logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie układu L6203 w robocie Asymtek Automove 201 - przyczyny?

emilgaw 02 Paź 2007 15:02 2308 6
REKLAMA
  • #1 4341371
    emilgaw
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    Witam. Posiadam co prawda przestarzały ale jeszcze do niedawna sprawny Robot Asymtek Automove 201. Otóż steruje on silnikami krokowymi w osi x,y. Silniki są sterowane za pomocą układów L6203. Problem mój polega na tym że właściwie jeden układ ulega ciągłemu uszkodzeniu. Wystarczy iż go wsadzę w podstawkę podłączę silnik i się pali. Dodam iż bez podłączenia silnika układ działa prawidłowo i napięcia na jego wyjściach zmieniają się w żądanym zakresie. Czy to możliwe by te układy były aż tak wrażliwe? Porównuję napięcia z tego obwodu (y) z napięciamy z obwodu (x) wszystko jest tak samo. Za wszelkie uwagi na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 4342505
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    z pewnością przeglądałeś już notę katalogową tego układu i wiesz że duże znaczenie na pracę układu ma wartość rezystora pomiarowego w obwodzie mostka H , właściwie to czy układ sterujący działa prawidłowo na spadek napięcia na tym rezystorze tzn ogranicza prąd mostka
    nie wiem jakie układy masz do sterownia L6505 , L297 lub inny , proponuje sprawdź czy ta część układu działa prawidłowo , do testów możesz zamiast silnika wykorzystać żarówkę na odpowiednie napięcie
    do sterownia silnikiem potrzebne są dwa układy czy oba ulegają uszkodzeniu , czy sprawdzałeś czy silnik nie jest zablokowany , czy nie ma zwarcia między sekcjami uzwojeń silnika bipolarnego
  • REKLAMA
  • #3 4346361
    emilgaw
    Poziom 13  
    Uszkodzeniu ulega tylko jeden układ. Zastanawia mnie fakt iż Asymtek nie podał na wyjściu z układu L6203 snubbera RC. Zasataniwam się czy po podłączaniu silnika nie inukuje się jakieś napięcie, powodując zwarcie pomiędzy Out1 Out2 układu. Cóż spróbuję dodać RC w obwodzie wyjściowym. L6203 nie jest sterowany za pomocą L297. Po prostu cały układ sterujący za pośrednictwem SN74LS86 ustawia odpowiednie stany na wejściach L6203.
  • REKLAMA
  • #4 4348527
    bogdan_p
    Poziom 39  
    to jak wygląda zabezpieczenie prądowe silnika ?
    jeżeli w obu osia są identyczne silniki i rozwiązania układowe sterowania to spróbuj zamienić sterowniki oraz silnik
    jeżeli układ funkcjonował poprawnie to z pewnością nie wymaga dodatkowych obwodów a uszkodzenia należy szukać po stronie silnika , sterownika
  • REKLAMA
  • #5 4368517
    emilgaw
    Poziom 13  
    Dotarły wkońcu nowe układy L6203. Ze względu na to że układy te w tym urżadeniu często ulegają uszkodzeniu, wsadziłem go w podstawkę i wyprowadziłem na przewodach. Jednakże zaobserwowałem jedną rzecz. Napięcie na nóżce Sence oscyluje cały czas 2mV- 20mV , podczas gdy na układach poprawnie działających jest ono stałe 5mV( przy odłączonym silnik) Podciągnąłem grubszy przewód do nóżki Sence i jest już stabilniejsze. Jeszcze jedna rzecz z tym układem. Zasilany jest 46V. Przy podawaniu sygnałów odpowiednio na I1, I2, na boot1 lub boot2 pojawia się 42V. Kondensatory wymieniłem, układ wymieniłem, nadal pojawia się42V. Jakie napięcie powinno siępojawiać na boot1 lub boot2?
  • #6 4369124
    bogdan_p
    Poziom 39  
    ponawiam pytanie o zabezpieczenie , jak faktycznie wygląda połączenie SENSE czy bezpośrednio do masy czy przez rezystor pomiarowy
    wejścia BOOT to nóżka do podłączenia kondensatora bootstrap
    Cytat:
    Bootstrap (od ang. "pull oneself up by one`s bootstraps" - pomagać sobie samemu) to idea rozwiązania układowego stosowana w elektronice analogowej do zwiększenia impedancji wejściowej układu. Realizowana jest poprzez wprowadzenie dodatniego sprzężenia zwrotnego, na tyle słabego by układ zachował stabilność.

pomiary w układzie powinny być wykonane pod obciążeniem stopnia mocy , ważne są wartości napięć sterujących oraz wartość napięcia wyjściowego
    na koniec czy sprawdziłeś to co pisałem wcześniej lub dokonałeś próby z zamianą silników
  • #7 4387236
    emilgaw
    Poziom 13  
    Dziękuję za wszelką pomoc. Problem opanowany, pojawiały się błędne wartości (spowodowane zakłóceniami w obwodzie) na rezystorze SENCE. Wymieniłem jeszcze układ i na boot1 oraz boot2 mam teraz 12V tak jak powinno być.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W robocie Asymtek Automove 201 układ L6203 sterujący silnikami krokowymi w osiach x i y ulegał ciągłym uszkodzeniom, szczególnie jeden z nich. Układ działał poprawnie bez podłączonego silnika, natomiast po podłączeniu silnika następowało jego przepalenie. Analizowano wpływ rezystora pomiarowego (SENSE) w obwodzie mostka H, który ma kluczowe znaczenie dla ograniczenia prądu. Zwrócono uwagę na brak snubbera RC na wyjściu L6203, co mogło powodować indukowane napięcia i zwarcia między wyjściami. Sprawdzano również stan silnika pod kątem zwarć i blokad. Po wymianie układów i poprawieniu połączeń, w tym stabilizacji przewodu do nóżki SENSE, uzyskano stabilne napięcie pomiarowe. Zasilanie układu wynosiło 46 V, a napięcia na nóżkach BOOT1 i BOOT2 po wymianie kondensatorów i układu ustabilizowały się na poziomie 12 V, co jest wartością prawidłową. Problem z uszkodzeniami układu L6203 został rozwiązany poprzez eliminację zakłóceń w obwodzie pomiarowym i poprawę stabilności sygnałów sterujących.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA