logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć HP LJ 1100 z mini CENTRONICS do USB? Czy przeróbka kabla zadziała?

XWindowsMen 04 Paź 2007 18:18 6686 11
REKLAMA
  • #1 4348116
    XWindowsMen
    Poziom 10  
    Witam.
    Pospieszyłem się i zakupiłem kabel CENTRONICS <-> USB, aby podłączyć ową drukarkę. Sęk w tym, że drukarka posiada gniazdo mini CENTRONICS :(
    Mogę tak po prostu przeciąć oryginalny kabelek miniCENTRONICS <-> LPT i posklejać go jakoś wg schematu z tym CENTRONICS <-> USB, żeby mi sprzęt działał!? Da radę czy za dużo wymagam!? :/ Z góry dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4348513
    Max_3city
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    XWindowsMen napisał:

Mogę tak po prostu przeciąć oryginalny kabelek miniCENTRONICS <-> LPT i posklejać go jakoś wg schematu

nawet jakby ci sie to udalo to moga byc takie zaklucenia ze i tak sobie nie podrukujesz i jakies krzaki beda wychodzily,lepiej sprubuj wymienic ten co kupiles,albo sprzedaj i kup mini.....
  • REKLAMA
  • #3 4349037
    Artur2003
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    najłatwiej to by było skołować rozgałęźącz lpt i tam to wszystko wpiąć bez cięcia
  • #4 4349292
    XWindowsMen
    Poziom 10  
    Max_3city napisał:
    nawet jakby ci sie to udalo to moga byc takie zaklucenia ze i tak sobie nie podrukujesz i jakies krzaki beda wychodzily,lepiej sprubuj wymienic ten co kupiles,albo sprzedaj i kup mini....."

Tak myślałem :| A są w ogóle mini!? Googluje ale nic nie widzę :/
  • REKLAMA
  • #5 4349484
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 838
    Bardzo wątpliwe żebyś taką przelotkę dostał. Poza tym nie wszystkie drukarki prawidłowo działają z takimi przelotkami.

C.
  • REKLAMA
  • #6 4349652
    tadik1

Poziom 15  
    Ocena: 20
    Nie spotkałem się z kabelkami USB<->miniCENTRONICS, ale widziałem z gniazdem LPT. Dalej można pociągnąć LPT<->miniCENTRONICS, czyli standardowy kabel do tej drukarki. Pytanie tylko czy taki wynalazek zadziała.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
    Okole 4, Koronowo, 86-010 | Tel.: 661XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.drukaton.pl
  • #7 4349846
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Nie ma kabla USB-minicentroniks, już szukałem, a czy zadziała, raczej nie sądze.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #8 4349898
    XWindowsMen
    Poziom 10  
    A coś takiego* !?
    http://allegro.pl/item247724517.html

Przejściówka z LPT na USB... zadziała to!? Przecież o ile się nie mylę LPT, USB mają inne napięcia!? :|

___
    * w żaden sposób nie promuję/reklamuję owej aukcji
  • #9 4349989
    tadik1

Poziom 15  
    Ocena: 20
    Właśnie coś takiego. Sposób jest sprawdzony. Chłopaki u mnie w firmie przerabiali już ten temat. Działa na 100%. W kabelku jest podobno jakiś układ zamontowany, dzięki któremu można pozwolić sobie na taką kombinację.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
    Okole 4, Koronowo, 86-010 | Tel.: 661XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.drukaton.pl
  • #10 4565813
    Grześ77
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich,

Ja ostatnio również miałem problem z podłączeniem HP LJ 1100 przez LPT, ponieważ nie miałem odpowiedniego kabla. Zamawianie przelotki, z uwagi na czas nie wchodziło w grę. Postanowiłem więc przyjrzeć się bliżej obydwu standardom i opracować przejściówkę. W moim rozwiązaniu wykonałem ją jako wbudowaną w drukarkę (doskonale pasuje do tego wolne miejsce pod gniazdem zasilania) i tym samym dodatkowo obniżyłem koszty o zakup wtyku mini Centronics. Tak przerobioną drukarkę testuję od kilku tygodni na kilku komputerach i do tej pory nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości w jej działaniu.

Zainteresowanym mogę udostępnić zdjęcia, opisy i szczegóły montażu.
    Poniżej zamieszczam tabele połączeń Centronics <=> mini Centronics.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Adapter CENTRONICS.doc (45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4568429
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    XWindowsMen napisał:
    A coś takiego* !?
    http://allegro.pl/item247724517.html

Przejściówka z LPT na USB... zadziała to!? Przecież o ile się nie mylę LPT, USB mają inne napięcia!? :|

___
    * w żaden sposób nie promuję/reklamuję owej aukcji

Ten przewód działa z LPT, a HP LJ 1100 ma gniazdo minicetronic.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #12 6152286
    mcclaud
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Grześ77 napisał:

Ja ostatnio również miałem problem z podłączeniem HP LJ 1100 przez LPT, ponieważ nie miałem odpowiedniego kabla. Zamawianie przelotki, z uwagi na czas nie wchodziło w grę. Postanowiłem więc przyjrzeć się bliżej obydwu standardom i opracować przejściówkę. W moim rozwiązaniu wykonałem ją jako wbudowaną w drukarkę (doskonale pasuje do tego wolne miejsce pod gniazdem zasilania) i tym samym dodatkowo obniżyłem koszty o zakup wtyku mini Centronics. Tak przerobioną drukarkę testuję od kilku tygodni na kilku komputerach i do tej pory nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości w jej działaniu.

Zainteresowanym mogę udostępnić zdjęcia, opisy i szczegóły montażu.

Pisałeś, że przerobiłeś nieco drukarkę HP LJ 1100. Nie wiem czy masz jeszcze materiały (zdjęcia, opisy itd.) odnośnie samej przeróbki, ale jeśli tak, to jestem zainteresowany.
    W jaki sposób montowałeś złącze? Przelutowałeś wiązkę z mini Centronocs na zwykłego Centronicsa, czy może robiłeś mostki, żeby w razie potrzeby funkcjonowały oba gniazda?
    W poście piszesz, że testowałeś drukarkę na różnych komputerach. Podłączałeś ją przez kabel LPT-Centronocs, czy może USP-Centronics?
    Docelowo chcę podłączyć ją do kompa przez USB (nie mam LPT) i zależy mi na tej informacji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia drukarki HP LaserJet 1100 wyposażonej w złącze mini Centronics do portu USB komputera. Użytkownik rozważał przeróbkę kabla mini Centronics–LPT i połączenie go z kablem Centronics–USB, jednak odpowiedzi wskazują, że takie rozwiązanie jest mało prawdopodobne do skutecznego działania ze względu na różnice sygnałów i potencjalne zakłócenia. Nie istnieją standardowe kable USB–mini Centronics, a przejściówki USB–LPT z wbudowanymi układami konwersji sygnału są dostępne i działają poprawnie. Jeden z uczestników opisał własną modyfikację drukarki polegającą na wbudowaniu przejściówki wewnątrz urządzenia, co pozwoliło na stabilne działanie z USB bez konieczności stosowania standardowego kabla mini Centronics. Podkreślono, że proste przeróbki kabli bez elektroniki konwertującej sygnał raczej nie zadziałają. Wskazano również na trudności z dostępnością kabli i przejściówek mini Centronics–USB oraz różnice napięć i standardów między portami LPT i USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA