logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć rezystancję zastępczą w złożonym układzie połączonych rezystorów?

Mikhaił 04 Paź 2007 22:17 5881 4
REKLAMA
  • #1 4349142
    Mikhaił
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam, mam problem z obliczeniem rezystancji zatepczej tego ukladu, czy moglby mi ktos wytlumaczyc jak to obliczyc, proste uklady u miem ale ten jest jakis poplatany...w poniedizlek sprawdzian, musze sie nauczyc;(
    Załączniki:
    • Jak obliczyć rezystancję zastępczą w złożonym układzie połączonych rezystorów? rez.JPG (10.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4349275
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 628
    Witam,
    ale to da się policzyć w pamięci, jak każdy rezystor ma taką samą wartość...
    Ode mnie dostaniesz tylko podpowiedź: każdy z tych rezystorów jest dwójnikiem, a więc jego zaciski możesz oznaczyć, np. a, b i patrząc na schemat "zwinąć" rozłożone węzły do jednego węzła, a potem popatrzeć jakie dostaniesz połączenia... i tak dalej aż do otrzymania tylko jednego dwójnika zastępczego.

Zobacz:

Jak obliczyć rezystancję zastępczą w złożonym układzie połączonych rezystorów?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4349278
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Witam!
    Zaczynasz "od tyłu", pierwsze jest połączenie równoległe R5 i R6, to umiesz wyliczyć? (Przypomionam: 1/R56=1/R5 + 1/R6).
    Do nich równolegle jest R4, do tego równolegle R3 i R2.
    Do wyniku R23456 jest dołączony szeregowo R1 i szeregowo R7.
    Gotowe!
  • REKLAMA
  • #4 4349610
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Czasami wystarczy poziome rezystory postawić do pionu i narysować układ innaczej, by okazał on się nie tak pogmatwanym :D
    Załączniki:
    • Jak obliczyć rezystancję zastępczą w złożonym układzie połączonych rezystorów? odgmatwanie.gif (10.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4351027
    Mikhaił
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Dzieki panowie!
REKLAMA