logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć biały nalot elektrolitu z przelotek w urządzeniach?

aristo666 05 Paź 2007 16:55 10590 7
  • #1 4351006
    aristo666
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    W urządzeniach mam akumulatory, które czasami wylewają i niestety wyżerają ścieżki (szczególnie przelotki).
    Jeśli akumulator wylał i nawet jeśli jeszcze nie przeżarł i wymienię akumulator to i tak za niedługo przeżre i urządzenie z tego właśnie powodu przestaje działać.
    Elektrolit nie wylewa w sposób wylanej cieczy, tylko raczej w postaci oparów które gromadzą się na nieosłoniętych przelotkach w postaci białego grubego twardego nalotu.
    Czym takie coś należałoby usuwać (rozpuścić), mechaniczne zdrapanie każdego otworu przelotki jest bardzo kłopotliwe, do tego dochodzi duże ryzyko uszkodzenia działającej jeszcze przelotki.
    Dynaturat i izopropanol tego nie rozpuszczają.
  • #2 4351133
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Może acetonem, tylko nie takim do paznokci.
  • #4 4351411
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witam.
    Usunięcie nalotów na przewodach jest możliwe zapewne tylko wodą, ponieważ na metalu w połączeniu z oparami elektrolitu powstają sole, a rozpuścić ja można tylko wodą.
    Co do zabezpieczenia to wyczerpująco opisał "Preskaler"
  • #5 4351414
    marian_em
    Poziom 26  
    Ocena: 182
    Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale jesli chodzi o takie cos co "rosnie" np na klemach akumulatora to bardzo latwo sie to usuwa za pomoca... goracej wody ;)
  • #6 4354478
    szun
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    zawsze myje wodą z mydłem a potem suszarka np.piloty
  • #7 4356263
    aristo666
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Chodzi mi akumulatorek lutowany do płyty, taki 3.6V. Jest to coś jak osad w postaci soli. Wodą tego nie próbowałem, ale spróbuje.
    Załączniki:
    • Jak usunąć biały nalot elektrolitu z przelotek w urządzeniach? akumulator.jpeg (33.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4356345
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Ja myję spirytusem(albo wodą,jeśli spirytus jest już w żołądku :-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemem jest biały, twardy nalot soli powstający na przelotkach płytek drukowanych w wyniku wycieku elektrolitu z akumulatorów, który nie jest łatwo usuwalny mechanicznie ani przez standardowe środki jak dynaturat czy izopropanol. Proponowane metody usuwania obejmują zastosowanie wody (najlepiej ciepłej) do rozpuszczenia soli, mycie wodą z mydłem oraz suszenie suszarką. Alternatywnie sugerowano użycie acetonu (nie kosmetycznego) lub spirytusu. Dodatkowo, zabezpieczenie ścieżek i przewodów przed korozją można osiągnąć przez natłuszczenie wazeliną techniczną przed montażem lub w trakcie eksploatacji urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA