Może i racja z tymi kondensatorami że wyglądają dobrze a nie działają jak trzeba. Jak wystygnie spróbuję sprawdzić pamięć RAM a jeśli to kondki to chyba dam sobie ze wszystkim spokój.
Jedno mnie tylko ciekawi - dlaczego jak kiedyś (rok, dwa wcześniej) go składałem po dłuższym nie używaniu to komputer zawieszał się po jakichś 20 minutach a gdy założyłem wentylator to zaczął działać normalnie - nie sprawdziłem dokładnie jak długo ale na pewno godzinę lub dwie bo coś pamiętam na nim robiłem. Czy kondensatory mogły mieć na to wpływ?
----------------------------------------------------------------------------------------
Nadal się wiesza gdy bateria nowa, inny zasilacz (ATX), bez żadnych napędów HDD, FDD, CD-ROM, bez żadnych kart PCI, 3 różne karty graficzne AGP (S3 Savage 3D, GeForce2 MX 400, GeForce4 MX 440SE), wymieniane chłodzenie procesora Celeron 266 MMX (nowa pasta).
Po tym obstawiałem że to jednak nadal wina procesora. Tak się składa że mam pod ręką inny procesor na Slot1 Pentium III 550 MHz - niestety BIOS obsługuje max 333MHz - ale znalazłem na to sposób

. BIOS Patcher, cbrom, lha, real_microcodes i oryginalny BIOS po zpatchowaniu wykrywa wprawdzie procesor 550 jako 333 ale komputer uruchamia się i działa
Raport BIOS Patcher:
Cytat: BIOS_Patcher ver. 4.0_RC.F from "Second_Hope utils".
Warning! Recommended for power-users!
Found 1Mbit BIOS!
1. New CPU Support : -> fixed.
2. P3-detect error : not found.
3. New Koeffs Support : -> fixed.
4. 32Gb-problem(32g) : -> fixed.
5. Some HDD detect-problem : -> fixed.
6. "MB"/"GB" string search : -> fixed.
7. 65Gb-problem (1-st step) : -> fixed.
8. 65Gb-problem (2-nd step) : -> fixed.
9. Error display Freq>999MHz : -> fixed.
10.Error display Koefs>9.5x : not found.
11.New Stepping Support : -> fixed.
12.Tualatin L2-init error : -> fixed.
13.New Freq in Setup open : not found.
14.Set "Y" as default on exit: -> fixed.
UDMA for "big"-HDD on UDMA33_only_MB fix: not found.
CBROM V2.07 (C)Award Software 2000 All Rights Reserved.
[CPUCODE] ROM is releaseCBROM V2.07 (C)Award Software 2000 All Rights Reserved.
Adding modul.tmp 35.1%
Adding start.tmp 87.5%
Adding cpucode.bin 52.5%
if you can`t see all messages - choose 80x50 mode or run with ">report.txt".
(c)2002 apple_rom, www.ROM.by
Niestety z procesorem Pentium 550 MHz komputer zawiesza się tak samo po jakichś 20 minutach jak był nie używany kilka godzin, więc wina procesora - odpada.
Podejrzewam przegrzewanie chipsetu 440LX albo coś nie tak ze złączem AGP. W najbliższym czasie wymienię pastę na chipsecie i spróbuję pożyczyć gdzieś kartę graficzną na PCI.
Komputer nigdy nie był podkręcany więc kondensatory pracowały w normalnych warunkach więc na razie kondków nie ruszam.
-------------------------------------------------------------------------------------
Wyeliminowałem kolejne 2 urządzenia które nie są sprawcami zawieszania - pamięć RAM i karta graficzna. RAM włożyłem inną od sprawnego komputera i nadal zwis. Zmieniłem w BIOSie funkcję Halt On: No Errors i uruchomiłem komputer bez karty graficznej w następujący sposób:
1. Przejciówka IDE-CF+karta CF 16MB sformatowana za pomocą PM jako aktywna (może też być BootCD, dysk twardy lub FDD ja akurat miałem taką przejściówkę pod ręką)
2. Przerzucenie na kartę plików startowych systemu Win95 oraz programów dosowych do obsługi PC Speakera
3. Modyfikacja pliku autoexec.bat w celu uruchomienia na starcie komputera programu Circus.exe - program odgrywa przez PC Speakera znaną muzyczkę
Autoexec.bat:
Cytat: :Play
Prog\Musicdos\Circus.exe
GOTO Play
4. Grał, grał i się zawiesił niestety więc to nie wina karty ani slotu AGP
Zamówiłem pastę Arctic Silver 5 i wymienię tę na chipsecie.