logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć: XP-XP; Komputery nie widzą sie. Wymiękłem - pomocy!!!

bursta 24 Lut 2007 23:15 1439 4
  • #1 3614007
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Witam. Na wstępie mały pogląd na sytuację:

Sieć: XP-XP; Komputery nie widzą sie. Wymiękłem - pomocy!!!

Wszystko śmiga już od jakiegoś czasu, do złącza 5 podpinałem już dziesiątki komputerów (czasami naprawiam jakiś i podpinam go tu). Router ma statyczną obsługę adresów. Z konfiguracją nie miałem nigdy problemów, aż do przedwczoraj. Ustawiam w kompie (nazwijmy go umownie X) adres jak zawsze (192.168.1.105) i nic, zero otoczenia sieciowego. Podpiąłem w to miejsce jakiegoś starego złoma i otoczenie sieciowe widać jak na dłoni. Pomyslałem może, że sieciówka w X jest zepsuta, wymieniłem na sprawną i dalej nic.
    Sytuację rozjaśnić trzeba tez tym, iż był to komp zainfekowany trojanami. Oczywiście wyczyściłem wszystko, system czysty. Sprawdziłem plik hosts i jest tylko:

127.0.0.1 localhost

Wychodzi na to że nic nie jest blokowane. Próbowałem już różnych porad, przeczytałem fora wzdłuż i wszerz - nic nie wskórałem. Co może być nie tak?
    Pozdrawiam serdecznie

Edit:
    Zapomniałem dodać, że internet śmiga bez problemu.
  • #2 3614246
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Jesli nie masz to doinstaluj protokoly:
    Klient sieci microsoft network
    Udostepnianie plików i drukarek w sieciach microsoft networks
    Protokol transportowy zgodny z NWLink IPX/SPX/NetWare

Dodano po 1 [minuty]:

no i oczywiście daj znać czy coś pomogło :D
  • #3 3614318
    bursta
    Poziom 27  
    Klient sieci microsoft network oraz udostepnianie plików i drukarek jest domyślnie. To wystarcza aby pozostałe kompy śmigały na dowolnych konfiguracjach sprzętowych z XP. Więc nie tu chyba problem.
    Pozdrawiam
  • #4 3614820
    gavron
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    tez mam na swoich kompach taki problem, a konkretnie na lapie firmowym... w firmie jest ok i wszystko smiga, a jak podlacze w domu to nie ma otoczenia sieciowego ani w jedna ani w druga strone :(
  • #5 3641042
    bursta
    Poziom 27  
    Sprawa nieaktualna, system sformatowany. Temat zamykam.
    Pozdrawiam serdecznie :-)
REKLAMA