logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie i zasada działania eliminatora sprzężeń akustycznych Rduch

osnapus 02 Paź 2007 11:54 4411 8
REKLAMA
  • #1 4340890
    osnapus
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam, mam pytanie do forumowiczów którzy zajmują się montażem nagłośnień w budynkach, halach ( i nie tylko). Czy jeżeli spotkaliście się z tym urzadzeniem to moglibyście wyrazić swoje opinie na jego temat http://www.rduch.com.pl/produkcja/eliminator/eliminator.htm , oraz czy ktoś może zna jego budowę wewnętrzną - chodzi mi konkretnie o zasadę działania ale nie typu - ktoś mi coś powiedział :) bo z takimi się spotkałem - czy poprostu ktoś widział to urządzenie w środku, ewentualnie schemat elektryczny (oprócz tego który jest nadrukowany na urządzeniu bo ten też znam :) nie zamierzam go kopiować bo inni juz to chyba zrobili - ale chodzi mi o zasadę pracy....
  • REKLAMA
  • #2 4341260
    artbi
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    witam , jest to możliwe do wykonania i prawdopodobnie jest wykonywane, polega to na odwróceniu sygnału o 180 stopni w fazie co po nałożeniu daje eliminacje sygnału , sygnał eliminuje sygnał.... , czyli zebrać sygnał akustyczny dwu kierunków ,wzmocnić proporcjonalnie , zmiksować .....i nie ma sygnału ......pozostaje to co nie było razem podane do miksera..... tak w wielkim skrócie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4341769
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    osnapus napisał:
    Witam, mam pytanie do forumowiczów którzy zajmują się montażem nagłośnień w budynkach, halach ( i nie tylko). Czy jeżeli spotkaliście się z tym urzadzeniem to moglibyście wyrazić swoje opinie na jego temat http://www.rduch.com.pl/produkcja/eliminator/eliminator.htm , oraz czy ktoś może zna jego budowę wewnętrzną - chodzi mi konkretnie o zasadę działania ale nie typu - ktoś mi coś powiedział :) bo z takimi się spotkałem - czy poprostu ktoś widział to urządzenie w środku, ewentualnie schemat elektryczny (oprócz tego który jest nadrukowany na urządzeniu bo ten też znam :) nie zamierzam go kopiować bo inni juz to chyba zrobili - ale chodzi mi o zasadę pracy....

Z tego co się orientuję to ten który pokazujesz działa na zasadzie przesuwania widma. Czyli z 1000Hz robi się np. 1005Hz na wyjściu.
  • #4 4342251
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    jeszcze mogą działać na zasadzie przyciszania konkretnych częstotliwości. Ale tego typu urządzenia są mało polecane, z powodu tego, że niektóre części mowy na przykład tez wycinają. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4343481
    agaudio
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Jest to na zasadzie jak pisał kolega wcześniej przesuwaniu widma rgulowane od 3 do 7 Hz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4344894
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    osnapus napisał:
    Yhm... a w jaki sposób można takie przesuwanie widma uzyskać ?? Czy jest potrzebny mikroprocesor, czy są specjalne scalaki ??

Analogowe układy mnożące, ewentualnie dwukrotna przemiana częstotliwości + filtry. Pamiętaj, że generalnie jest to metoda dobra dla mowy (przesunięcie częstotliwości oznacza w muzyce fałsz).

Podsumowanie tematu

✨ Eliminator sprzężeń akustycznych Rduch działa głównie na zasadzie przesunięcia widma częstotliwościowego o kilka Hz (3-7 Hz), co powoduje eliminację sygnału akustycznego poprzez interferencję fazową. Metoda ta polega na odwróceniu fazy sygnału o 180 stopni i jego zmiksowaniu z oryginalnym sygnałem, co prowadzi do wzajemnej eliminacji. W praktyce realizuje się to za pomocą analogowych układów mnożących lub dwukrotnej przemiany częstotliwości z filtrami. Urządzenie jest szczególnie skuteczne w przypadku mowy, jednak może powodować zniekształcenia w muzyce. Budowa wewnętrzna nie jest dokładnie znana, ale nie opiera się na mikroprocesorach, a raczej na klasycznych układach analogowych. Znany jest schemat nadrukowany na urządzeniu, jednak szczegóły działania pozostają w dużej mierze nieudokumentowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA