logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie Atmel 90s2313 za pomocą prostego układu z EDW - problemy z BASCOM AVR

webster 21 Lis 2003 19:07 2814 15
  • #1 408752
    webster
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam
    mam nastepujace pytanie : czy mozna przy pomocy tego oto dodanego w zalaczniku prostego ukladu zaprogramowac procka atmela 90s2313?
    rysunek taki znalazlem w mikroprocesorowej olsej laczce w edw sprzed bodajze roku :)
    zmontowalem ten ukladzik i korzystajac z programu bascom-arv-demo probowalem wgrac napisany progs do procka ale niestety nie idzie, albo wyswietla sie komunikat o niemoznosci znalezienia chipa albo nie reaguje po prostu na ikone run programmer
    o co moze chodzic?
    help me
    Załączniki:
    • Programowanie Atmel 90s2313 za pomocą prostego układu z EDW - problemy z BASCOM AVR basic_programmer.jpg (20.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 408862
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Teoretycznie jest wszystko OK! Tylko nie wim czy akurat BASCOM obsługuje ten programator. Musisz sprawdzić HELPIE których lini portu LPT: używa do komunikacji.
  • #3 408941
    Ziele6
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mam dokładnie taki i działa dobrze. Programuje nim w Bascomie avr 2313 i 8535. W opcjach ustaw go jako Sample electronics programmer.
  • #4 409196
    webster
    Poziom 13  
    problem jest tego typu ze mam wszystko tak jak Ty ziele6 ale jednak wyskakuje mi napis za kazdym razem jak chce uruchomic programmera ze : coul;d not identify chip with ID : 0000000 o co moze chodzic???
  • #5 409353
    Ziele6
    Poziom 14  
    To znaczy że gdzieś jest jednak błąd. Brak połączenia na któryms przewodzie. Ja mam ten programator podciągnięty kabelkami do płyty testowej z AVT. Czasem mi też takie sie coś pokazuje jak zapomne zewrzeć przełącznikiem tych przewodów. Miałem na początku połaczone bez wyłącznika ale na portach z lpt po programowaniu zastawały wysokie stany. Moze coś da zmiana programatora w ustawieniach. Ja sporo kompinowalem i w końcu poszedł na tym co napisalem

Albo masz wszystko dobrze tylko twój procek ma założonego lock bita. Jak układ programatora jest ok to po skasowaniu powinien juz go widzieć.
  • #6 409751
    webster
    Poziom 13  
    a rozumiem ze predkosc mojego procka w kompie nie rzutuje na mozliwosc zaprogramowania, bo w sumie mam amd 1.4 GHz - wiec ustwailem dosyc duzego delaya - to chyba w porzadku???

ps a tego lock bita to trzeba zdjac czyu co z nim zrobic?? :) bo pierwsze slysze o czyms takim ;)
  • #7 410105
    Ziele6
    Poziom 14  
    Ja mam 2.4GHz i nic nie zmieniałem. Lock bit to takie zabezpieczenie procka uniemozliwiające odczytanie z niego programu. Przy okazji tez nie da się odczytać co to za procesor dlatego wyskakuje could not identify chip with ID : 0000000. Są róźne rodzaje lock bitów ale nie chce mi się tu wszystkich opisywać. Wystarczy skasować procka (polecenie erase) i powinno być juz wszystko dobrze.
  • #8 410881
    webster
    Poziom 13  
    juz mi sie udalo rozszyfrowac o co chodzi i wszystko dziala; miales racje trzeba bylo pokombinowac z tymi opcjai w programmatorze - wylaczylem zdalna veryfikacje i dziala :)
    pozdr , dzieki za pomoc :)
  • #9 826885
    Intel
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ja ma podobny problem tyle że jak zmieniam te ustawienia i daje erase to i tak nie chce działać.
    Przy podłączonym zasilaniu +5V wyświetla mi komunikat:
    could not identify chip with ID : FFFFFF
    A przy wyłączonym zasilaniu:
    could not identify chip with ID : 000000.

Czyżby uwalony "klocek" ???? :(
  • #10 832468
    batman1212
    Poziom 11  
    Ja mialem na chwile zmontowany taki ukklad do tego procka i wszystko dzialalo :) bez zadnych problemow :)
  • #11 832558
    bb
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Mialem zaczynac swoja przygode z uP od '51 ale widze ze chyba jednak skozystam z uP oslej laczki z EdW. Dopiero teraz zauwazylem ze programator to tych 2313 jest taki posty i taniutki :)
    pozdr
    bb
  • #12 834314
    Intel
    Poziom 13  
    Jeżeli mój klocek 2313 generuje sygnał zegarowy to jest szansa że żyje ??. Bo nie daje sie zaprogramować :(
  • #13 839144
    neos87
    Poziom 11  
    Proponuję zachować ostrożność kiedy są uszkodzone jakieś linie doprowadzone do LPT. Wszelkie naprawy przy wyłączonym kompie, ponieważ przepięcia lub rozładowania elektrostatyczne z naszego ciała, mogą uszkodzić LPT. Port ten słynie z małych zabezpieczeń
  • #14 845514
    Misholotti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Z tymi małymi zabezpieczeniami portu LPT to chyba adam87 trochę przesadzasz.... Ja BEZPOŚREDNIO z portu LPT (nawet bez żadnych dodatkowych kabli) sterowałem silnikiem krokowym (choć bez obciązenia). Przy czym na poszczególnych bitach przełaczających cewki częstotliwość sięgała 30-40Hz. I port chodzi do dziś jak nowy (teraz mam podpiętą do niego drukarkę!)
  • #15 1192006
    MarQs11
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Intel napisał:
    Jeżeli mój klocek 2313 generuje sygnał zegarowy to jest szansa że żyje ??. Bo nie daje się zaprogramować :(

Dorob sobie przycisk zwierajacy PIN 1 (Reset) do masy. Trzymaj go wcisnietego podczas programowania.
    Mialem ten sam problem. Nie wiem czemu tak jest, ale jest :).
    Ale jesli to nie zadzial, to probuj wciskac ten przycisk w roznych momentach. U mnie pomaga.
  • #16 1192143
    Intel
    Poziom 13  
    spoko - swój problem rozwiązałem już jakiś czas temu - programator miał zimny lut :oops:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania mikrokontrolera Atmel 90s2313 za pomocą prostego programatora zbudowanego według schematu z mikroprocesorowej "oslej łaczki" w EDW oraz oprogramowania Bascom AVR. Użytkownicy potwierdzają, że taki układ może działać, jednak pojawiają się problemy z identyfikacją układu przez programator, często wyświetlany jest komunikat "could not identify chip with ID : 0000000". Przyczyną mogą być błędy w połączeniach kablowych, brak odpowiedniego ustawienia programatora w Bascom AVR (np. wybór "Sample electronics programmer") lub aktywne bity zabezpieczające (lock bits) w mikrokontrolerze, które uniemożliwiają odczyt i programowanie. Rozwiązaniem jest skasowanie pamięci mikrokontrolera (polecenie erase) oraz odpowiednia konfiguracja opcji programatora, np. wyłączenie zdalnej weryfikacji. Dodatkowo zaleca się stosowanie przycisku reset podłączonego do pinu reset mikrokontrolera podczas programowania, co może pomóc w stabilizacji procesu. Użytkownicy zwracają uwagę na ostrożność przy podłączaniu do portu LPT ze względu na jego ograniczone zabezpieczenia. W niektórych przypadkach problemy wynikały z zimnych lutów lub uszkodzeń układu. Ogólnie prosty programator z EDW jest skuteczny do programowania Atmel 90s2313 przy odpowiedniej konfiguracji i poprawnych połączeniach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA