ile mniej więcej powinny wynosić?

Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:

Odłączyłem płytę telegazety i zmostkowałem wejścia i wyjścia RGB do PK. TV działa idealnie, stąd wniosek że przyczyną nadmiernego czerwonego obrazu jest płta telegazety.
    Po dokładnym przepatrzeniu jej z miernikiem okazało się że dwa tranzystory C547B są przewalone - nie do zera ale jednak. Wydaje mi się prawdopodobne że mogły się uszkodzić w momencie wpinania trzehc wtyczek na chybił-trafił. Jutro podmienie te tranzystory i zobaczymy co dalej. Pozdrawiam, lolo83........
  • REKLAMA
  • #5 6329099
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    lolo83 napisał:
    TV ma dokładaną telegazetę (boczna płytka o oznaczeniu "dekoder telegazety TF6) z której wypadły mi trzy wtyczki. Wkładałem je na chybił-trafił aż pojawił się obraz. Gdy się pojawił od razu był czerwony bez żadnych regulacji, gdzie przed rozkręceniem tv były dobre kolory.

Trzeba było nie wkładać na chybił -trafił.
    A teraz szukać uszkodzenia spowodowanego najprawdopodobniej przez nieodpowiedzialne kombinacje.

Na PK są dwie płytki - druga nie jest niestety pusta jak kolega sugeruje! Często na obu są wygrzane luty, szczególnie na tej z tranzystorami. Uprzedzam, że wcale nietrudno uszkodzić te ceramiczne płytki podczas lutowania!
  • #6 6333432
    lolo83
    Poziom 15  
    Witam,
    Więc wymiana dwóch tranzystorów BC547 na płycie telegazety pomogła, z kolorami wszystko w porządku. Może i sam je uszkodziłem przez nieuwagę wkładając "na ślepo" te wtyczki, a że wszystkie były identyczne to spasowały w gniazda - byż może Mod ma rację :!:

Pisałem w pierwszych postach tego tematu że problem występował również z pilotem. Przelutowałem wszystkie luty na tej przedniej małej płyteczce - łącznie z diodą i wszelką elektroniką która się tam znajdowała. Pilot pochodził jeden dzień, po czym przestał zmieniać kanały (wszystkie inne funkcje działały). A po upływie ok 20 minut już wogóle nie działały żadne funkcje. Pilot jest 100% sprawny (mam też drugi kupiony kilka tygodni temu do tego TV i działał równolegle z tym oryginalnym, a jak przestały to też oba na raz więc uszkodzenie pilota odpada).

Nie chciał bym nic sugerować ale czy winę może ponosić jakiś wyschnięty elektrolit? W końcu TV ma już przeszło 20 latek... A może macie inne pomysły tej usterki pasującymi do opisanych objawów?
    Pozdrawiam serdecznie, lolo83.........
REKLAMA