Witam serdecznie
A więc mam taki problem posiadam dvd DAEWOO HC-4180x po roku użytkowania zaczeły się problemy z odczytywaniem płyt postanowiłem wymienic laser zakupiłem cały mechanizm z laserem po zamontowaniu niedziałało nic, dowiedziałem sie o zworce na laserze usunąłem tą zworke laser zaczął świecic ale nic pozatym płyty wogule niechcą się krecić
ale kilka płyt audio cd czasami działa więc niewiem co jest
znalazłem takie coś
czy to ma cos z tym wspólnego czy bez serwisu się nie obejdzie?
A więc mam taki problem posiadam dvd DAEWOO HC-4180x po roku użytkowania zaczeły się problemy z odczytywaniem płyt postanowiłem wymienic laser zakupiłem cały mechanizm z laserem po zamontowaniu niedziałało nic, dowiedziałem sie o zworce na laserze usunąłem tą zworke laser zaczął świecic ale nic pozatym płyty wogule niechcą się krecić
ale kilka płyt audio cd czasami działa więc niewiem co jest
znalazłem takie coś
Cytat:Procesory DVD mają określoną pojemność pamięci wewnętrznej, tzw. bufor pamięci. Każde uruchomienie płyty DVD i błędne jej odczytywanie jest zapisywane do tego bufora jako error (dla odczytu w serwis mode). Ograniczona pojemność powoduje zablokowanie bufora po wielokrotnym uruchamianiu DVD.
Po wymianie na nowy laser i oczywiście usunięciu zwory lub zworek laser czyta CD ale nie DVD no i prawidłowo. Laser DVD nie ma zasilania - blokuje go procesor, pamięta o uszkodzeniu lasera DVD.
Aby to rozwiązać należy zresetować bufor pamięci - wykasować zapisy
czy to ma cos z tym wspólnego czy bez serwisu się nie obejdzie?