logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

fujitsu siemens ms-7058 i cel d2,53ghz nie moge podkręcić

sicio_2007 04 Paź 2007 16:55 2076 7
REKLAMA
  • #1 4347862
    sicio_2007
    Poziom 2  
    Witam serdecznie, moim problemem jest podkręcenie celerona d 2,53ghz na płycie fujitsu siemens ms-7058, otóż opcje mnoznika i szyny fsb są widoczne ale niedostępne. Prosze o pomoc ratujcie...
  • REKLAMA
  • #2 4348702
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Nie ma możliwości kręcenia, zresztą jak na wielu innych super firmowych płytach.
    Choć w tym wypadku jest nieco lepiej, symbol płyty to MS-7058, zatem producentem jest MSI. Poszukaj na stronie msi biosu do płyty z tym numerem, przy odrobinie szczęścia będzie i wtedy można kręcić.
  • REKLAMA
  • #3 4349014
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Nie radzę stosować Biosów MSI do F-S ! . To, że jest to wyrób OEM MSI świadczy tylko o tym, że MSI zrobiła płytę na zamówienie F-S, w/g ich specyfikacji - a płytka PCB MS-7058 posłużyła tylko jako podstawa do zamontowania elementów, ale jakich i ile to już tajemnica MSI/F-S, i może to być bardzo różne od płyt MSI zbudowanych na tej samej PCB !
    Oczywiście do swojej dokumentacji technicznej płyty, F-S zrobił swój Bios, i tylko Biosy finalnego producenta/dostawcy są odpowiednie dla płyty.
    Na koniec - mnożniki w procesorach Intela (starszych) są zablokowane z definicji i można zapomnieć o ich zmianie - szynę FSB można próbować zwiększać, ale na takich "firmowych" płytach jest to zwykle niemożliwe.
    Pozdrawiam :|
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4350703
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Lzep, już kilkanaście razy zmieniałem biosy w takich wyrobach, w przypadku MSI nigdy nie trafiłem na jakiekolwiek różnice poza biosem i wszystkie operacje się udały. To co piszesz, ma sens w przypadku Asusów produkowanych dla FS.
  • #6 4351286
    sicio_2007
    Poziom 2  
    Moja płyta wizualnie jest bardzo podobna, jednak są pewne różnice. Dziekuje wszystkim za zainteresowanie, pozdrawiam;-)
  • Pomocny post
    #7 4354280
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    W czym chcesz pomocy ? - napisałem Ci wszystko co potrzeba - spróbój podnieść szynę FSB procesora, jeśli to możliwe, a jak niemożliwe no to cóż -> daj sobie spokój z podkręcaniem ! Płyty tzw. budżetowe są przeznaczone dla instytucji/biur - tam się niczego nie podkręca - PC ma chodzić i to wystarczy !
    Pozdrawiam :D
  • #8 4354340
    sicio_2007
    Poziom 2  
    W takim razie dziekuje za rozjasnienie mi tej sytuacji, pozdrawiam;-)

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcenie procesora Intel Celeron D 2,53 GHz na płycie Fujitsu Siemens MS-7058 jest praktycznie niemożliwe, mimo widocznych, lecz niedostępnych opcji zmiany mnożnika i szyny FSB w BIOS-ie. Płyta MS-7058 jest produkcji MSI na zamówienie Fujitsu Siemens, jednak BIOS dedykowany przez producenta finalnego jest jedynym właściwym do tej płyty. Próby stosowania BIOS-ów MSI mogą być ryzykowne ze względu na różnice w konfiguracji elementów na PCB. Mnożnik procesorów Intel starszej generacji jest zablokowany, a podnoszenie szyny FSB na firmowych, budżetowych płytach jest zwykle zablokowane lub niemożliwe. Płyty tego typu są przeznaczone do stabilnej pracy biurowej, bez możliwości overclockingu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA