logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Otoczenie sieciowe - nieaktywny przycisk "Właściwości&q

etr 03 Paź 2007 14:16 1464 5
REKLAMA
  • #1 4344373
    etr
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Od pewnego czasu nie mogę skonfigurować protokołu TCP/IP, gdyż przycisk Właściwości jest nieaktywny (wyszarzony).
    System to XP SP2.
    Także nie mogę zazaczyć (oraz odptaszkować), żadnego z protokółów sieciowych oraz dodać żadnego elementu sieciowego (np. usługi, protokółu).
    Dodam, że pracuję na koncie administatora.
    Zasady grupy nie były zmieniane (są nieskonfigurowane).
    Dostęp do internetu działa normalnie.
  • REKLAMA
  • #2 4344478
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 53
    Wsadż płytkę ze sterownikami od płyty głównej i zainstaluj protokół internetowy,mi się wydaje że nie masz zainstalowanego.Nie wiem może się mylę,to proszę mnie poprawić.
  • REKLAMA
  • #3 4344482
    juzek72
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mimo wszystko spróbuj podejrzeć polisy "Zabroń dostępu do właściwości składników połączenia LAN" i "Zabroń dostępu do właściwości składników połączenia dostępu zdalnego". Może ktoś lub coś zmieniło ich ustawienia.

Po odpaleniu gpedit.msc znajdziesz je w "Konfiguracja użytkownika->Szablony administracyjne->Sieć->Połączenia sieciowe".

pozdr,
    juzek72

Dodano po 6 [minuty]:

mondzio, gdyby nie miał poinstalowanych protokołów (TCP/IP), to nie działałby mu inet, a pisze że działa. Z cedeka do płyty może najwyżej podinstalować sterowniki (o ile ma sieciówke zintegrowaną z płytą), ale skoro działa mu inet, to ma już sterowniki, z resztą nie napisał, że ma sieciówkę na płycie ;)

jzuek72
  • REKLAMA
  • #4 4347279
    etr
    Poziom 16  
    Cytat:
    Mimo wszystko spróbuj podejrzeć polisy "Zabroń dostępu do właściwości składników połączenia LAN" i "Zabroń dostępu do właściwości składników połączenia dostępu zdalnego". Może ktoś lub coś zmieniło ich ustawienia.

Niestety, ustawienie te są domyślne, czyli "nie skonfigurowano".
    Karta sieciowa nie jest zintegrowana.
    Wygląda to tak, jakby z poziomu Panelu sterowania nie były widoczne zainstalowane żadne usługi czy protokoły sieciowe – mimo, że są one faktycznie zainstalowane.
  • REKLAMA
  • #5 4347546
    juzek72
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    etr, jeśli masz możliwość dołożenia testowo jeszcze jednej sieciówki, to spróbuj to zrobić.

Możesz spróbować odinstalować bieżącą sieciówkę w Menedzerze urządzeń a następnie zrobić rescan urządzeń w celu ponownej jej instalacji.
    Możesz podeslac zrzut ekranu okna problematycznych właściwości tej sieciówki? Ewentualnie jeszcze listing z ipconfig /all.

juzek72
  • #6 4393325
    etr
    Poziom 16  
    Włożenie innej karty nic nie dało.
    Problem rozwiązałem w ten sposob, że przywracałem kolejno rejestry, od najpóźniejszego do wcześniejszych. Dopiero po przywróceniu rejestru sprzed 2. miesięcy problem ustał.
    Czyli, winne były wpisy w rejestrze. Widocznie coś było namieszane.
REKLAMA