logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić radio za 4 zł na ręczne strojenie i odbiór FM 70-108 MHz?

lulu.inko 01 Paź 2007 20:06 1827 11
REKLAMA
  • #1 4339196
    lulu.inko
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.Jak w temcie szukam pomocy aby przerobić troszke konstrukcje w takim radyjku za 4 zł z rynku.Chodzi mi aby ręcznie rególować wybór stacji odbieranej , wiem że trzeba wywalić dioda automatyczniestrojeniową i wstapić trzymer tylko jaki konkretnie.Gdzie do tego radyjka podłączyć osobną antene i jeszcze odebrać zakres fm ale od 70 mhz do 108 mhz bo normalnie odbiera 87 - 108 .A odnośnie nadajnika chodzi mi o ten nadajnik https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic788829-0.html i aby w nim płynnie ragulować zasięg nadawania np od 2 m do max czyli około 500 m zasięgu.
    Dodam że chce zestroić nadajnik razem z odbiornikiem na np. 81 MHz (to znaczy że nie odbiorą tego zakresu standardowe odbiorniki.(o to mi chodzi)
    Z góry dzięki za odpowiedzi w punktach :)
  • REKLAMA
  • #2 4339345
    albion1
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    500 m to lekka przesada. W moim modelu na tranzystorze 2n2222 czysty sygnał w terenie otwartym około 50 m. W mieszkaniu spadało do 10 m.
    Jak przerobić radio za 4 zł na ręczne strojenie i odbiór FM 70-108 MHz?
  • #3 4339757
    lulu.inko
    Poziom 12  
    hmm... zasięg jest około 600 m ale podałem 500 żeby sie ktoś nie przeraził.taki zasięg jest na antenie 2 m kabla powieszonej do żyrandola w mieszkaniu.Zasięg sprawdziłem i jest około 500 m.Prsoze mi pomóc w moich problemach bo temt nie tego dotyczy ;)

Dodano po 55 [sekundy]:

ja zastosowałem tranzystor BC238C (zamiennik)
    Załączniki:
    • Jak przerobić radio za 4 zł na ręczne strojenie i odbiór FM 70-108 MHz? Zdjęcie(155).jpg (103.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4340044
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

lulu.inko
    Cytat:
    ...Dodam że chce zestroić nadajnik razem z odbiornikiem na np. 81 MHz (to znaczy że nie odbiorą tego zakresu standardowe odbiorniki.(o to mi chodzi) ...

lulu czyz Ty się z przysłowiowej Choinki urwałeś.
    Pasmo 81MHz w RP jest Prawem Chronione. Na tym pasmie jak piszesz
    Cytat:
    (to znaczy że nie odbiorą tego zakresu standardowe odbiorniki.(o to mi chodzi)

pacują stacje a właściwie służby komercyjne za pozwolenie UKE wydanym za Szmal. Sa to kanały radiowe z odstepem 12,5kHz do łaczności naziemnej dla potrzeb służb rll. (wg. band planu UKE "Urzędu Komunikacji Elektronicznej").
    Na tym pasmie zwanym potocznie MB, kontrachenci, którzy pracują MUSZĄ wystapic o zezwolenie właśnie do UKE.
    Jeżeli będziesz tam (na MB) nadawał to z ramienia prawa podlegasz jako typowy pirat "przestępca".

ZASTANÓW sie nad ty co robisz.
    Piszę ten post dlatego, że jako serwis w Warszawie na paśmie MB (68MHz do 84MHz) prowadzę konserwację różnych firm komercyjnych.

Sam fakt , że nie wiesz co robisz lub masz ogólną NIE znajomość tematu (czytaj: prawa) nie zwalnia Cię z NORMALNEGO myslenia o innych użytkownikach eteru.

Powodzenia.
    PS. Odpuść sobie ten temat. Może skończyc się tylko w sądzie a nie życze Ci tego.
  • #5 4340074
    lulu.inko
    Poziom 12  
    aha dziękuje za ostrzerzenie , przyznam sie ż nie wiedziałem.a jak bym chciał w ten sam sposób tylko np 110 mhz to znaczy od 108 w góre.??

Dodano po 2 [minuty]:

ale też jest tak że jak nadaje na paśmie 87 - 108 lub 66 - 74 to też jest prawem chronione.??
  • #6 4340568
    albion1
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    108 - 136 MHz to pasmo radiokomunikacji lotniczej. Nie muszę dodawać że używanie tego nadajniczka na tych częstotliwościach, jest kategorycznie zabronione! Moja skromna rada, zmień hobby i zacznij zbierać znaczki pocztowe.
  • REKLAMA
  • #7 4340884
    lulu.inko
    Poziom 12  
    Wiesz co piszesz rzeczy które mnie wkurzają.Moja to jest pasja i to jest moja sprawa.Ja tylko pytam.I po pierwsze nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytania.
  • #8 4342105
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Ja Ci odpowiem miło i spokojnie.
    Chcesz pogadać z kolegą przez radio to kupcie sobie PMR-y. One są w tym celu produkowane.
    Opcja druga. Chcesz pogadać z kolegami przez radio kup radiotelefon CB. One są do tego przeznaczone.
    Opcja trzecia. Chcesz pogadać z inymi ludźmi pasjonującymi się amatorskimi łącznościami radiowymi? Ależ nic nie stoi na przeszkodzie. Zdobądź amatorskie pozwolenie radiowe zwane licencją i będziesz mógł używać do woli mnóstwa pasm SPECJALNIE do tego przeznaczonych. Oczywiście musisz w tym celu zakupić odpowiedni sprzet - choć posiadając takie pozwolenie możesz też używac sprzętu zrobionego własnoręcznie, ale obawiam się że skonstruowanie takowego (szczególnie na UKF) wymaga wielokrotnie większej wiedzy niż zmontowanie takich zabawkowych nadajniczkow z zestawów do składania.
    Ja też jestem hobbysta i moje hobby to amatorskie łączności radiowe (co widać po moim nicku).
  • #9 4342888
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    lulu.inko napisał:
    ...i jeszcze odebrać zakres fm ale od 70 mhz do 108 mhz bo normalnie odbiera 87 - 108

Kup stare radio nieprzestrojone na zachodni UKF - tam już chyba nikt nie słucha.
    Natomiast żeby nie mieć problemów z nadgorliwymi urzędasami lepiej zastosuj się do rad kolegów przedmówców. Takie urzędnicze mendy dostają ekstra premie jak złapią nawet szaraczka na jakimś nieszkodliwym wygłupie a twoje potencjalne krokodyle łzy przegrywają z ich kasą.
  • REKLAMA
  • #10 4351615
    lulu.inko
    Poziom 12  
    możecie mi podać odpowiedzi na moje pytania ??
  • #11 4351702
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2479
    lulu.inko napisał:
    możecie mi podać odpowiedzi na moje pytania ??

a jak sądzisz, co robią koledzy w powyższych postach?.
    Temat opisany xxx razy na forum, wpisz temat, np: /nadajnik_i UKF/szukaj i czytaj.
  • #12 4352096
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    lulu.inko napisał:
    ...a jak bym chciał w ten sam sposób tylko np 110 mhz to znaczy od 108 w góre.?? ...
    ...też jest tak że jak nadaje na paśmie 87 - 108 lub 66 - 74 to też jest prawem chronione.??

Widac nie zrozumiales odpowiedzi wiec powiem jasno
    1. Ani w gore, ani w dol, ani na pasmie radiofoniczym
    2. Tez

ad. 1 można legalnie na PMR i na CB (ale tylko sprzet homologowany)
    ad 2 WSZYSTKO jest chronione za wyjatkiem pasm CB i PMR gdzie moze gadac kazdy co chce, ile chce i kiedy chce.
    Nie ma możliwsci "zajęcia" żadnych "prywatnych" kanalów bez wykupienia częstotliwosci, a to kosztuje mase pieniedzy - wielokrotnie wiecej niz np. kilka profesjonalnych fabrycznych urządzen UKF 5 Watow mocy.
    Konstruowanie urządzen radiowych i korzystanie z nich do rozmow z kolegami jest możliwe tylko w krótkofalarstwie. (po uzyskaniu licencji)
    Tak juz jest, że bez papierka nie zaszalejesz.
    Dobrze radzili koledzy. Odpuść sobie ten temat. Urządzenia radionadawcze na UKF za kilka zl nie nadają sią nawet do zabawy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki taniego radia (koszt około 4 zł) na ręczne strojenie oraz rozszerzenie odbioru zakresu FM od 70 MHz do 108 MHz, zamiast standardowego 87-108 MHz. Autor pyta o usunięcie diody automatycznego strojenia i zastąpienie jej potencjometrem trymem oraz o podłączenie osobnej anteny. Poruszono również temat nadajnika z linku elektrody, z zamiarem płynnej regulacji zasięgu nadawania od około 2 m do 500 m, z częstotliwością np. 81 MHz, co wykracza poza standardowe pasma odbiorników FM. W odpowiedziach zwrócono uwagę na ograniczenia prawne dotyczące nadawania na częstotliwościach 68-84 MHz (pasmo MB) oraz 108-136 MHz (pasmo lotnicze), gdzie nadawanie bez zezwolenia jest nielegalne i może skutkować konsekwencjami prawnymi. Zasugerowano korzystanie z legalnych pasm PMR i CB oraz uzyskanie licencji krótkofalarskiej dla amatorskich łączności radiowych. Wskazano, że przeróbka taniego radia na odbiór poza standardowym zakresem FM jest technicznie możliwa, ale wymaga wiedzy i uwzględnienia przepisów. W kwestii nadajnika, realny zasięg w terenie otwartym wynosi około 50 m, a w mieszkaniu około 10 m, choć autor deklaruje zasięg do 500-600 m przy odpowiedniej antenie. Zalecenia obejmują stosowanie homologowanego sprzętu i unikanie nielegalnego nadawania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA