logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

POLAR PDP 885 - pralka nie włącza pompki, mimo wymiany programatora

lulek73 03 Paź 2007 13:02 2697 6
REKLAMA
  • #1 4344170
    lulek73
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich fachowców, bardzo proszę o pomoc w sprawie w/w pralki, pralka funkcjonuje a jedyny problem jest taki że nie wypuszcza wody, pobiera, pierze, programator dalej pracuje lecz nie włącza pompki, która nawet nie "buczy". Pompkę wykręciłem i podłączyłem bezpośrednio i wówczas działa. Filtry przeczyszczone, przewody również (po obniżeniu przewodów odprowadzających woda odpływa). Dodam również iż wymieniłem programator na nowy i dalej to samo :(. Bardzo proszę o jakąś podpowiedź. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4344636
    lulek73
    Poziom 2  
    no niestety, to nie ten przypadek.......... :( nie chodzi o wirowanie tylko o wypuszczanie wody
  • REKLAMA
  • #4 4344931
    rychomuch
    Poziom 29  
    Ocena: 692
    Witam.
    Obróć programator na pracę pompy i skontroluj czy pompa pracuje czy buczy ?...
    Ewentualnie podepnij do niej 230V.
  • REKLAMA
  • #5 4345155
    lulek73
    Poziom 2  
    tak właśnie zrobiłem, program przechodzi dalej i nic, ani nie buczy anie nie pompuje wody, natomiast jak wyciągnąłem pompę i podałem bezpośrednio 220V to pompa działa.
  • #6 4345218
    lopp
    Poziom 20  
    Ocena: 138
    sprawdź czy pompa zamontowana w pralce dostaje napięcie w ustawieniu na pracę pompy?
  • #7 4346444
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1604
    lulek73 napisał:
    tak właśnie zrobiłem,1) program przechodzi dalej i nic, ani nie buczy anie nie pompuje wody, 2) natomiast jak wyciągnąłem pompę i podałem bezpośrednio 220V to pompa działa.

1)A nie masz przypadkiem włączony przycisk namaczanie?
    2)Pompy nie wyciągasz tylko podajesz napięcie przy pełnym zbiorniku i patrzysz jak pracuje,a kolejne kroki masz opisane wcześniej.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka POLAR PDP 885 ma problem z wypompowywaniem wody – pompa nie uruchamia się ani nie wydaje dźwięku pracy, mimo że programator działa i pralka pobiera oraz pierze wodę. Pompa po wyjęciu i podłączeniu bezpośrednio do zasilania 230V działa poprawnie. Filtry i przewody odpływowe są drożne, a programator został wymieniony na nowy bez poprawy sytuacji. Wskazówki obejmują sprawdzenie, czy pompa otrzymuje napięcie podczas ustawienia programatora na pracę pompy oraz czy nie jest aktywowany przycisk namaczania, który może blokować pracę pompy. Zaleca się podłączenie pompy do zasilania przy pełnym zbiorniku i obserwację jej działania, aby wykluczyć problemy z układem sterowania lub zasilaniem pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA